
10 leuke nieuwe dingen om te doen en spelletjes om te spelen met je kat
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Spelen met je kat is een van de beste dingen aan het baasje zijn. Er zijn zoveel leuke dingen die je met je kat kan doen en zoveel nieuwe kattentrends die je kan volgen. Maar wat als ze verveeld raakt van muizen met kattenkruid en rinkelende ballen?
Het legt uit dat spelen essentieel is voor katten. Het helpt kittens om hun coördinatie en sociale vaardigheden te ontwikkelen en geeft katten de mogelijkheid om de ruimte te geven aan hun roofdierinstincten. Het is ook belangrijk om verveling tegen te gaan, katten mentaal en fysiek te stimuleren en voor beweging te zorgen. Bovendien is het een prachtige manier om een band op te bouwen met je kat!
Hier volgen tien leuke spelletjes die je kan spelen met je kat, van lowtech-activiteiten tot nieuwe hightech-kattentrends.
1. Op prooi jagen
Huisdierkatten hebben nog steeds de jachtinstincten van hun voorouder, de Afrikaanse wilde kat. Daarom kan een ogenschijnlijk slaperige kat plotseling je voet bespringen of achter een stofdoek aanrennen. Dit betekent dat jachtspelletjes een van de beste manieren zijn om met je kat te spelen. Eén manier om haar innerlijke roofdier tevreden te stellen is verstoppertje spelen met een knuffeldier. Verstop je achter een muur of meubel en laat het knuffeldier om het hoekje 'kijken'. Beweeg het een paar keer heen en weer. Je kan het ook door de kamer heen gooien, zodat het lijkt alsof het wegrent. Ze zal er graag achteraanrennen! Je kan ook een knuffeldier gebruiken dat groter is dan haar kattenspeeltjes, zodat ze de genoegdoening voelt een substantiële prooi gevangen te hebben.
2. Mechanische speeltjes
Een andere leuke manier om met katten te spelen is door opwindbare of door batterijen aangedreven speeltjes te gebruiken, vooral als ze eruitzien als kleine knaagdieren. Je kat wordt aangetrokken door de onvoorspelbare bewegingen van deze speeltjes wanneer ze over de vloer zigzaggen (een harde ondergrond werkt het beste). De activiteit geeft haar de mogelijkheid om haar sluip- en springvaardigheden te oefenen en houdt haar weg van je voeten. Als je obstakels in het pad van het speeltje plaatst, zal het zich nog onvoorspelbaarder bewegen. Dat is nóg leuker voor je kat.
3. Kattenvoerpuzzels
Katten houden van een mentale uitdaging en een lekkere snack, dus waarom de twee niet combineren? Voerpuzzels bieden zowel lichaamsbeweging als mentale stimulansen. Als je het brein van je kat scherp houdt, blijft ze blij en geïnteresseerd; dankzij de lichaamsbeweging die ze krijgt, zal ze niet zo snel aankomen. Deze activiteit is ook goedkoop; je kan voorwerpen in huis hergebruiken, zoals een kartonnen doos en droog kattenvoer voor een zelfgemaakte kattenpuzzel.
4. Hindernisbaan voor katten
Het is waar dat katten gewoontedieren zijn, maar ze zijn ook nieuwsgierig. Ze onderzoeken graag interessante, niet-bedreigende veranderingen in hun omgeving. Om deze reden kan een hindernisbaan erg leuk zijn om te doen met katten.
Maak een doolhof door overal kussens in de kamer te leggen. Je kan ook stoelen neerzetten waar ze op kan springen. De beste manier om je kat geïnteresseerd te houden is door op verschillende plekken in de doolhof wat kattenvoer neer te leggen.
5. Kattenapps
Het kan geen verrassing zijn dat veel nieuwe kattentrends elektronische technologie bevatten. Wist je dat er apps zijn waar je kat zelf mee kan spelen? Nu kan je kat vissen vangen, schilderen of achter lasers aanjagen op een scherm. Jij moet natuurlijk wel de smartphone bedienen. Als je je kat ooit televisie hebt zien kijken, dan weet je hoe betoverend de snelle bewegingen en de levendige geluiden van elektronische apparaten voor haar zijn. Zorg ervoor dat de helderheid van het scherm zo laag mogelijk staat om schade aan haar ogen te voorkomen.
6. Spelen met kattenkruid
Kattenkruid is een natuurlijk kruid dat katten een gevoel van extreem geluk en euforie bezorgt. Hoewel alle katten anders op kattenkruid reageren, zullen veel katten op de vloer gaan rollen, zich tegen de meubels gaan aanwrijven of door de kamer gaan rennen, alvorens neer te vallen in een zeer ontspannen staat. Er zijn speciale speeltjes die ontworpen zijn om er kattenkruid in te doen, maar je kan het ook gebruiken als beloning bij trainingsactiviteiten of gewoon als speciale traktatie.
7. Spelen met een doos
Ook al koop je allerlei dure kattenspeeltjes voor haar, soms vindt een kat niks leuker dan een mooie kartonnen doos. In een lege doos kan een kat haar natuurlijke instinct om zich te verstoppen en te observeren uitleven. Bovendien kan een doos een platform zijn waar een kat op en af kan springen. Probeer wat lege dozen van verschillende formaten bij elkaar te zetten of tunnels en torens te maken; zo creëer je voor weinig geld een heel kattenkoninkrijk!
8. Een plek om vogels te kijken
Omdat ze van nature roofdieren zijn, is het belangrijk voor het mentale welzijn van katten om prooi te kunnen observeren. Voor binnenkatten in het bijzonder kan een plek om vogels te kijken helpen om zich verbonden te blijven voelen met hun roots, terwijl onze gevederde vrienden veilig blijven! Zoek een knus plekje bij het raam voor je kat, waar ze goed naar buiten kan kijken. Plaats vervolgens een vogelvoederstation of een fonteintje buiten om vogels aan te trekken.
9. Interactieve laserpointerspelletjes
Als je ooit een laserpointer op de vloer gericht hebt en je kat onmiddellijk in roofdiermodus hebt zien gaan, weet je dat dit goedkope speeltje een geweldige manier is om haar jachtinstinct te stimuleren. Zorg er wel voor dat je een pointer met weinig kracht gebruikt en dat je hem weghoudt van de ogen van je kat. Nog belangrijker is het om haar af en toe wat jachtsucces te geven door wat te eten op de vloer te gooien. Wanneer de pointer ernaar wijst, kan ze het voer 'vangen' en opeten. Je kan ook speeltjes gebruiken die je kat de gelegenheid geven om de prooi te bijten en te 'doden'. Als je alleen de laserpointer zelf gebruikt, kan je kat gefrustreerd raken. Alleen als katten het volledige jachtproces kunnen doormaken, blijft het leuk voor ze.
10. Hoge plekken en planken
In het wild kan een kat vanaf een hoge plek de omgeving in de gaten houden, zoeken naar prooi en uitkijken naar gevaar. In huis heb je misschien gezien dat je kat zich op een vergelijkbare manier gedraagt. Hoewel ze thuis waarschijnlijk geen gevaar zal ontmoeten, geeft het haar instinctief een gevoel van veiligheid en controle over haar omgeving. Zorg ervoor dat ze een heleboel hoge plekjes, planken, kattentorens, dozen en andere plekken tot haar beschikking heeft, zodat ze dit natuurlijke gedrag ten volle kan uiten. Katten zijn van nature nieuwsgierig. Als je wat veranderingen aanbrengt in de omgeving, zal je kat de gelegenheid hebben om 'nieuwe' uitkijkplekken te ontdekken.
Samen nieuwe spelletjes proberen is zowel fysiek als mentaal goed voor je kat. Wees creatief! Zo zal je op een geheel nieuwe manier een band met je kat opbouwen.
Veelgestelde vragen over spelletjes die je kan spelen met je kat
Waarom is het belangrijk dat katten iets kunnen 'vangen' als ze met laserpointers spelen?
De drang om op prooi te jagen is erg sterk bij katten; deze drang moet zijn uitloop vinden in het 'vangen' van de prooi. Als je kat de laserstip nooit 'vangt', zal ze zich gefrustreerd voelen en geen genoegdoening uit het spel halen. Zorg er dus altijd voor dat je kat tijdens het spelen met de laserpointer een paar overwinningen behaalt!
Wat zijn de voordelen van puzzelspeeltjes en verzamelactiviteiten voor katten?
Speeltjes die katten stimuleren om hun probleemoplossende vermogen te gebruiken, zijn goed voor het brein en bieden veel genoegdoening. Deze soorten activiteiten zorgen er ook voor dat ze niet te veel eten en bieden bovendien lichaamsbeweging, zodat ze geen last krijgen van overgewicht.
Hoe kan ik mijn binnenkat buiten een veilige ervaring bieden?
Of het nu binnen of buiten is, je kat zal willen rennen, jagen, klimmen, springen en zich verstoppen. Als je dus een prachtige buitenomgeving wilt creëren, moet je ervoor zorgen dat je kat er deze natuurlijke instincten de vrije loop kan laten. Om je binnenkat veilig te houden, is het belangrijk dat je kat de tuin niet uit kan en dat andere dieren niet binnen kunnen komen. Zorg er ook voor dat je kat een microchip heeft, zodat je haar altijd kan terugvinden als ze op de een of andere manier toch ontsnapt...
Over de auteur

Christine O'Brien
Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al lang katteneigenaar. Haar twee Blauwe Russen zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip