Een hond of kat adopteren uit een asiel: hoe ziet het adoptieproces eruit?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Gezonde spanning is heel normaal wanneer je een hond of kat wil adopteren uit het dierenasiel. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Een bezoek aan een dierenasiel is het allerleukste als je weet wat je kunt verwachten. Wij helpen je op weg!
Stappen voor het adopteren van een hond of kat
Een hond of kat adopteren werkt in elk asiel anders, maar de volgende stappen komen redelijk overeen wanneer je een dierenasiel bezoekt en overweegt een huisdier te adopteren:
Bekijk de website van het dierenasiel
De beschikbare katten en honden zijn meestal online, op de website van het asiel te vinden. Neem hier rustig een kijkje en onderzoek of er een hond of kat is die je aanspreekt.
Maak een afspraak met het dierenasiel
Zie je een dier dat je leuk vindt? Bel dan eerst om na te gaan of hij of zij er nog is. Heb je geluk? Dan kun je direct een afspraak maken.
Maar ook als je nog geen huisdier op de website hebt gevonden is het goed om een afspraak te maken. De medewerkers van het dierenasiel kunnen dan de tijd nemen om samen met jou op zoek te gaan naar een dier dat bij je past.
In dit geval is je eerste stap het bezoeken van de ruimte waar de huisdieren verblijven en ze eens rustig te bekijken. Zodra je een hond of kat ziet die je aandacht trekt, zal het asielpersoneel hem of haar uit de bench halen en je naar een andere ruimte brengen waar jij en het dier elkaar kunnen leren kennen.
Ook wanneer je al een hond of kat op de website hebt gezien, zal je kennismaking in een aparte ruimte plaatsvinden.
"Voor het adopteren van een hond of kat uit het asiel betaal je een bepaald bedrag. Hiervoor is het dier medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Het is goed om vooraf te informeren naar dit bedrag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan."
Wat je meeneemt naar een asiel bezoek
- De contactgegevens van je (toekomstige) dierenarts. Bij privé-asiels is de kans groot dat ze je vragen een formulier in te vullen met referenties en de gegevens van een dierenarts. Ga dus vooraf op zoek naar een lokale dierenarts, zodat je die informatie bij de hand hebt.
- Een identiteitsbewijs waar je adres op staat.
- Een reismand:
- Sommige asielen geven een kat mee in een eenvoudige kartonnen doos. Heb je een eigen reismand? Breng die dan mee. Of vervoer je kat in een stevige mand, zodat ze zich niet bezeert (of de kans krijgt om ervandoor te gaan).
- Honden zijn in de meeste gevallen wat groter. Een (transport)bench is dan ook in vrijwel alle gevallen een vereiste.
Houd rekening met een wachttijd
Sommige asielen stellen een wachttijd van 24 uur verplicht, dus je zal je nieuwe hond of kat misschien niet meteen mee naar huis kunnen nemen. Jij krijgt zo de tijd om over je beslissing na te denken en het asiel heeft dan de gelegenheid om uit te zoeken of jij inderdaad het betrouwbare aspirant-baasje bent dat je zegt te zijn.
Asielvoorwaarden voor het adopteren van een hond of kat
Sommige asielen vragen je een adoptiecontract te tekenen, waarin staat onder welke voorwaarden je de kat of hond mag houden. Je kan bijvoorbeeld worden verplicht het dier in te enten en te laten steriliseren of castreren. Ook kan je worden gevraagd het huisdier naar hetzelfde asiel terug te brengen in het geval dat je niet meer voor hem of haar kan zorgen.
Je hond of kat mee naar huis nemen
Eindelijk is het dan zover: je neemt je nieuwe pluizige vriend mee naar huis!
Kat: zet een kattenbak, voer en water klaar in een ruimte die je kan afsluiten. Het is namelijk verstandig om de kat 1 of 2 dagen in dezelfde kamer te houden, zodat ze rustig kan wennen. Zorg voor volop speeltjes en schuilplaatsen, zoals een kartonnen doos of een zachte slaapplaats.
Hond: stel hem op zijn gemak door voor de basisdingen te zorgen. Denk hierbij aan een halsband en riem, voer, dekens of kussens en een waterbak. Leg een aantal speeltjes voor hem op de vloer om mee te spelen, en creëer een veilige omgeving door gevaarlijke en waardevolle dingen uit huis of buiten bereik te plaatsen.
Elk dierenasiel is anders
Niet elk asiel is hetzelfde. Neem dus een kijkje op de website van de organisatie of bel ze op voordat je langsgaat, zodat je weet wat je - naast bovenstaande - kunt verwachten. Succes!
Gerelateerde artikels
Gerelateerde Producten
-
c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer met Kip
<p> <br></p><p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>