Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Is je kat aan het overgeven? Heb je een verandering in de kleur of de consistentie van haar ontlasting opgemerkt? Misselijkheid en diarree zijn heel gewoon bij huisdieren en kunnen allerlei oorzaken hebben. Meestal hoef je je geen zorgen te maken - misschien heeft ze gewoon iets verkeerds gegeten of een virusje opgelopen. Hoewel de meeste gevallen vanzelf weer overgaan, moeten we soms voorzichtig zijn, aangezien er iets ernstigers aan de hand kan zijn. Vooral overgeven kan snel leiden tot uitdroging. Hier volgen enkele tips om je te helpen beoordelen of je huisdier een dierenarts nodig heeft.
Actie ondernemen
Als je kat overgeeft, is de eerste stap om haar geen eten meer te geven en ervoor te zorgen dat ze over genoeg schoon water beschikt. Vraag de dierenarts om advies als je kat langer dan 8 uur of erg vaak overgeeft. Het is meestal niet nodig om geen eten te geven als je kat diarree heeft. Zelflimiterende diarree gaat normaal na 2-3 dagen weer over. In sommige omstandigheden moet je echter niet 24 uur wachten voordat je contact opneemt met de dierenarts.
Bel de dierenarts als...
- Je kat erg jong of erg oud is (dan kan ze namelijk heel snel uitgedroogd raken)
- Je kat een gezondheidsprobleem heeft, zoals diabetes
- Je kat al medicijnen gebruikt. Vraag de dierenarts of ze moet doorgaan deze te nemen terwijl ze ziek is
- Je bloed ziet in het braaksel of de diarree of als ze een zwarte, teerachtige substantie uitpoept
- Je kat er heel ellendig uitziet of gedeprimeerd raakt of het tandvlees droog en plakkerig aanvoelt
- Als het er na 24 uur op lijkt dat de maag van je kat weer wat rustiger wordt en je advies nodig hebt over welk voer je nu moet geven, praat dan met de dierenarts. Dierenartsen raden vaak eerst een speciaal samengesteld voer aan, zoals Hill's Prescription Diet i/d, voordat je kat haar normale voer weer kan eten.
Een laatste woord van advies – bel de dierenarts voordat je je zieke kat meeneemt naar de praktijk. Je wordt misschien gevraagd om in een andere wachtkamer te zitten als er een vermoeden is dat je kat andere patiënten kan besmetten.