Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
De nieren zijn belangrijk voor de goede gezondheid van katten. De taken die nieren uitvoeren omvatten het regelen van de bloeddruk, het produceren van belangrijke hormonen, enzymen en rode bloedcellen, en het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed. Als de nieren van je kat niet naar behoren werken, kan dit tot aanzienlijke, levensbedreigende problemen leiden. Het is dus zeer belangrijk om de tekenen van nierziektes te herkennen.
Veel voorkomende oorzaken van nierziekte bij katten
Nierfalen is één van de meest voorkomende oorzaken van ernstige ziektes bij katten, en dan vooral bij oudere katten. Er bestaan twee categorieën van nierziektes bij katten: acute nierziekte en chronische nierziekte. Tekenen van acute nierziekte verschijnen in enkele weken, terwijl chronische nierziekte zich gedurende een langere periode voordoet. Het risico op nierziekte bij katten is groter bij bepaalde rassen zoals Perzische katten of Angora's, vanwege erfelijke afwijkingen. In het algemeen kan de ziekte echter elk ras treffen.
Mogelijke oorzaken van nierziektes bij katten zijn:
Verminderde bloedstroom naar de nieren
Hoge bloeddruk
Kanker
Obstructies zoals nierstenen of een verstopping van de urinewegen, waardoor de urinedruk toeneemt en de urine terugstroomt naar de nieren.
Inname van giftige stoffen zoals antivries, pesticiden, medicatie en reinigingsproducten
Vergevorderde tandziektes
'Slijtage' bij oudere leeftijd
Tekenen van nierziekte bij katten
Nierfalen is een progressieve aandoening en de symptomen worden mogelijk gedurende lange tijd niet opgemerkt. Katten vertonen in een vroeg stadium geen tekenen. Nadat 75 procent van de nierfuncties verloren is geraakt, begint een kat meestal pas tekenen te vertonen. De typische symptomen van nierfalen bij katten zijn tevens niet zo makkelijk te herkennen, aangezien ze gelijkenissen vertonen met andere ziektes zoals diabetes en hypertyroïdisme.
Ga langs bij de dierenarts als je één van de volgende symptomen opmerkt bij je kat:
Toegenomen dorst
Regelmatig of niet plassen
Ongezonde uitstraling van de vacht
Lusteloosheid en depressie
Slechte adem
Pijnlijke bek of zweren
Meer slapen
De behandeling van nierziektes bij katten
Acuut nierfalen kan worden vastgesteld en behandeld met een tijdige diagnose. Chronisch nierfalen is daarentegen een ongeneeslijke ziekte die vooral voorkomt bij oudere katten en waarbij palliatieve zorg wordt toegepast. Afhankelijk van de aandoening kan je dierenarts een verandering aanbevelen in het voer voor je kat, een kuur met vloeistoffen, of medicatie voor de bloeddruk.
Het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts, aangezien de symptomen mogelijk niet worden opgemerkt tot de nierfuncties van je kat niet meer werken. Dit kan het verschil betekenen tussen het tijdig of net te laat vaststellen van de ziekte. Het wordt aanbevolen dat alle katten van 7 jaar en ouder een 'senior screening' krijgen tijdens hun jaarlijkse controle om zo te bepalen of hun nieren naar behoren werken. Het kan ook raadzaam zijn om afwijkend gedrag, zoals hierboven vermeld, vanaf het begin in de gaten te houden. Zo kan de dierenarts bepalen of de nieren van jouw kat nader moeten worden onderzocht.
Als er een nierziekte wordt vastgesteld bij je kat, dan kan een aangepaste voeding de voortgang van de ziekte vertragen en haar levensverwachting verhogen. Dit speciaal samengesteld voer bevat gecontroleerde hoeveelheden eiwitten en mineralen om de nieren te ontlasten. Ook bevat het aanvullende ingrediënten zoals omega 3-oliën en antioxidanten om ontstekingen en celschade te beperken.
Evenwichtige voeding is essentieel voor een gezonde levensstijl. Als je kat een nierziekte heeft, kan de juiste voeding een positieve invloed op haar leven hebben. Zorg ervoor dat er altijd vers water klaar staat voor je kat.
Als je vermoedt dat je kat een nierziekte heeft, ga dan zo snel mogelijk langs bij de dierenarts. Hoewel we nierziektes in katten niet kunnen genezen, kunnen we als één team samenwerken om er zo snel mogelijk bij te zijn en een behandelingsplan op te zetten. Zo kan je kat toch een lang en gelukkig leven leiden.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS