Mag een hond soja eten?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je houdt van je hond en het is belangrijk voor jou om hem een gezonde voeding te geven zodat hij nog jaren actief, energiek en gelukkig blijft. Bij sommige ingrediënten kan je je echter afvragen of ze wel door je hond mogen worden gegeten. De kans is groot dat soja een van die ingrediënten is... Mogen honden soja eten? Zijn producten zoals sojasaus veilig voor je hond? Sommige mensen beschouwen het als een gezonde toevoeging aan een dieet, terwijl anderen het liever vermijden. Laten we onderzoeken of soja een gezond ingrediënt is in hondenvoer en of het in verschillende bereidingen kan worden gegeten.

Mag een hond soja eten?

Voor het grootste deel, ja, honden mogen soja eten zolang ze geen gediagnosticeerde soja-allergie hebben. Het maakt echter wel uit hoeveel soja je hond binnenkrijgt.

Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je je hond iets nieuws geeft. Als je het introduceert in het dieet van je huisdier en je niet weet hoe hij zal reageren, begin dan langzaam. Introduceer slechts één nieuw soort voer tegelijk, zodat je kunt vaststellen of er reacties zijn op het nieuwe voer. Als je een reactie opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts om vast te stellen of je huisdier een allergische reactie heeft.

Blonde labrador staat in de keuken met zijn oren naar achter en een zilveren kom in zijn bek.

Zijn soja-ingrediënten in hondenvoer veilig?

Op dit moment zeggen studies van wel. Sommige mensen denken dat soja in diëten wordt gebruikt als een goedkope, inferieure vervanging voor vlees, maar dat is niet het geval. Het is niet minderwaardig. Soja is de beste kwaliteit van de plantaardige eiwitten. Hoewel sommige dierlijke eiwitten geschikt en beter verteerbaar zijn voor honden, zijn andere dierlijke eiwitten niet zo goed als soja. Soja-eiwit in een dieet betekent dus niet dat de kwaliteit van het eiwit slecht is, en vlees of andere dierlijke eiwitten in een dieet betekent niet dat de kwaliteit van het eiwit goed is.

Soja heeft in feite veel voordelen - het bevat veel vitaminen, foliumzuur en aminozuren. Het bevat ook een hoge concentratie vetzuren en het is een goede bron van vezels en kalium.

Wat is dan het probleem met soja (en sojaproducten)?

Je hond te veel van sommige van de algemeen voorkomende soja-producten voeren is misschien niet de meest gezonde keuze. Weet je niet zeker welk voedsel soja bevat? Tofu, edamame, miso, tempeh en tamari zijn enkele van de meest voorkomende sojaproducten. En vergeet ook producten op basis van soja niet, zoals sojamelk, sojakaas, sojayoghurt en andere.

Soms is soja slechts één van de vele ingrediënten in een voedingsmiddel. Je vindt soja vaak in gebakken producten, ontbijtgranen, pindakaas, plantaardige olie en eiwitrijke energierepen, om er maar een paar te noemen.

Zoals eerder gezegd heeft soja grote voordelen voor je hond, maar wanneer het, zoals in sommige gangbare voedingsmiddelen, gemengd wordt met andere ingrediënten kan het problemen opleveren voor je hond.

Neem sojasaus als voorbeeld. Mogen honden sojasaus eten? Het antwoord is nee, maar niet vanwege het soja-gehalte. Sojasaus zit vol met natrium, en het innemen van te veel natrium kan je huisdier behoorlijk ziek maken. Als je ooit merkt dat je hond wat sojasaus heeft opgelikt, zorg er dan voor dat hij veel water drinkt.

In het algemeen is het beste om de voeding van je hond te beperken tot gezond hondenvoer en hondensnacks, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je huisdier iets ongezonds binnenkrijgt of te veel van iets dat wel is toegestaan. Maar als je je ooit hebt afgevraagd of soja als ingrediënt in het voer van je hond al dan niet slecht voor hem is, kun je gerust zijn. Een goed uitgebalanceerde maaltijd met soja heeft veel voordelen. Bij twijfel kan je dierenarts je helpen bij het plannen van het dieet voor je hond.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebster die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media, en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een MFA in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten