Hoe voer je een kat met een gevoelige maag

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je gemerkt dat je kat steeds ziek is of dat ze soms niet lijkt te willen eten? Misschien heb je gemerkt dat ze af en toe dunne ontlasting heeft of zich niet lekker lijkt te voelen na het eten. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je kat een gevoelige maag heeft. Maar wat betekent dat en wat kun je eraan doen?

Wat is een gevoelige maag?

De term ‘gevoelige maag’ betekent eigenlijk gewoon dat een dier vaak maag-darmproblemen heeft. Dit kan overgeven, kokhalzen, diarree, dikkedarmontsteking of, bij katten, zelfs het regelmatig braken van haarballen zijn. Er zijn veel verschillende oorzaken van een gevoelige maag, dus welk voer je gebruikt om het te verhelpen hangt sterk af van de onderliggende oorzaak.

De tekenen herkennen

Alle katten krijgen net zoals wij mensen af en toe eenmalig een spijsverteringsprobleem. Misschien heeft je kat een muis gevangen die niet goed werd verdragen. Maar als je merkt dat je kat om de paar dagen, of zelfs om de paar weken, maag- en darmklachten heeft, kun je het beste naar je dierenarts gaan om er zeker van te zijn dat het geen medisch probleem is. Als je kat veel naar buiten gaat, merk je misschien geen duidelijke tekenen op, dus probeer je kat elke maand te wegen, thuis op je weegschaal of in de dierenartspraktijk. Letten op gewichtsverlies is zeer belangrijk om ziekte bij katten in een vroeg stadium te ontdekken. Deze gewoonte helpt je ook te ontdekken of je kat te dik wordt, wat net zo erg kan zijn!

Wat kan de oorzaak zijn van een gevoelige maag bij een kat?

De meest voorkomende oorzaken van een gevoelige maag bij katten zijn:

  • Voedselallergieën of voedselintolerantie.
  • Stress. Dit speelt een zeer belangrijke rol bij katten, zeker als ze met andere katten samenleven of alleen binnen worden gehouden. Stress kan een belangrijke factor bij het Prikkelbare Darm Syndroom (Irritable Bowel Syndrome of IBS) zijn bij zowel honden en katten als bij mensen. Dit wordt momenteel nog niet volledig begrepen maar er wordt voortdurend onderzoek gedaan.
  • Parasieten
  • Infecties.

Wanneer je naar de dierenarts gaat, kunnen monsters van de ontlasting en zelfs video's van je kat die misselijk is heel nuttig zijn, als je die kunt maken. Je dierenarts wil mogelijk verschillende onderzoeken doen, waaronder bloedtesten, analyse van de ontlasting, echografie of röntgenfoto's. In sommige gevallen kan biopsie nodig zijn.

Een kat met een gevoelige maag voeden

Als je dierenarts onderliggende oorzaken zoals parasieten ontdekt, hoeft hij misschien alleen maar een behandeling toe te dienen. Als er geen duidelijke oorzaak is, kan het zijn dat je kat ander voer nodig heeft. Veel katten met een 'gevoelige maag' kunnen een zogenaamde dieet-responsieve darminfectie (Food Responsive Enteropathy of FRE) hebben. Dit zijn gevallen waarbij, zoals de naam al aangeeft, de kat beter wordt als ze voer krijgt dat de spijsvertering ondersteunt. Het kan zijn dat je kat voedsel van slechtere kwaliteit heeft gekregen dat ze moeilijk kan verteren, of voedsel dat te veel vet bevat om door haar lichaam verdragen te worden. Voer dat de spijsvertering ondersteunt heeft hoogwaardige, goed verteerbare ingrediënten. Dit bevat omega-3 vetzuren om ontsteking te bestrijden, samen met uitstekende bronnen van prebiotische vezels, die de ‘goede’ bacteriën voeden die het microbioom van de darm en het immuunsysteem gezond houden.


Als je kat niet beter wordt met ander voer, kan je dierenarts antibiotica of steroïden proberen, of een eliminatiedieet voorstellen. Dit soort voer is bestemd voor katten waarvan wordt vermoed dat ze een voedselallergie of -intolerantie hebben. Ongewenste reacties op voer (de term die zowel allergieën als intoleranties omvat) worden meestal veroorzaakt door een bepaald ingrediënt in het voer, zoals een vleeseiwit. Je dierenarts kan je voer geven dat gehydrolyseerde eiwitten bevat, die worden afgebroken tot een hoeveelheid die te klein is voor het lichaam om als allergeen te worden herkend. Je dierenarts kan ook een voer voorstellen dat ingrediënten bevat die je kat nog nooit heeft gegeten. Bij deze eliminatieproeven is het belangrijk om ALLEEN het voer te geven dat je dierenarts je heeft gegeven en geen lekkere hapjes of tafelresten. Meestal duurt een proef voor darmproblemen 2-4 weken, maar je dierenarts zal je alles uitleggen. Je kat moet misschien levenslang op het speciale voer blijven als er een intolerantie wordt gevonden.


Je dierenarts raadt misschien nat voer voor je kat aan, of een combinatie van nat en droog. Door maagproblemen kunnen katten snel uitgedroogd raken en nat voer is een geweldige manier om de wateropname te verhogen. Bovendien houden katten echt van wat nat voer in hun eten, dus dit kan een goede manier zijn om je kat weer goed te laten eten. Volg het advies van je dierenarts op en vraag altijd hoe je je kat moet laten overstappen van zijn oude naar zijn nieuwe voer.


Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA