
Hoe voer je een kieskeurige eter: tips en advies om om te gaan met kieskeurige honden
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Meestal hebben katten de reputatie kieskeurige eters te zijn, maar dit kan ook voor honden gelden. Het ligt in de menselijke natuur om onze huisdieren graag te eten te geven; dit maakt een belangrijk deel uit van de band tussen mens en dier. Wanneer we onze hond zien smikkelen van iets lekkers, voelen we ons blij en tevreden. Als je hond alleen maar kijkt naar wat hij voorgeschoteld en vervolgens wegloopt, voelen jullie je allebei een beetje treurig. In dit artikel kijken we naar de redenen waarom je hond een kieskeurige eter kan zijn en hoe je hier voor jullie allebei verbetering in kan brengen. Maar eerst dit
Is hij echt een kieskeurige eter?
Honden hebben tegenwoordig allerlei vormen, maten en temperamenten. Sommige, zoals Labradors, staan er bekend om dat ze extreem dol zijn op eten, terwijl andere niet zo door voedsel gemotiveerd worden en hun motivatie eerder halen uit lof en aandacht van hun baasjes. Deze honden eten omdat het moet en niet omdat het het beste gedeelte van de dag is. Dit geldt met name voor honden die geen concurrentie hebben. Als je één hond hebt die gezond is, een ideaal gewicht heeft en geen veranderingen in zijn eetlust heeft laten zien, dan kan het zijn dat je gewoon een hond hebt die niet zo dol is op eten. Geef hem genoeg liefde en aandacht en hij zal gelukkig zijn. Maar hoe zit het met echte kieskeurige eters?
Oorzaken van kieskeurig eten bij honden.
Wij mensen zijn een van de belangrijkste oorzaken van kieskeurig eten bij honden! De manier waarop wij omgaan met voer - en het feit dat wij zelf van variatie houden in ons eten - zorgt ervoor dat we al snel slechte gewoontes aannemen. Honden en katten hebben niet veel variatie nodig in hun voer; zolang ze maar iets lekkers voorgeschoteld krijgen, zullen ze het zonder problemen op de lange termijn blijven eten. De problemen beginnen meestal op jonge leeftijd, aangezien baasjes verschillende soorten voer uitproberen om te zien welke hun puppy het lekkerst vindt. Zo krijgt de hond al snel de boodschap dat hij iets anders zal krijgen als hij maar lang genoeg volhoudt. Honden zijn niet dom en ze zijn er goed in om ons te manipuleren!
Het geven van etensresten is een andere belangrijke oorzaak van kieskeurig eten. Het is erg belangrijk om strikte regels te hebben wat betreft bedelen en het is essentieel om consequent te zijn. We hebben allemaal wel een familielid dat de regels niet wil volgen. Als één persoon de hond toestaat om te bedelen en hem onder de tafel een stukje kip toesteekt, kan dat niet alleen de maaltijd bederven (vanwege de kwijlende hond op je schoot), maar kan dat ook eetproblemen veroorzaken voor je hond.
Als je je er niet goed bij voelt dat je hond honger heeft terwijl jij aan het eten bent, geef hem dan van tevoren of tegelijkertijd te eten. Honden kunnen prima net als wij drie maaltijden per dag eten, zolang de totale hoeveelheid voer maar goed verdeeld wordt over deze maaltijden en ze niet te veel krijgen.
Geef niet te veel traktaties. We geven allemaal graag een traktatie en ze kunnen goed werken bij het trainen van je hond, maar ze mogen nooit meer dan 10 procent uitmaken van de totale hoeveelheid voer per dag. Als je hond kieskeurig wordt omdat hij op een traktatie zit te wachten, dan moet je minderen of zijn normale droogvoer als traktatie gebruiken.
Hoe om te gaan met een kieskeurige eter.
Als je hond echt een kieskeurige eter is, dan zijn er een aantal dingen die je kan veranderen om een einde te maken aan deze gewoonte.
Zorg ervoor dat je tevreden bent over het merk en de kwaliteit van het voer dat je geeft. Misschien is je hond gearriveerd met een voer dat je goedkoop of inferieur vindt; stap dan geleidelijk over op iets waar jij (of de dierenarts als je het niet zeker weet) vertrouwen in hebt. Zo heb je een betere gemoedsrust, ook al blijft je hond kieskeurig.
Kijk naar waar hij te eten krijgt. We geven honden vaak te eten op plekken die handig zijn voor ons, zoals in de keuken. Denk er echter aan dat het in de keuken, met name rond etenstijd, een herrie van jewelste kan zijn. Het geluid van potten en pannen, mensen die komen en gaan, kinderen die rondrennen op zoek naar snacks enzovoort. Voor veel honden kan dit een overweldigende omgeving zijn; ook al hebben ze veel honger, ze gaan liever ergens anders naartoe. Misschien eten ze een beetje om de ergste honger te stillen en laten ze de rest staan. Geef je hond te eten op een kalme en rustige plek, ver weg van de chaos. Als hij veel knoeit tijdens het eten en je je zorgen maakt over het tapijt, leg dan een grote placemat onder zijn voerbak.
Probeer een andere voerbak. Sommige honden eten niet graag uit plastic of metaal. Probeer een bak van keramiek en kijk of het helpt.
Laat het voer niet te lang staan. Laat het voer ongeveer 30 minuten staan en haal het dan weg. Dit is met name belangrijk met voer uit blik of natvoer, aangezien het snel kan bederven. Als je het voer weghaalt, snapt je hond dat het weer verdwijnt als hij het niet meteen opeet. Aan de andere kant: als je hond alleen droogvoer eet, zo nu en dan een hapje neemt en een ideaal gewicht heeft, is het geen probleem om het voer langer te laten staan.
Wanneer neem je contact op met de dierenarts.
Er zijn momenten dat kieskeurig eten een teken kan zijn van een medisch of gedragsprobleem dat aangepakt dient te worden. Veranderingen in eetlust en dorst zijn vaak de eerste tekenen van problemen. Zoals altijd is het erg belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw hond; hoe eerder je een verandering opmerkt, hoe eerder je hulp kan zoeken. Hier volgen enkele redenen om hulp te zoeken:
Is dit iets nieuws? Als je hond normaal goed eet en je zijn voer niet hebt veranderd, dan is kieskeurig eten absoluut een reden om naar de dierenarts te gaan. Het kan zijn dat hij pijn heeft in zijn bek of zich ziek voelt vanwege een infectie of ziekte elders in het lichaam. Je ziet misschien dat je hond lijkt te willen gaan eten, maar dan toch wegloopt.
Gewichtsverlies. Regelmatige gewichtscontroles zijn gedurende het hele leven van je hond belangrijk; zowel gewichtstoename als -verlies kunnen duiden op problemen. Als je denkt dat je hond minder enthousiast is over zijn voer, maar je weet het niet zeker, controleer dan zijn gewicht. Als je hond is afgevallen, ga dan naar de dierenarts.
Gedragsveranderingen. Is je hond onrustiger of slaapt hij meer dan normaal? Als de kieskeurigheid samenvalt met ander ongewoon gedrag, is het tijd voor een controle.
Ander medische symptomen. Let op veranderingen in dorst en tekenen van maagproblemen, zoals zich vooroverbuigen, overgeven of diarree.
Voorkomen is beter dan genezen.
Praat vanaf het allereerste begin met de dierenarts over wat je je hond te eten moet geven. Als je een puppy hebt, dient hij een compleet en gebalanceerd puppyvoer te krijgen dat past bij zijn formaat. De fokker zal je hopelijk wat van zijn voer mee naar huis geven. Als je van plan bent om van voer te veranderen, zorg er dan voor dat je genoeg van het oorspronkelijke voer hebt om een langzame overstap naar het nieuwe voer te kunnen maken. Dit helpt je hond om het voer te accepteren en voorkomt maagproblemen ten gevolge van een snelle verandering. Honden die als volwassen hond meer dan 25 kg zullen wegen, dienen puppyvoer voor grote rassen te krijgen. Als je een volwassen hond hebt geadopteerd, geldt hetzelfde voor zijn voer. Hopelijk zal je hond na een langzame overgang vol plezier eten van wat hij voorgeschoteld krijgt.
Samengevat
Kieskeurig eten is niet per se iets om je zorgen over te maken. Je hond is misschien gewoon niet zo'n lekkerbek. Blijf consequent met de regels en geef niet toe als hij niet eet. Haal het voer gewoon na 30 minuten weg en probeer het later opnieuw met vers voer. Geef je hond nooit etensresten van tafel en laat ook niemand anders dat doen! Als je hem traktaties wil geven, beperk deze dan tot het minimum en geef ze niet rond etenstijd. Als je je ooit zorgen maakt of andere tekenen opmerkt, neem dan contact op met de dierenarts. We horen altijd graag van je en we nemen liever het zekere voor het onzekere.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.