Verschillen tussen poezen en katers

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je kent de biologische verschillen tussen katers en poezen, maar je vraagt je misschien af of het ene geslacht beter is dan het andere, als het gaat om het kiezen van een nieuw lief huisdier voor je gezin. Het verkennen van de verschillen tussen trotse katers en spinnende poezen kan je helpen een kat te kiezen die het beste past bij je levensstijl en persoonlijkheid. Dus, moet je een kater of een poes nemen? Laten we eerst het verschil tussen katers en poezen onderzoeken.

Welke sekse gedraagt zich beter?

Gedragsverschillen tussen katers en poezen zijn het duidelijkst bij katten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, omdat de gedragsverschillen meestal verband houden met de hormonen van de kat. Katers kunnen bijvoorbeeld agressiever worden, urine sproeien en proberen het huis te ontvluchten wanneer zij in hun geslachtsrijpe leeftijd zijn. Krolse poezen kunnen echter aanhankelijker worden en de neiging hebben om tegen bijna alles aan te schuren. Ook kunnen ze luidruchtiger worden. Hoewel de meerderheid van de niet-gecastreerde of gesteriliseerde katten zeer kenmerkend gedrag vertoont, is er geen consensus dat alle katten van beide geslachten zich op een bepaalde manier gedragen. Sommige poezen sproeien als ze krols zijn, terwijl sommige katers aanhankelijker zijn. De meeste adoptiecentra moedigen huisdiereigenaren sterk aan om hun katten te steriliseren of castreren. Kittens zijn zeker schattig, maar je moet bespreken of sterilisatie of castratie de juiste keuze is voor je huisdier voordat je met een nieuw nestje kittens komt te zitten.

Mensen gaan vaak uit van bepaalde persoonlijkheidskenmerken bij katten op basis van zaken als ras of vachtkleur, zoals bleek uit een onderzoek van het University of California Davis Veterinary Medical Teaching Hospital. Zo karakteriseerden mensen oranje katten als vriendelijker en werden zwarte of witte katten als asocialer beschouwd. De meeste katteneigenaren en dierenartsen zullen je echter vertellen dat het kiezen van een kat op basis van geslacht of kleur niet garandeert dat je een aanhalige kat of een zelfstandige kat krijgt. De omgeving waarin een kat opgroeit en de persoonlijkheid van de huisdiereigenaar hebben vaak een grotere invloed op het gedrag dan de genetica.

Maine coon speelt met oranje kattenspeeltje op de grond.

A+ voor verschijning

Kattenrassen zijn vaak moeilijker te onderscheiden dan hondenrassen. Je toekomstige kat kan een mix van eigenschappen hebben, een kenmerkende kleur en een lang- of kortharige vacht. Zoals de meeste zoogdieren, hebben katers van alle rassen de neiging iets groter te zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers. In het algemeen echter wegen zowel katers als poezen tussen 2,5 en 5,5 kilogram en zijn ze ongeveer 20 tot 25 cm hoog. Het soort voer dat je je kat geeft, de hoeveelheid beweging die ze krijgen en hun algemene gezondheid, hebben een grote invloed op hun uiterlijk.

Een kat alleen op uiterlijk kiezen is niet ideaal. Als je een nieuwe kat in huis wilt nemen, bezoek dan een adoptiecentrum zoals het Blauwe Kruis, dat veel verschillende katten van alle leeftijden, rassen en persoonlijkheden heeft. Veel centra bieden een website met foto's van katten die je voor je bezoek kunt bekijken. Het personeel van het asiel kan je daarbij inzicht geven in de achtergrond van de kat. Als je een kat voor de eerste keer ontmoet, ga dan in de buurt van de kat zitten en wacht tot hij of zij naar je toe komt. Laat de kat een beetje tegen je wrijven en stoten voor je contact maakt. Gun jezelf altijd wat tijd met verschillende katten voordat je een definitieve beslissing neemt.

Dus moet je een kater of een poes nemen?

De waarheid is dat het geslacht van de kat er echt niet toe doet als het gaat om het kiezen van het perfecte huisdier voor jou. Hoewel er enkele gedragsverschillen zijn tussen katers en poezen wanneer ze opgroeien van kittens tot volwassenen, spelen de genetica en de omgeving van de kat een grotere rol in hoe goed jullie twee een band zullen krijgen. Neem dus de tijd om een paar katten te ontmoeten en kies degene waarvan je denkt dat het je beste vriend zal zijn. Verschillen tussen katers en poezen zouden slechts een kleine rol mogen spelen bij de keuze van een kat.

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten