De juiste kitten uit een nest kiezen: 5 tips van de dierenarts
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Een kitten kiezen uit een nestje? Dat is nog best lastig. Want ze zijn allemaal zo lief en pluizig... En waar moet je eigenlijk precies op letten?
We vroegen het onze dierenarts, zodat jij goed voorbereid op pad kan. Lees verder voor alle tips!
1. Vraag naar de gezondheid
De achtergrond en gezondheid van het beestje zijn natuurlijk heel belangrijk. Neem de tijd om zo veel mogelijk vragen te stellen die je hier inzicht in geven, zoals:
- Is de kitten al bij de dierenarts geweest?
- Is haar gezondheid onderzocht?
- Is ze ingeënt en ontwormd?
- Zijn er bekende (erfelijke) aandoeningen in de stamboom of bij de ouders?
Je kan ook een aantal dingen zelf controleren. Zo moeten de oren, ogen en neus van de kitten schoon zijn. Check ook of de kitten witte, rechte tanden heeft, en gezond, zalmkleurig tandvlees. Tot slot kan je het lichaam nalopen om te bepalen of er bultjes, wondjes of zwellingen aanwezig zijn.
2. Kijk goed naar de leefomstandigheden
De socialisatieperiode van katten is kort en ligt in de leeftijdsperiode van 4 tot 16 weken. In deze periode leert een kitten om te gaan met mensen, soortgenoten en andere dieren. Het is dus belangrijk dat ze in deze periode zo veel mogelijk meekrijgt van de grote wereld waar ze straks in opgroeit. Omdat een kitten een groot deel van deze periode doorbrengt bij de fokker (minimaal de eerste 8 weken), speelt deze een belangrijke rol in het socialisatieproces.
De omgeving waarin het nestje wordt gehouden kan veel zeggen over hoe de kitten zich ontwikkelt. Woont ze in een huis met alle geuren, kleuren en ervaringen van het dagelijkse leven? Mooi!
Wees echter voorzichtig als het nestje in een schuur of hok wordt gehouden en de kittens maar weinig contact met mensen hebben gehad. Een kitten die niet gewend raakt aan het leven van alledag, kan chronische stress of angst ontwikkelen. En dat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Let dus goed op aan welke invloeden de kittens uit het nest zijn of worden blootgesteld.
3. Let op de grootte en het gedrag van de kitten(s)
Hoe vertederend het ook is, laat je niet verleiden om te kiezen voor de kleinste kitten. Als een kitten achterblijft qua groei, kan dat helaas een indicatie zijn van een ondermaatse gezondheid.
Het gedrag van de kitten kan weer veel zeggen over de persoonlijkheid van het beestje. Wees terughoudend met kittens die erg nerveus, onzeker of agressief lijken. Dit kan een teken zijn van gebrekkige socialisatie in de vroege jeugd. Ga dus liever voor de kitten die gezellig op je afkomt, zelfverzekerd is en op een fijne manier met de andere kittens of oudere katten speelt. Ook interesse tonen in speelgoed is een goed teken!
4. Leer de ouders kennen
Natuurlijk is het fijn om de ouders te zien en zo een idee te krijgen van hoe je kitten eruit zal zien als volwassen kat. Maar net zo belangrijk is hun gedrag. Het gedrag van de ouders kan je namelijk inzicht geven in welk gedrag je kitten op latere leeftijd zou kunnen vertonen. Zijn ze bijvoorbeeld niet zo dol op mensen? Dan is de kans groot dat ze dat - onbewust - meegeven aan de kittens.
Daarnaast is stress een belangrijk punt om op te letten - voornamelijk bij de moederpoes, omdat zij belangrijke eigenschappen doorgeeft. Kittens met een gestreste moeder zijn daarom zelf ook stressgevoeliger. En doordat stress de afweer verlaagt, zullen deze katten gevoeliger worden voor ziekten. Ook is de kans groter dat deze kittens gedragsproblemen ontwikkelen. Dus zie je een nerveuze moederpoes die snel schrikt en onrustig rondloopt? Dan is het verstandig om nog even verder te kijken.
5. Neem geen te jonge kitten in huis
Je kan niet wachten om je kleine pluizenbol mee te nemen – dat snappen wij heel goed! Maar haal een kitten zeker niet te vroeg bij de moeder en broertjes en zusjes weg. Het is voor jullie allebei veel fijner als je kitten eerst goed socialiseert. Haal je nieuwe vriendje dus het liefst pas vanaf een leeftijd van 12 weken op.
Nu weet je precies waar je op moet letten als je gaat kijken bij een nestje. Heb je een kitten op het oog? Zorg dan dat je goed bent voorbereid op de komst van je nieuwe kitten!