Mogen honden kalkoen eten?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is heel begrijpelijk dat je een sappig stukje kalkoen wilt delen met je kleine haarbal. Er kan hem immers niet vaak genoeg vlees op het menu staan. Maar is het voor honden veilig om kalkoen te eten? Lees verder als je wilt weten waarom het niet altijd een goed idee is om je hond een plezier te doen met kalkoen en waarom kalkoenbotten en honden een gevaarlijke combinatie zijn.

Mogen honden kalkoen eten?

Een vrolijke hond met een zacht speeltje

Je hebt misschien opgemerkt dat kalkoen vaak is verwerkt in hondensnoepjes en hondenvoer.  Het is geen enkel probleem om honden een klein stukje doorgekookte, kalkoenborst zonder kruiden, zout en vel te voeren. Gemalen kalkoen, naturel en zonder additieven, is ook gezond voor honden.

Het probleem zit hem niet in het vlees. Volgens de website American Kennel Club , experts op het gebied van fokken, gezondheid en trainen van honden, is dit de reden waarom het geen goed idee is om je hond kalkoen te voeren:

 • Het vet in het vel van de kalkoen kan pancreatitis veroorzaken. Bij deze aandoening raakt de alvleesklier opgezet en ontstoken. Dit kan je hond niet alleen ongemak en pijn bezorgen, maar ook ernstige problemen met de gezondheid veroorzaken.
 • De kruiden die bij de bereiding aan de kalkoen worden toegevoegd kunnen de darmen van je hond irriteren en problemen met de vertering veroorzaken, zoals braken en diarree.
 • Kalkoen wordt vaak gekruid met knoflook en ui. Beide zijn giftig voor honden.
 • Als kalkoen verwerkt is in broodbeleg of hotdogs bevat het veel zout en conserveringsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond en hem maagproblemen kunnen bezorgen. Geef je hond alleen zo nu en dan een heel klein beetje bewerkt vlees — je kunt bijvoorbeeld een pil verstoppen in een klein stukje kalkoen. Het is niet alleen ongezond maar zelfs gevaarlijk om je hond regelmatig vleeswaren te voeren, zegt de Amerikaanse site Top Dog Tips.

Kalkoenbotten: zijn ze slecht voor honden?

We weten allemaal hoe dol honden zijn op botten, maar volgens de American Kennel Club is het gevaarlijk voor je hond om ze op te eten en erop te kauwen. Vooral kleine botjes van gevogelte, zoals kippen- en kalkoenbotten, zijn gevaarlijk.

Kauwen op botten kan het volgende veroorzaken:

 • Verwonding aan de bek en keel
 • Verstikking of een blokkade in de keel
 • Darmafsluiting
 • Perforatie van de maag of de darmwand
 • Constipatie of een pijnlijke stoelgang
 • Rectale bloedingen

Sommige van deze verwondingen, zoals een darmafsluiting, moeten via een spoedoperatie worden verholpen.

Mijn hond heeft een kalkoenbot gegeten: wat moet ik doen?

Zelfs als je je uiterste best doet om dit te voorkomen, bestaat de kans dat je hond op een gegeven moment een stukje verboden kalkoen (vlees of bot) te pakken krijgt en het razendsnel naar binnen slokt. Als dit gebeurt is het belangrijk om rustig te blijven. Probeer niet om de gestolen schat af te pakken van je pup, vooral niet als je weet dat hij daar agressief op reageert. De American Kennel CLub raadt je aan contact op te nemen met je dierenarts als je vermoedt dat je hond een bot heeft doorgeslikt. Hij of zij kan u vertellen wat je moet doen om de kans dat je hond een verwonding oploopt zo klein mogelijk te maken.

Hou je huisdier goed in de gaten. Neem meteen contact op met je dierenarts als je hond enkele dagen nadat hij een bot heeft gegeten zijn ontlasting niet kwijt kan raken of pijn heeft tijdens het poepen. Botsplinters kunnen (rectale) irritatie veroorzaken. Ook de volgende verschijnselen zijn redenen om een bezoek aan de dierenarts te brengen:

 • Lusteloosheid
 • Verlies van eetlust
 • Braken
 • Constipatie of persen tijdens het poepen
 • Bloed in de ontlasting
 • Opgezette buik
 • Rusteloosheid of niet comfortabel kunnen liggen

Als je je hond op een veilige manier wilt laten genieten van een stukje kalkoen, zonder gevaarlijke botten of ongezonde additieven, geef je hond dan een hondensnoepje waar kalkoen in verwerkt is. Je maakt hem er even blij mee en hoeft je geen zorgen te maken over zijn gezondheid.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

            

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Light Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is samengesteld om het ideale gewicht te helpen behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten en L-carnitine om vet te helpen omzetten in energie.</p>
 • Hill's Science Plan Perfect Weight Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • Hill's Science Plan Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • Hill's Science Plan Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.