Redenen dat je kat haar behoefte plotseling buiten de kattenbak doet

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Eén van de geweldige dingen aan katten als huisdier is dat ze van nature kieskeurig en schoon zijn. Zelfs als ze niet naar buiten gaan om hun behoefte te doen, kunnen ze het binnenshuis toch erg goed schoon houden. Dus het kan erg frustrerend en zelfs vies zijn, wanneer deze gewoonte misgaat en ze behoefte buiten de kattenbak doen. Soms kan dit gewoon buiten zijn en worden ze betrapt op een krant, maar soms beginnen ze het in het hele huis te doen en vaak op de plaatsen waar je dit het minste wilt. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende redenen waarom dit kan beginnen en wat je eraan kunt doen als het inderdaad gebeurt.

Je hebt niets veranderd aan de kattenbak, de vulling of de plaats

Als je kattenbak altijd op dezelfde plaats heeft gestaan, je dezelfde vulling hebt gebruikt en je kat heeft deze voortdurend gebruikt, dan zal een gedragsverandering waarschijnlijk door een ziekte komen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Diarree of een andere maag-darmziekte, zoals inflammatoire darmziekte (Inflammatory bowel disease of IBD). De reden kan gewoon zijn dat je kat niet op tijd bij de kattenbak is wanneer de drang om te gaan zich voordoet. Gewoonlijk zul je merken dat de ontlasting te zacht of vloeibaar is. Er kan ook slijm of bloed in zitten. In dit geval dien je naar de dierenarts te gaan om de oorzaak te achterhalen.
  • Artritis. Wanneer katten ouder worden, krijgen ze vaak stijve ledematen, vooral in de heupen en schouders, door een leven lang springen en klimmen. Naarmate dit voortschrijdt, kan je kat moeite of pijn hebben om in de kattenbak te komen. Dit geldt met name voor kattenbakken met hoge zijkanten. Probeer erop te letten of je kat ook moeite mee heeft of aarzelt om op meubels of ervan af te springen. Dat is ook een moment waarop je naar de dierenarts moet gaan. Chronische pijn is geen pretje en katten kunnen erg terughoudend zijn in het tonen van tekenen van ziekte of pijn.

Er is iets veranderd met de kattenbak of de woonomgeving

Dit zijn veruit de meest voorkomende redenen dat katten de kattenbak niet gebruiken terwijl ze normaal goede discipline tonen en schoon blijven.

  • Plaats Voor ons als baasjes is het handig om kattenbakken aan de kant te zetten, waar we geen last hebben van de geur. Dit betekent vaak dat ze vlakbij de wasmachine of een vergelijkbare plek staan, en maar al te vaak in de buurt van het eten en drinken van de kat. Stel je voor dat wij het waren. Zou jij graag naar het toilet gaan in je eetkamer? Wil jij lawaai en licht en mensen die langslopen wanneer je probeert naar het toilet te gaan? Kattenbakken moeten op rustige, afgeschermde plekken staan, ver van kattenvoer en water.
  • Aantal kattenbakken. Het beste is om één kattenbak meer te hebben dan er katten zijn, en de bakken zouden in verschillende kamers moeten staan. Katten worden gemakkelijk getreiterd door andere katten in huis, en het kan zijn dat een van je katten geen toegang krijgt tot de bak. Ze zullen zich gedwongen voelen om ergens anders heen te gaan.
  • Schone omgeving Het kan zo zijn dat je de kattenbak gewoon vaker moet verschonen. Als we naar een openbaar toilet gaan en elk hokje is smerig, willen we niet gaan zitten. Katten moeten er naar binnen lopen en hun schone poten erin zetten. Het is begrijpelijk als ze in plaats daarvan onder je mooie schone bed gaan zitten!
  • Stress. Katten zijn zeer gevoelige wezens en raken al snel gestrest. Misschien heb je bezoekers of een nieuwe baby, of misschien ben je al aan het inpakken om op vakantie te gaan en weet je kat dat er een bezoek aan het kattenpensioen op komst is. Misschien heb je een nieuwe kat of hond. Elk van deze ogenschijnlijk kleine dingen zijn genoeg om een kat van streek te maken en haar naar afzondering te doen vluchten, inclusief naar de kattenbak gaan.
  • Soort kattenbakvulling. Bepaalde katten vinden sommige soorten kattenbakvulling gewoon niet comfortabel om in te graven. Probeer verschillende soorten uit.

Als je ziet dat er duidelijk iets veranderd is en de ontlasting ziet er normaal uit, kun je de verandering misschien terugdraaien en zelf snel resultaat boeken. De orde zal hersteld zijn! Maar bij enige twijfel, vooral als je ziekte, pijn of stress vermoedt, is het van wezenlijk belang om meteen naar je dierenarts te gaan. Bij elk lichamelijk of geestelijk probleem geldt: hoe sneller je het tot op de bodem uitzoekt (sorry voor de woordspeling!), hoe beter.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA