Dit is waarom je vroeg moet beginnen met de training van je puppy

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er is niets fijner dan een pup die zich goed gedraagt en kan omgaan met mensen en andere dieren. Misschien heeft je maatje al een aantal oefeningen geleerd waardoor hij of zij de basiscommando’s snapt en misschien zelfs al zindelijk is. Nu begint het echte werk: het trainen van je puppy. Waarom het zo belangrijk is om vroeg te beginnen? En hoe pak je ’t aan?

Een goede basis voor je pup

Je hebt maar één kans om een goede basis te leggen. En vergis je niet: je puppy leert heel snel. Daarom is het belangrijk dat je hond vanaf het allereerste begin leert hoe hij of zij zich moet gedragen. En dat gaat natuurlijk niet zonder training.
Bovendien heeft je pup trainen nog een ander voordeel: het draagt bij aan het socialisatieproces. Je doet je maatje hier dus ook een plezier mee. En voor elk type hond is er wel een passende training of cursus.

Soorten puppytrainingen

Met honderden boeken over puppytrainingen en -cursussen door het hele land - en zelfs online - kan het lastig zijn om de juiste optie voor jouw pup te vinden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Begin dan bij je dierenarts.

Je dierenarts kan goed inschatten wat bij jouw pup past. Hij/zij kent meestal de beste trainers in de buurt en geven soms zelf ook puppycursussen.

Tip: sommige dierenartsen organiseren op vaste momenten een puppy-speelkwartier. Gewoon, op de praktijk. Ontzettend goed voor de socialisatie van je hond (en er is niets leuker dan pups met elkaar te zien spelen).

Keuze te over dus. Maar ongeacht waar je voor kiest, zijn er een aantal dingen die je altijd kan toepassen. De volgende gouden regels helpen jou en je pup op weg.

Koppel beloning aan goed gedrag tijdens het trainen van je pup

Honden leren door middel van associatie: als ze iets goed doen en ze daarvoor worden beloond, is het waarschijnlijker dat ze dit gedrag herhalen. Zo leer je je puppy dus gewenst gedrag aan.
Let op: de beloning moet wel aan het gedrag worden gekoppeld. Beloon je hond dus snel, binnen één of twee seconden. De beloning kan voedsel, 'braaf' of beiden zijn. Het kan ook een spelletje zijn.

Puppy trainen: kort, maar krachtig

Houd de trainingssessies kort - ongeveer 2 minuten - en verdeel 5 of 6 sessies over de dag. Train je puppy in verschillende omgevingen, dus bijvoorbeeld thuis, buiten en tijdens wandelingen. Zorg dat er niet te veel afleiding is, zodat je hond zich goed op jou kan concentreren.

Omgaan met ongewenst gedrag

Je puppy moet leren wat hij of zij wel en niet mag. Kauwen maakt bijvoorbeeld deel uit van onderzoeksgedrag. Maar bij de geboorte weet een hond niet waarop wel en niet gekauwd mag worden. Heeft je pup dus een nieuwe schoen te pakken? Word dan niet boos, maar negeer dit gedrag. Dus niet schreeuwen of boos aankijken (en nooit slaan), maar gewoon doen alsof hij of zij er niet is. Vinden ze vervelender dan je denkt.

Ingrijpen bij gevaarlijke situaties

We snappen ook dat sommige situaties te gevaarlijk zijn om te negeren, zoals wanneer je hond op kabels kauwt. Gebruik dan het woord ‘nee’ om de aandacht te krijgen. Beloon je pup wanneer het gedrag stopt en hij of zij de aandacht naar jou verlegt. En onthoud: ook hier is schreeuwen of slaan nooit de oplossing.

Het belangrijkste woord dat je pup moet begrijpen

Als er één woord is dat je puppy absoluut moet begrijpen, is: 'nee'. Als je puppy iets doet wat gevaarlijk is of kan zijn, laat dan een ferm klinkend 'nee' horen. Start hier vroeg mee en blijf consequent. Je hoeft niet te schreeuwen, maar spreek hem of haar aan op een lage, vastberaden toon. Honden hebben immers een geweldig gehoor, ze hebben alleen soms bananen in hun oren. Stopt het ongewenst gedrag? Prijs je maatje dan uitbundig als beloning. Elke overwinning telt, hoe klein hij ook is.

Meer weten over een puppy trainen?

Als je je verder wil verdiepen in de opvoeding van je nieuwe vriend, lees dan meer over het gedrag van je puppy en ontdek onze 5 tips voor het trainen van je puppy. Succes!

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

  • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
  • Hill's Science Plan Small & Mini Puppyvoer met Kip

    <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small& Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p></p><p><strong></strong> </p><p></p>
  • Hill's Science Plan Large Breed Puppyvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
  • Hill's Science Plan Puppy Natvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoury Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.