Geef je pup een mani-pedi

Geschreven door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je geen idee hoe je de nagels van je hond moet knippen? Dan ben je niet de enige. Of je nu net je eerste hond in huis hebt genomen of je al een tijdje afvraagt of je het wel goed doet, het is van belang om te leren hoe je de nagels van je pup op de juiste manier knipt.

Waarom is het belangrijk om de nagels van je hond te knippen?

Voordat je de nagels van je hond knipt, is het de moeite waard om erachter te komen waarom dit nodig is. Mensen gaan naar de pedicure om hun nagels te laten vijlen en lakken, en om te genieten van een fijne voetmassage. Hondennagels moeten geknipt worden om te voorkomen dat ze te lang worden. Een te lange nagel kan een heleboel problemen met de gezondheid veroorzaken. Denk je eens in wat er kan gebeuren als een lange nagel de grond raakt telkens wanneer je hond een stap zet. De tik is voelbaar in de pees en veroorzaakt een onaangename druk tijdens het wandelen, zegt de American Kennel Club. Na verloop van tijd kan dit leiden tot scheef lopen. Dit is niet alleen van invloed op de poot van je hond, maar ook op de gewichtsverdeling. Dit kan weer een impact hebben op gewrichten en spieren op andere plekken van het lichaam.

Bovendien kunnen lange nagels scheuren, wat pijnlijk is voor de hond. Daarbij is knippen niet altijd de oplossing voor gespleten nagels. Als je ze korter knipt, splijten ze misschien nog verder en heb je hulp van je dierenarts nodig. In het ergste geval kunnen te lange nagels in het voetzooltje groeien. Dit gebeurt regelmatig bij oudere of verwaarloosde honden die al pijn hebben omdat hun nagels te lang zijn en daardoor niet op een harde ondergrond willen lopen.

A beautician treats Shibu Inu dogs nails with a nail file

Dit heb je nodig om de nagels van je hond te knippen

Als je de juiste benodigdheden hebt, is het helemaal niet moeilijk om de nagels van je hond op de juiste manier te knippen. Je hebt niet veel nodig voor een goede pedicurebehandeling. Een nageltangetje, poeder om het bloeden van nageltjes te stelpen, snacks en misschien een helper. O ja, en je hond, natuurlijk.

1. Nageltangetje

Allereerst heb je een nageltangetje nodig. Er zijn verschillende soorten te koop, zoals guillotines, tangetjes en schaartjes. (Laat je niet afschrikken door de namen). Vraag de hondentrimmer of je dierenarts welk soort nagelknipper ze aanraden voor jouw hond. Guillotinetangetjes werken goed bij kleinere honden. Tangetjes en schaartjes zijn vooral geschikt voor grote honden. Het tangetje wat jij het fijnst vindt, is het tangetje waar je de beste resultaten mee behaalt.

Een nagelvijl is ook een optie als je de nagels liever vijlt dan knipt. Als je de nagels vijlt, haal je er telkens een heel klein stukje af. Een vijl kan veiliger zijn dan een nageltang, omdat je daarmee in het leven kan knippen (een bloedvat in de nagel). Maar een vijl maakt veel geluid. Daardoor worden honden soms nerveus of angstig. Daarbij duurt het met een vijl veel langer om de nagel op de juiste lengte te krijgen. Dus je hond moet wel geduld hebben.

2. Bloedstelpend poeder

Als je een te groot stuk van de nagel knipt, kan deze gaan bloeden. Dit is een pijnlijke, zenuwslopende ervaring. Bloedstelpend poeder, of een ander door je dierenarts aanbevolen bloedstelpend middel, stopt het bloeden zo snel mogelijk. Let op: bloedstelpend poeder wordt alleen gebruikt als je huisdier bloedt doordat de nagel te kort is geknipt.

3. Snacks

Prijs je hond als hij braaf is. Zo blijft het knippen van de nagels leuk voor jou en je huisdier. Snacks zijn vooral handig als je voor het eerst de nagels knipt van een jonge of nerveuze hond. Kies vooral gezonde snacks en prijs je hond (zet een blije, enthousiaste stem op).

4. Een helper

Hoewel een hulpje niet per se nodig is om de nagels te knippen, kan het wel handig zijn om een vriend of een gezinslid te vragen je hond vast te houden tijdens het knippen. Maar als je te nerveus bent of al een minder geslaagde poging achter de rug hebt, kun je misschien beter de dierenarts of trimster inschakelen. Als je regelmatig een afspraak maakt, kun je er gerust op zijn dat je hond tussen twee knipbeurten geen last van zijn/haar nagels krijgt.

Als je je er mee op je gemak voelt, kun je de nagels van je hond prima zelf knippen.

Focus on chocolate lab's underside of his feet.

De nagels van je hond op de goede manier knippen

Het is helemaal niet zo moeilijk om de nagels van je hond te knippen. Til het pootje van je hond op en draai het een beetje zodat je er goed bij kunt. Zet de nagelknipper (of de vijl) tegen het stuk nagel dat eraf moet. Begin met een klein stukje. Knip steeds een klein stukje van de nagel tot je tevreden bent. Pas op dat je niet in het leven knipt. Bij witte nagels is het leven (het roze gedeelte) makkelijk te zien. Bij zwarte nagels is dit lastiger. Als je een klein zwart stipje ziet tijdens het knippen, stop je meteen. Het leven bevindt zich daar waarschijnlijk direct achter.

Als je door deze instructies juist onzeker wordt over het knippen van de nagels, neem je hond dan mee naar een trimster of de dierenarts. Hij of zij zal je graag laten zien hoe het moet. Deze professionals doen het graag voor, zodat je je zelfverzekerd genoeg voelt om de klus in het vervolg zelf te klaren.

Vergeet ook de wolfsklauw niet. Deze nagels zitten aan de zijkant van de poot en schuren niet in dezelfde mate af als de andere nagels, zeggen ze bij de Washington State University College of Veterinary Medicine. Verwondingen van de wolfsklauwen komen regelmatig voor. Problemen worden voorkomen door ze goed kort te houden. Knip ze op dezelfde manier als de andere nagels, maar houd ze goed in het oog: je moet ze misschien vaker knippen dan de andere nagels.

Nu je weet hoe je hondennagels knipt, wil je misschien ook weten hoe kort je ze moet knippen. We kunnen niet precies zeggen hoe lang de nagels moeten zijn, omdat geen twee honden hetzelfde zijn, maar als de nagels de vloer niet raken als de poot op de grond staat, hebben de nagels de juiste lengte. Als je hond naar je toe loopt en je zijn of haar nagels op de vloer hoort tikken, dan is het waarschijnlijk tijd om de nagels te knippen.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila gelooft in de kracht van woorden. Daarbij gelooft ze dat een boodschap niet alleen de kracht heeft om een doelgroep te informeren, maar ook om deze te transformeren. Haar werk is overal op het internet te vinden en in bladen en omvat interviews, ghostwriting, blogs en creatieve non-fictie. Erin is een geek voor SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan de Fairfield University en behaalde een M.F.A. in Creatief schrijven. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of kom meer over haar te weten op

http://erinollila.com.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

  • Hill's Science Plan Light Medium Adult Hondenvoer met Kip

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is samengesteld om het ideale gewicht te helpen behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten en L-carnitine om vet te helpen omzetten in energie.</p>
  • Hill's Science Plan Perfect Weight Medium Adult Hondenvoer met Kip

    <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
  • Hill's Science Plan Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

    <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
  • Hill's Science Plan Medium Adult Hondenvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.