De Havana Brown is een speelse, glanzende kat. Ze houdt van interactie met haar baasje, maar kan soms ook een beetje een einzelgänger zijn.

 

De Havana Brown in een notendop
The Havana Brown Cat Breed

De Havana Brown is een zeer zeldzaam ras. Als er een lijst van bedreigde kattenrassen zou bestaan, dan stond de Havana Brown waarschijnlijk bovenaan.

Gewichtsklasse:

Katers: gemiddeld: 3-5 kg 
Poezen: klein: <3 kg

Oogkleur:

groen

Verwachtingen:

Levensduur: 8-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: gemiddeld

Vacht:

Lengte: kort, gemiddeld
Eigenschappen: glad
Kleuren: bruin, lila, chocoladebruin
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: zeldzaam

De Havana Brown is een kat van gemiddelde grootte met een lang en gespierd lichaam. De katers zijn groter dan de poezen.

De kop van de Havana Brown is wigvormig, maar ziet er uniek uit omdat de kin goed ontwikkeld en nogal vierkant is. Daardoor doet de vorm van de snuit een beetje denken aan een maiskolf. De ogen en oren van de Havana zijn van gemiddelde grootte, en de ogen zijn helder groen.

De vacht van de Havana heeft een korte tot gemiddelde lengte en is glad en glanzend. De kleur van de vacht is rijk diepbruin met ondertonen van mahonie, wat uniek is voor dit ras.

Persoonlijkheid:

De Havana Brown is een speelse kat, maar ze is vaak al tevreden als ze met haar favoriete speeltje kan spelen. Ze speelt ook met haar baasje, maar kan zo nu en dan wel een beetje een einzelgänger zijn. Dit ras heeft de neiging om zich heel erg te hechten aan één persoon en met die persoon gaat ze een band aan voor het leven.

Verzorging:

De voeding van de Havana Brown moet in de gaten worden gehouden om er zeker van te zijn dat ze niet te zwaar wordt. Ze is slank en gespierd en zou in deze conditie moeten blijven.

Geschiedenis:

De Havana Brown heeft een enigszins onduidelijke geschiedenis. Sommige kattenhistorici geloven dat dit mooie ras is ontstaan door toevallig fokken, terwijl anderen geloven dat het fokken opzettelijk is gedaan. Hoe het ook zij, in 1952 werd er in Engeland een chocoladebruine kitten geboren. Deze kitten was genaamd Elmtower Bronze Idol en wordt gezien als een van de eerste Havana Brown kittens. Het jaar daarop waren er vier Havana Brown katers. Zij vormen de basis van het Havana Brown ras.

De Havana Brown is vernoemd naar de rijke, diepbruine kleur van de Havana sigaar. Dit zorgde voor verwarring bij de introductie van het ras, omdat veel mensen dachten dat dit betekende dat het ras van origine uit Cuba kwam, in plaats van uit England. Op een gegeven moment is er een poging gedaan om de naam te veranderen in 'Chestnut Brown', maar dat bleef niet hangen, en de naam van het ras werd teruggedraaid naar de orginele Havana Brown.

De Havana Brown is bekend als de Havana in Europa en in één kattenregister in de Verenigde Staten. Het Europese gebruik van Havana is historisch, terwijl de Amerikaanse verandering weerspiegelt dat het ras in een andere kleur voorkomt dan het traditionele diepbruin.

De Havana is een zeer zeldzaam ras. Als er een lijst van bedreigde kattenrassen zou bestaan, dan stond de Havana Brown waarschijnlijk bovenaan. Op dit moment worden er pogingen ondernomen om dit ras van uitsterven te behoeden. Daartoe moeten de kattenregisters wellicht het ras heropenen. Dit houdt in dat de registratieregels mogelijk worden aangepast, om het kruisen van bestaande Havana Browns met een ander ras toe te staan. Dus als je een kat ziet die als een Havana Brown staat geregistreerd, houd er dan rekening mee dat zij mogelijk een ander ras in haar stamboom heeft. Het zou kunnen betekenen dat er subtiele maar belangrijke veranderingen in haar persoonlijkheid en gewoontes komen en ook in haar voorkomen.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.