4 manieren om je kat te helpen het ideale gewicht te krijgen

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Maak je je zorgen dat je kat zwaarlijvig is, of zelfs maar een beetje meer dan gemiddeld weegt? Overgewicht kan leiden tot extra slijtage van de gewrichten van je kat en verhoogt het risico op ziektes als diabetes. De dierenarts kan je vertellen wat een gezond gewicht is voor je kat en advies geven over effectieve en gezonde manieren om af te vallen.

Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat het ideale gewicht bereikt en dat een leven lang behoudt.

 1. Houd bij hoeveel je kat afvalt.
  Afvallen kan de gezondheid van je kat bevorderen, maar alleen als het op een gezonde, gecontroleerde manier gebeurt. Om er zeker van te zijn dat je kat op een gezond tempto afvalt, moet je haar regelmatig wegen en haar lichaamsconditiescore bepalen. De dierenarts of dierenverpleger kan uitleg geven en de lichaamsconditiescore van je kat bepalen. Begin met elke twee weken, en doe het daarna elke maand. De meeste dierenartspraktijken hebben een weegschaal die je gratis kan gebruiken, maar als je kat zich makkelijk op laat pakken kan je ook je eigen weegschaal gebruiken. Weeg jezelf terwijl je je kat vasthoudt en trek je eigen gewicht ervan af.

 2. Gezonde activiteiten.
  Als je je kat een compleet en gebalanceerd voer voor gewichtsverlies geeft, weet je zeker dat ze gezond eet. Er is echter ook een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om op een goede manier af te vallen. Zorg ervoor dat je kat voldoende lichaamsbeweging krijgt om gezond te blijven. Als je spelletjes speelt met je kat, versterk je jullie band en stimuleer je haar om zich te bewegen.

 3. Breng geregeld een bezoekje aan de dierenarts.
  Als je regelmatig een bezoek brengt aan de dierenarts, kan je er zeker van zijn dat je kat voorspoedig afvalt. De dierenarts kent het ideale gewicht van je kat, weet hoe snel ze zou moeten afvallen en kan je vertellen welk voer je op welk moment moet gebruiken. Hij kan je ook tips geven om het voeren over de dag te verspreiden, zodat je kat minder snel honger krijgt.

 4. Een leven lang het ideale gewicht behouden.
  Streven naar een gezond gewicht is niet iets tijdelijks. Zodra je kat haar ideale gewicht bereikt heeft, kan je aan de dierenarts vragen of je hetzelfde voer moet blijven gebruiken - misschien in grotere porties - of naar een ander voer moet overschakelen. Vergeet niet om haar lichaamsbeweging op peil te houden en haar elke maand te wegen, zodat je veranderingen in haar gewicht opmerkt.

Je kat is misschien vatbaarder voor gewichtstoename dan andere katten. Ras, leeftijd, type voer, gezondheidstoestand en andere factoren bepalen hoe snel een kat zwaarder wordt en welk soort voeding nodig is om dit onder controle te houden. Als je denkt dat je kat meer controle over haar gewicht nodig heeft, vraag dan de dierenarts om advies.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten