Is broccoli veilig voor honden?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Voordat je je groenten deelt met je hond, kun je je afvragen of honden broccoli mogen eten en of het goed is voor honden.

Het korte antwoord is ja: broccoli is een veilige, smakelijke traktatie voor onze hondenvrienden. Het kan zelfs gezondheidsvoordelen opleveren. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je deze groente aan je hond geeft.

Is broccoli goed voor honden?

Het wordt geprezen als een superfood voor mensen vanwege de hoge voedingswaarde, maar broccoli kan ook op een aantal manieren nuttig zijn voor honden.

Het zit boordevol vezels, die kunnen helpen bij de spijsvertering en gewichtsbeheersing. En het zit boordevol vitaminen - waaronder A, B, C, D, E en K - die het algemene welzijn kunnen bevorderen. Broccoli bevat ook luteïne, een voedingsstof die de gezondheid van ogen en hart bevordert, en andere antioxidanten die ontstekingen tegengaan.

Hoewel honden omnivoren zijn, kunnen groenten zoals broccoli een gezonde aanvulling zijn op hun maaltijdplan. Kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool en spruitjes) hebben echter de reputatie winderigheid te veroorzaken, dus je hond kan er wat winderig van worden.

Wat zijn de problemen?

Over winderigheid gesproken, deze bijwerking van het eten van broccoli kan een reden tot bezorgdheid zijn. Overmatige winderigheid kan erop wijzen dat je hond een spijsverteringsprobleem heeft. Dus als je hond veel scheten laat, bel dan de dierenarts om uit te sluiten dat er iets ernstigs aan de hand is.

Daarnaast zijn er nog drie andere aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je je hond broccoli geeft

1. Hoeveelheid

Het gezegde "te veel van het goede" geldt ook voor broccoli. Hoewel broccoli door honden mag worden gegeten, kan een teveel aan broccoli maag-darmklachten veroorzaken. Zij leggen uit dat deze groente niet meer dan 10% van de dagelijkse maaltijden van je hond mag uitmaken om gezondheidscomplicaties te voorkomen. Broccoli bevat isothiocyanaat, een natuurlijk voorkomende stof die samen met vezels en complexe suikers lichte tot extreme spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, zoals gasvorming, maagklachten, diarree en verstoppingen.

Jack Russell-terriër ligt op een houten vloer en geeuwt met broccoli tussen zijn pootjes.

2. Verstikkingsgevaar

Broccolistengels zijn eetbaar, maar ze kunnen een verstikkingsrisico vormen voor (vooral kleine) honden. Om verstikking te voorkomen, snijd je de broccoli in hapklare stukken voor je hond. Bovendien is het beter om in de buurt te blijven terwijl ze van hun snack genieten om te kijken of ze tekenen van nood vertonen.

3. Schadelijke bacteriën

Symptomen van Salmonella-infectie bij honden zijn onder andere:

  • Diarree
  • Braken
  • Koorts
  • Uitdroging
  • Verlies van eetlust
  • Verhoogde hartslag
  • Lusteloosheid

Als je hond een van deze symptomen vertoont na het eten van broccoli, stop dan met het voeren van broccoli en neem meteen contact op met de dierenarts voor behandelingsmogelijkheden.

Dus, kunnen honden broccoli eten? Absoluut, zolang het met mate is. Broccoli moet worden beschouwd als een voedzaam tussendoortje - niet als een maaltijd. Bied deze groente aan naast een uitgebalanceerde hondenvoeding die is afgestemd op de specifieke voedingsbehoeften van je huisdier.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA), een STEAM-opvoeder en een toegewijde katteneigenares. Ze schrijft over huisdieren, onderwijs, de gezondheid van vrouwen en STEM-achtige dingen. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten