Dalmatiër - Informatie en persoonlijkheids-kenmerken

 

Dalmatiërs zijn loyaal, speels en intelligent en houden erg van het gezelschap van mensen. Ze hebben ook heel veel beweging nodig om hun tomeloze energie kwijt te kunnen.

 

De Dalmatiër in een notendop
The Dalmatian Dog Breed

Dalmatiërs zijn een hype geweest vanwege hun rol in de Disneyfilm '101 Dalmatiërs'. Dit heeft er echter vaak toe geleid dat er is doorgefokt met zwakke exemplaren.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 25-35 kg
Teef: 25-35 kg

Schofthoogte:

Reu: 53-58 cm

Teef:  48-55 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

rijtuighond

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: wit met zwarte vlekken
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Wanneer Dalmatiërs worden geboren, zijn ze helemaal wit. De vlekken ontwikkelen zich twee weken later.

Reuen zijn 60 cm hoog, teefjes zijn wat kleiner. Ze wegen allebei tussen de 25 en 35 kg.

De Dalmatiër is een sierlijke, middelgrote hond met een gestroomlijnd en gespierd lichaam. De staart is vrij lang en heeft een lichte, opwaartse buiging. De vacht is kort en dichtbehaard, met bruine of zwarte vlakken op wit. De Dalmatiër verhaart sterk, zelfs al is de vacht kort. Vaak borstelen is nodig om het verharen te beperken.

Dalmatiërs worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Dalmatiërs zijn erg energieke, speelse en gevoelige honden. Ze zijn loyaal aan hun gezin en kunnen goed met kinderen overweg, hoewel sommige Dalmatiërsdeskundigen ervoor waarschuwen dat het ras te energiek kan zijn voor erg kleine kinderen.

Deze honden zijn intelligent, kunnen goed getraind worden en zijn zeer geschikt als waakhond.

Sommige Dalmatiërs kunnen terughoudend zijn naar vreemden en agressief naar andere honden; andere zijn schuw als ze niet goed gesocialiseerd zijn, en weer andere kunnen erg gespannen zijn. Deze honden staan erom bekend dat ze een erg goed geheugen hebben en er wordt gezegd dat ze zich een slechte behandeling nog jaren later kunnen herinneren.

Verzorging:

Dalmatiërs houden erg van het gezelschap van mensen, en als ze te lang alleen worden gelaten kunnen ze destructief worden of gaan pruilen en terneergeslagen doen. Deze hond is geschikt voor iemand die tijd wil doorbrengen met een huisdier.

Dalmatiërs hebben ook veel beweging nodig om hun tomeloze energie kwijt te kunnen. Ze zijn waarschijnlijk niet geschikt voor mensen met een flat, tenzij het gezin dagelijks lange wandelingen maakt of hardloopt. De Dalmatiër is meer geschikt om ergens te wonen waar hij kan rennen en stoeien.

Dalmatiërs zijn een hype geweest vanwege hun rol in de Disneyfilm '101 Dalmatiërs'. Dit heeft vaak geleid tot doorfokken met zwakke exemplaren en aanschaf door baasjes voor wie dit ras niet geschikt is. Bij het ras komt doofheid vaak voor en dit kan tot communicatieproblemen leiden. Te veel Dalmatiërs komen in de opvang terecht omdat ze zich niet gedragen als de honden in de film.

Geschiedenis:

Wanneer de meeste van ons een opvallende, gespikkelde Dalmatiër zien, dan denken we aan de Disneyfilm '101 Dalmatiërs', maar het ras heeft een afwisselend en ongrijpbaar verleden.

Niemand weet waar het ras precies vandaan komt, maar Dalmatiërs zijn vernoemd naar Dalmatië, een kuststreek die lang geleden deel uitmaakte van Oostenrijk. De honden zijn vermoedelijk afstammelingen van de pointer.

Dalmatiërs werden populair in 1800, toen zij werden gebruikt als koetshonden, die met de rijtuigen meeliepen en de koetsen en paarden beschermden tegen andere honden en gevaar. Het zijn ook oorlogswachters, circusartiesten, jagers en mascottes voor brandweerkazernes geweest. De Dalmatiërs die we tegenwoordig kennen zijn in hoofdzaak gezelschapsdieren.

Gerelateerde artikelen

 • Duitse Herder | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief en vindt het leuk om iets te doen te hebben. Ze hebben daarom dagelijks ruim voldoende beweging nodig, anders worden ze ondeugend of nerveus.
 • Engelse Setter | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Engelse Setter wordt beschouwd als een waarschuwingshond en beschermer van het gezin. Hij is vrij vriendelijk, zachtmoedig en zachtaardig, maar heeft regelmatige interactie met mensen nodig en stevige, dagelijkse wandelingen.
 • Ierse Setter | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Ierse Setter is gefokt als jachthond. Hij vindt het heerlijk om te rennen en heeft een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig. Ierse Setters zijn redelijk grote honden, met een hoogte variërend van 63 tot 68 cm en een gewicht tussen de 27 en 32 kg.
 • Engelse Pointer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.
 • Poedel | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Poedels staan erom bekend intelligent en makkelijk te trainen te zijn. Poedels zijn er in drie maten of varianten: de Middenslagpoeder, de Dwergpoedel en de Toypoedel. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Pyrenese Berghond | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Als een gezin een rustig leven leidt, dan is de Pyrenese Berghond een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet geduld hebben tijdens de training, omdat de hond de neiging heeft om onafhankelijk en koppig te zijn.