De Bengaal is een groot en atletisch ras dat zich nauw verbonden voelt met mensen. Ze is een loyale vriend met een lieve persoonlijkheid.

 

De Bengaal in een notendop
The Bengal Cat Breed

Door haar omvang en bespiering lijkt de Bengaal echt op een wilde kat.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: groot: >5 kg

Oogkleur:

blauw

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: hoog
Neiging tot verharen: laag

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: glanzend, glad
Kleuren: bruin, donkerbruin
Patroon: cypers, gespikkeld, gevlekt
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: matig

De Bengaal doet qua uiterlijk werkelijk denken aan een wilde kat. Ze is een grote kat en zeer gespierd, hoewel ze verassend licht gebouwd is voor haar omvang. Alles aan haar lijkt groot, massief en fors. Het enige gemiddelde aan haar, is de lengte van haar poten.

De Bengaal heeft een grote, wigvormige kop. Ze heeft een dikke nek, grote voeten en een dikke staart. De patronen zijn meestal beperkt door de inmenging van de cyperse genen in de oorspronkelijke hybridisatie. Een bruingespikkelde Bengaal ziet eruit als een wilde kat. De spikkels op de vacht horen niet netjes in rijen te lopen, maar dienen willekeurig te zijn geplaatst.

De vacht van de Bengaal is kort en kan zelfs een beetje ruig aanvoelen van nature. De vacht is gemakkelijk te verzorgen en vilt niet.

Persoonlijkheid:

Hoewel veel mensen de Bengaal als een wilde kat beschouwen die slechts doet alsof hij tam is, is het ras werkelijk erg lief en aanhankelijk. De Bengaal bindt zich sterk aan de mensen om haar heen en is een loyale vriend. Als een grote, atletische kat, heeft de Bengaal behoefte aan rennen, springen en stoeien om tevreden te zijn. Ze is een nieuwsgierige en alerte kat.

Verzorging:

De Bengaal is een actieve kat die extreem atletisch is. As ze voldoende ruimte heeft om te bewegen, dan kan ze zonder al te veel problemen op gewicht blijven. De Bengaal moet absoluut de mogelijkheid krijgen om te rennen en vrij te bewegen. Ze is gemakkelijk te verzorgen en geniet ook van de verzorging.

Geschiedenis:

De schoonheid van wilde katten heeft mensen altijd aangetrokken. Daarom zijn er pogingen gedaan om een wilde kat te kruisen met een huiskat om een ras te creëren met een wild uiterlijk, maar een vriendelijk temperament. Hiertoe werd aan het begin van de jaren 1960 in de Verenigde Staten de eerste hybridisatie ondernomen tussen de Bengaalse Tijgerkat en de cyperse huiskat. Dit fokprogramma werd tijdelijk opgeschort en in 1981 weer opgestart door Jean Mill en Dr. Willard Centerwall.

Ondanks de vele obstakels om deze hybride te fokken, was het uiteindelijke resultaat van het fokprogramma een kat met een wild uiterlijk, die ook huiselijk werd. Aangezien de wilde kat die werd gebruikt bij het creëren van het ras, de Felis Bengalensis was, werd de naam van het ras de Bengaal.

In het begin was het Bengaalse ras controversieel, en in zekere mate is het dat nog steeds. Enkele bezwaren zijn dat er meer wilde katten in fokprogramma's voor huisdieren gebruikt zullen worden, en dat het wilde deel van de Bengalees er nooit helemaal uitgefokt kan worden. Mogelijk is dat geen groot bezwaar want er wordt vrij gekruist met huiskatten, en kattenregisters verbieden dat Bengalezen worden getoond die te dicht bij hun wilde voorouders staan.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.