Dalmatiërs zijn loyaal, speels en intelligent en houden erg van het gezelschap van mensen. Ze hebben ook heel veel beweging nodig om hun tomeloze energie kwijt te kunnen.

 

De Dalmatiër in een notendop
The Dalmatian Dog Breed

Dalmatiërs zijn een hype geweest vanwege hun rol in de Disneyfilm '101 Dalmatiërs'. Dit heeft er echter vaak toe geleid dat er is doorgefokt met zwakke exemplaren.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 25-35 kg
Teef: 25-35 kg

Schofthoogte:

Reu: 53-58 cm

Teef:  48-55 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

rijtuighond

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: wit met zwarte vlekken
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Wanneer Dalmatiërs worden geboren, zijn ze helemaal wit. De vlekken ontwikkelen zich twee weken later.

Reuen zijn 60 cm hoog, teefjes zijn wat kleiner. Ze wegen allebei tussen de 25 en 35 kg.

De Dalmatiër is een sierlijke, middelgrote hond met een gestroomlijnd en gespierd lichaam. De staart is vrij lang en heeft een lichte, opwaartse buiging. De vacht is kort en dichtbehaard, met bruine of zwarte vlakken op wit. De Dalmatiër verhaart sterk, zelfs al is de vacht kort. Vaak borstelen is nodig om het verharen te beperken.

Dalmatiërs worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Dalmatiërs zijn erg energieke, speelse en gevoelige honden. Ze zijn loyaal aan hun gezin en kunnen goed met kinderen overweg, hoewel sommige Dalmatiërsdeskundigen ervoor waarschuwen dat het ras te energiek kan zijn voor erg kleine kinderen.

Deze honden zijn intelligent, kunnen goed getraind worden en zijn zeer geschikt als waakhond.

Sommige Dalmatiërs kunnen terughoudend zijn naar vreemden en agressief naar andere honden; andere zijn schuw als ze niet goed gesocialiseerd zijn, en weer andere kunnen erg gespannen zijn. Deze honden staan erom bekend dat ze een erg goed geheugen hebben en er wordt gezegd dat ze zich een slechte behandeling nog jaren later kunnen herinneren.

Verzorging:

Dalmatiërs houden erg van het gezelschap van mensen, en als ze te lang alleen worden gelaten kunnen ze destructief worden of gaan pruilen en terneergeslagen doen. Deze hond is geschikt voor iemand die tijd wil doorbrengen met een huisdier.

Dalmatiërs hebben ook veel beweging nodig om hun tomeloze energie kwijt te kunnen. Ze zijn waarschijnlijk niet geschikt voor mensen met een flat, tenzij het gezin dagelijks lange wandelingen maakt of hardloopt. De Dalmatiër is meer geschikt om ergens te wonen waar hij kan rennen en stoeien.

Dalmatiërs zijn een hype geweest vanwege hun rol in de Disneyfilm '101 Dalmatiërs'. Dit heeft vaak geleid tot doorfokken met zwakke exemplaren en aanschaf door baasjes voor wie dit ras niet geschikt is. Bij het ras komt doofheid vaak voor en dit kan tot communicatieproblemen leiden. Te veel Dalmatiërs komen in de opvang terecht omdat ze zich niet gedragen als de honden in de film.

Geschiedenis:

Wanneer de meeste van ons een opvallende, gespikkelde Dalmatiër zien, dan denken we aan de Disneyfilm '101 Dalmatiërs', maar het ras heeft een afwisselend en ongrijpbaar verleden.

Niemand weet waar het ras precies vandaan komt, maar Dalmatiërs zijn vernoemd naar Dalmatië, een kuststreek die lang geleden deel uitmaakte van Oostenrijk. De honden zijn vermoedelijk afstammelingen van de pointer.

Dalmatiërs werden populair in 1800, toen zij werden gebruikt als koetshonden, die met de rijtuigen meeliepen en de koetsen en paarden beschermden tegen andere honden en gevaar. Het zijn ook oorlogswachters, circusartiesten, jagers en mascottes voor brandweerkazernes geweest. De Dalmatiërs die we tegenwoordig kennen zijn in hoofdzaak gezelschapsdieren.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.