Vinden katten het leuk om geaaid te worden?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een paar jaar geleden bevestigde het tijdschrift Frontiers in Psychology wat huisdiereigenaren al wisten: dat positieve interactie met dieren stress vermindert bij mensen. Dit is goed nieuws voor je gezondheid en je levensduur, maar als je een kat hebt, vraag je jezelf misschien af of het gevoel wederzijds is. Vinden katten het leuk om geaaid te worden? Vinden katten het net zo leuk om vastgehouden te worden als dat wij hen graag vasthouden?

Als je het goed doet, is het antwoord ja. Veel katten zijn, ondanks de gangbare en hardnekkige mythe dat zij niet vriendelijk zijn, blij met genegenheid van hun eigenaren. In feite helpt het aaien en vasthouden van je kat om een liefdevolle relatie tussen jullie beiden op te bouwen.

Benaderingen om ze te aaien

Het aaien van je kat kan lastig zijn. Het is gemakkelijk om de signalen van een kat verkeerd te interpreteren en haar op de verkeerde manier aan te raken of op een plek waar zij niet graag wordt aangeraakt.

Hand van een man die een Blauwe Rus op een bloementapijt aait.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je kat over de vloer rolt en haar buik laat zien. Maar als je over haar fluweelzachte buikhaar wrijft, reageert ze met een krab of een beet. Cats Protection legt uit dat op haar rug rollen je kat haar manier is waarop ze laat zien dat ze je vertrouwt. Maar voor de meeste katten is het geen uitnodiging om over hun buik te wrijven! Als je kat je krabt of bijt, kun je je afvragen of ze je haat of dat ze helemaal niet geaaid wil worden. In werkelijkheid vertelt ze je gewoon dat ze niet wil dat je haar daar, op dat moment, aait.

In 2013 werd een studie uit het tijdschrift Physiology & Behaviour op grote schaal verkeerd voorgesteld als bewijs dat het aaien van katten hen stress bezorgt. John Bradshaw, directeur van het Anthrozoology Institute aan de Universiteit van Bristol, Engeland verzekert National Geographic dat het iets in het leven van de katten was en niet de handeling van het aaien, dat bijdroeg aan de angst van de dieren. (Het experiment keek eigenlijk naar hoe katten die alleen leven stress anders ervaren dan katten in een huishouden met meerdere katten). Aaien kan je kat troosten, dus ga je gang en kruip lekker tegen haar aan.

Hoofd, schouders, wangen en neus

Dus, op welke plaatsen worden katten graag geaaid? Het hoofd, de kin en de nek zijn vaak hun favoriete plekken. Terwijl sommige katten het prettig vinden als hun staart wordt aangeraakt, zullen andere terugdeinzen en zelfs pijn ondervinden van een aai over de staart. Doe het langzaam aan, let goed op de reacties van je kat op je aanraking en respecteer altijd haar voorkeuren.

Wanneer je je kat benadert, is het belangrijkste dat je haar de leiding laat nemen. Laat je kat aan je wijsvinger snuffelen en laat haar eerst haar neus tegen je vinger raken. Als ze willen knuffelen, zullen ze hun gezicht tegen je hand duwen en je naar hun oren, kin of waar ze maar geaaid willen worden, leiden. Door langzaam te gaan creëer je een meer ontspannen omgeving. Als ze met hun hoofd tegen je aan duwen of met hun wangen tegen je lichaam wrijven, dan is dat een goed teken." Met hun kop" stoten is de manier waarop katten hun geur, via hun wangklieren, overbrengen op hun geliefde omgeving en familieleden.

Houden katten er ook van om, naast geaaid te worden, vastgehouden te worden? Soms. De meeste katten houden van knuffelen en ze reageren meestal op vastgehouden worden als je ze er geleidelijk mee laat kennismaken. De beste manier om je kat te benaderen voor een knuffel is te beginnen met een paar zachte strelingen en haar dan voorzichtig op te pakken. Zorg ervoor dat je alle vier de poten ondersteunt, zodat ze niet bungelen. Als ze zich veilig voelen in je armen, zullen ze meer geneigd zijn om daar te blijven. Als ze kronkelen en weg willen, zet ze dan zachtjes neer en probeer het later nog eens. Leren knuffelen vereist kleine stapjes (en af en toe een smakelijke beloning voor het niet toetakelen van je armen op weg naar beneden!).

Roodbruine kat wordt op kin gekrabd.

Is ras belangrijk? Hoe zit het met leeftijd?

Sommige kattenrassen zijn ontvankelijker voor knuffels dan andere. De Siamees bijvoorbeeld, is een speels en plezierig ras dat aandacht van je zal vragen, net als de aanhankelijke Ragdoll.

Wees niet ongerust als je kat fysieke aandacht weigert. Het kan gewoon een deel van hun persoonlijkheid of opvoeding zijn. Als een kitten niet op jonge leeftijd wordt gesocialiseerd met mensen, kan ze terughoudend zijn om genegenheid te aanvaarden. Het kan ook zijn dat ze meer aansporing nodig hebben als je ze als volwassene adopteert en hun achtergrondverhaal niet kent. Je kunt je kat laten wennen met behulp van enkele van de bovenstaande strategieën, maar sommige katten vinden het gewoon niet prettig om te worden opgepakt en liggen liever naast je dan op je schoot.

Vertrouwen opbouwen is een geleidelijk proces in elke relatie. Wanneer je je liefde en affectie investeert, zal je worden beloond met een katachtige beste vriend (en misschien zelfs de mogelijkheid om over een buik te wrijven).

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en langdurig katteneigenaar. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>