Het introduceren van een nieuwe kat

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Het introduceren van een nieuwe kat of kitten aan uw inwonende kat of hond kan behoorlijk zenuwslopend zijn. U wilt met zijn allen bij elkaar zijn en de nieuwe kat verwelkomen, maar dit gaat zelden zo gemakkelijk - zelfs niet als u een andere kat neemt om uw huidige kat gezelschap te houden. Ze zal waarschijnlijk niet naar buiten stormen en de nieuwkomer met open pootjes verwelkomen! Voorzichtige introducties kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de dieren harmonieus met elkaar om gaan - het beheersen van de situatie in plaats van de dieren bij elkaar achter te laten zodat ze het zelf kunnen uitzoeken geeft een veel betere kans op een goede samenkomst en een zo goed mogelijke start van het samenzijn.

Het introduceren van katten aan katten

Vergeet niet dat katten geen sociale wezens hoeven te zijn - in tegenstelling tot honden die echte gezelligheidsdieren zijn, zijn ze heel gelukkig in hun eentje zonder dat er een sociale structuur rondom hen is. Ze voelen niet de 'noodzaak' voor een nieuwe metgezel, hoewel u wel graag nog een andere kat zou willen hebben. U kunt niet forceren dat katten elkaar mogen - sommige kunnen gemakkelijk met een nieuwkomer leven, andere zullen nooit met elkaar overweg kunnen of zullen naast elkaar leven in een ongemakkelijke wapenstilstand - u kunt het alleen proberen. Als er echter geen competitie is voor eten of veilige slaapplekken (zoals in de meeste goede huizen) zullen katten elkaar accepteren en uiteindelijk zelfs een band met elkaar opbouwen. Hoewel het misschien aan de keus van de kat ligt of katten met elkaar overweg kunnen, maakt de manier waarop u de nieuwe kat of kitten in u huis en aan uw huidige kat of katten introduceert wel degelijk het verschil tussen een succes of mislukking. Zodra een relatie gewelddadig of angstaanjagend wordt en de kat voelt zich bedreigd, dan kan het heel moeilijk zijn om deze gedragspatronen te veranderen. Daarom is een voorzichtige introductie die overdreven reacties voorkomt en de dingen langzaam aanpakt van noodzakelijk belang. Hier zijn een aantal factoren die bijdragen aan het succesvol samenbrengen van katten:

 

Volwassenen of kittens?

Een kitten vormt een kleinere bedreiging voor een inwonende kat dan een volwassen kat, omdat de eerste nog niet geslachtsrijp is. Het kan ook beter zijn om een kitten van het andere geslacht te nemen om zo de concurrentie tot een minimum te beperken. Steriliseren zorgt ervoor dat deze problemen grotendeels verdwijnen, maar zal ze niet helemaal kunnen elimineren. Als u toch een volwassen kat neemt, dan kan het beter zijn om er één van het andere geslacht te nemen.

Timen

Kies een rustig moment wanneer het huishouden kalm is - vermijd feesten, partijen, bezoekjes aan familie of vrienden en vind de tijd om u te concentreren om beide katten gerust te stellen.

Geur is belangrijk

Vergeet niet dat geur één van de belangrijkste zingtuigen is van de kat in termen van communicatie en welzijn. U kunt proberen uw kat te laten integreren in uw huis en het minder vreemd te maken door het naar 'thuis' te laten voelen voordat u de kat introduceert aan uw inwonende kat. Doe dit door beide katten te aaien zonder uw handen te wassen om zo de geuren te mixen. U kunt ook de geur verzamelen van het gebied rondom het hoofd van de kat door zachtjes te aaien met een zachte doek en dit door uw huis en op meubels aan te brengen. De kat laten wennen aan de nieuwe geuren in het huis en de andere kat kan ervoor zorgen dat de eerste ontmoeting wat dragelijker is. Om deze reden kan het nuttig zijn om de ontmoeting tussen de katten met een paar dagen of zelfs een week te vertragen. Houd ze gedurende deze tijd in aparte kamers en laat ze elkaars kamer en bed onderzoeken zonder dat ze elkaar daadwerkelijk ontmoeten.

Een hok of reismandje gebruiken voor het voorstellen

Het is aan u om ervoor te zorgen dat zowel de nieuwe kat als uw huidige kat zichzelf zo veilig mogelijk voelen en te voorkomen dat de nieuwkomer wordt achternagezeten of bedreigd (of mogelijkerwijs het omgekeerde). Er kunnen problemen ontstaan als in de eerste ontmoetingen wordt toegestaan dat ze vechten of elkaar achternazitten. De beste manier om dit te vermijden is om tijdens de eerste ontmoetingen een kittenhokje te gebruiken. Kittenhokjes zijn metalen kooitjes die 1m bij 0,75m bij 1m hoog zijn met een deur die open kan worden gelaten of veilig dicht kan worden gedaan. De kat die erin zit kan zien wat er gaande is, maar voelt zich veilig in haar 'hol'. U kunt eerst een deken over de bovenkant leggen om de kat zich veiliger te laten voelen wanneer u denkt dat ze zich kwetsbaar voelt. Het hok zorgt ervoor dat de katten elkaar kunnen zien, door de tralies kunnen ruiken en naar elkaar kunnen sissen en kermen zonder enige aanval of intimidatie. De tralies zorgen ervoor dat ze dicht bij elkaar zijn, maar bied tegelijkertijd ook bescherming. Als u een nieuwe kitten heeft kan het erg handig zijn om een groter hok te gebruiken om uw kitten de eerste tijd in te houden. Het voorstellen kan gebeuren door middel van het gebruik van het hok en u kunt de kitten met haar bed en kattenbak hier in zetten als u weggaat en haar niet wil achterlaten op een plek waar de kat kan zorgen voor onheil of gevaar. De kitten moet gedurende de nacht opgesloten blijven in het hok (zorg ervoor dat er water beschikbaar is) met de andere dieren in dezelfde kamer, zodat ze veilig aan elkaar kunnen wennen. Als u geen hok of krat kunt krijgen kunt u ook een reismandje of ander mandje gebruiken voor de eerste ontmoetingen. U kunt het natuurlijk niet gebruiken als een hok om de kat of kitten voor langere periodes in op te sluiten, omdat het te klein is, maar het is beter dan niets.

Hoe een hok of reismandje te gebruiken voor eerste ontmoetingen

Plaats de nieuwe kat of kitten in het hok/reismandje en laat de inwonende kat in de kamer komen. Als u een reismandje gebruikt, leg het dan iets boven de grond zodat de katten niet meteen oogcontact met elkaar hoeven te hebben - dit kan leiden tot agressie. Laat de inwonende kat in de kamer komen, geef hem aandacht en stel haar gerust. Als de kat besluit weg te rennen zonder de nieuwe kat eerst te onderzoeken, forceer de ontmoetingen dan niet, maar accepteer dat zulke dingen tijd kosten - dit is waarschijnlijk het type kat die niet van agressieve ontmoetingen houdt, maar liever uit de weg blijft en geleidelijk de nieuwe kat in de loop van de tijd in het huishouden zal accepteren. Als de kat tekenen van agressie vertoont, leid hem dan af met een geluid en prijs hem vervolgens voor rustige ontmoetingen. U kunt kleine traktaties gebruiken om de katten aan te moedigen bij elkaar te blijven en de aanwezigheid van de ander te accepteren en het zo tot een positieve ervaring maken - u wilt dat uw katten elkaar associëren met aangename gebeurtenissen, niet met schreeuwen of jagen. Als u een groot hok gebruikt, dan kunt u uw inwonende kat vrije toegang geven op tijden wanneer de kittten/kat gedurende een paar dagen in het hok zit, zodat ze geleidelijk aan elkaar kunnen wennen. Als u een reismandje gebruikt moet u wat meer proactief zijn en frequente ontmoetingen bewerkstellingen. Met beide methodes kunt u uw katten op dezelfde tijd voeren, de inwonende kat buiten en de nieuwe kat op de vloer in het hok of reismandje. Tijdens dit proces kan er wat gesis en gespuug voorkomen, maar dit zal geleidelijk veranderen in nieuwsgierigheid en geleidelijke aanvaarding - dit kan enkele dagen of weken duren, afhankelijk van de individuele katten.

 

Face-to-face ontmoeting

Wanneer u het gevoel hebt dat het tijd is geworden om ze te laten ontmoeten zonder hok, dan kunt u opnieuw voedsel gebruiken als afleiding. Hou wat voer achter zodat ze een beetje honger hebben en voer ze vervolgens in dezelfde kamer. Kies een kamer waar de kat kan ontsnappen achter meubels of op iets hoogs kan springen of verbergen als ze dat wil. Leg het voer van de inwonende kat neer en laat de nieuwe kat uit zijn mandje om te eten - u moet zelf bepalen hoe dicht ze bij elkaar mogen komen - laat ze aanvankelijk niet naast elkaar zitten! Wees kalm en geruststellend en beloon het gedrag dat u wenst met lof en kleine traktaties van hun favoriete voer. Peil hoe de katten het doen - ze kunnen hun eigen plekjes vinden en opkrullen om te slapen of u moet de nieuwe kat wederom wat langer apart houden, en de maaltijden gebruiken als het moment waarop ze wat dichter tot elkaar kunnen komen. Wanneer u er zeker van bent dat ze niet gaan vechten of elkaar achternazitten, dan kunt u gebruikmaken van het hele huis - de katten zullen waarschijnlijk plaatsen vinden om te slapen en routines die ervoor zorgen dat ze vreedzaam in hetzelfde huis kunnen leven en samen gebruikmaken van alle voordelen van voedsel, warmte en aandacht terwijl ze geleidelijk aan elkaar gewend raken en elkaar zullen accepteren.

Hoelang zal het duren?

Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt. Het is verbazingwekkend hoe een koude, natte dag zelfs de ergste vijanden samenbrengt bij het vuur na een grote schaal voer.

Kennismaken met de hond

Hoewel honden en katten vaak worden afgeschilderd als vijanden, is het meestal eenvoudiger om een nieuwe kat aan een hond voor te stellen dan aan een andere kat. Hoewel beide dieren aanvankelijk wantrouwig tegenover elkaar zijn, zien ze elkaar niet als directe concurrentie en kunnen het uiteindelijk erg goed met elkaar vinden. Als uw hond gewend is aan katten kan hij aanvankelijk nogal enthousiast zijn als de nieuwe kat thuiskomt, maar hij zal snel rustig worden en de nieuwigheid zal zeer snel voorbij zijn. Hij zal de nieuwe kat zien als een deel van zijn entourage. Veel honden leven gelukkig samen met hun eigen katten terwijl ze vreemde katten de tuin uitjagen, dus u zult moeten afwachten totdat de kat wordt gezien als een lid van het huishouden. Ook als uw nieuwe kat of kitten al eerder met een hond heeft gewoond, zal ze waarschijnlijk veel minder bang zijn en zal sneller vertrouwd raken met de hond.

Veiligheid gaat voor alles

Veiligheid moet echter altijd op de eerste plaats komen. U moet alles onder controle houden totdat de hond en kat aan elkaar gewend zijn. Aai de hond en kat apart van elkaar zonder uw handen te wassen om hun geuren uit te wisselen. De kat neemt dan het geurprofiel van het huis over en zal deel worden van de entourage van de hond. Nogmaals, het grote hok is ideaal voor eerste ontmoetingen om de situatie kalm te houden en de kat te beschermen. Laat de hond door de tralies aan de nieuwkomer ruiken en over zijn eerste enthousiasme heenkomen. De kat kan wel sissen en blazen, maar is ze goed beschermd. Als u een groot hok heeft, dan kunt u de kat met zijn hok gedurende de nacht in de kamer zetten waar de hond slaapt en hen zo gedurende een paar dagen of zelfs een week aan elkaar laten wennen, afhankelijk van hoe de hond aan katten gewend is. Sommige honden, vooral degenen die niet gewend zijn aan katten of aan een gauw opgewonden en agressieve vreemdeling, hebben extra speciale zorg nodig bij ontmoetingen. Ze moeten zo kalm mogelijk gehouden worden en stil gaan zitten. De nieuwe kat moet een veilige positie in de kamer hebben, aan de hond wennen en dit aanpakken op de manier die ze zelf wil.

Rustig aan

Dit kan wat tijd in beslag nemen en vergt geduld en beloningen voor de hond als hij zich goed gedraagt. Voor wat stillere honden en de honden die gewend zijn aan katten, kunnen ontmoetingen bewerkstelligd worden door het gebruik van een sterk reismandje. Laat de hond aanvankelijk leiden, plaats het reismandje op een hoog platform en sta gecontroleerde korte en frequente instructies toe. De meeste honden zullen snel rustig worden wanneer ze zich realiseren dat de nieuwkomer eigenlijk niet zo interessant is. Vooruitgang bij ontmoetingen met de hond zijn aanvankelijk gebaseerd op veiligheid. Als u hond gauw opgewonden is, neem hem dan mee voor een flinke wandeling zodat hij wat energie kan kwijtraken! Rassen zoals terriërs of rassen die van jagen houden, zoals windhonden, moeten goed onder controle worden gehouden, totdat ze hebben geleerd dat de kat geen leuk spelletje is! Jonge puppies worden vaak erg enthousiast en proberen te 'spelen' met de nieuwe kat, die hier waarschijnlijk niet aan meedoet. Het kan hard werken zijn om alles kalm te houden en wees u ervan bewust dat een plotselinge aanval kan leiden tot een jacht op de kat. Prijs de hond voor kalme ontmoetingen, laat het rustig zitten en gebruik traktaties om de hond te belonen voor zijn goede gedrag. Nogmaals, associeer de aanwezigheid van de kat in combinatie met kalm gedrag met een beloning. Wanneer u zover bent dat u toegang geeft tot de kat zonder zelf de touwtjes in handen te houden, zorg er dan voor dat er plaatsen zijn waar de kat naar kan ontsnappen - hoge richels of meubilair die ze kan gebruiken om zich veilig te voelen. Laat de hond en kat nooit samen onbeheerd achter zodat u er zeker van bent dat ze veilig bij elkaar kunnen zijn. Het voer van de kat zal enorm verleidelijk zijn voor elke hond, dus leg het ergens hoog neer, ver weg van stelende honden! Daarnaast kan een kattenbak ook behoorlijk verleidelijk zijn en moet daarom dan ook uit het bereik van de hond gehouden worden als deze ervan houdt om de inhoud mee te nemen.

Bron Feline Adviesraad - www.icatcare.org

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's VET ESSENTIALS NEUTEREDCAT Young Adult kattenvoer met kip

  <p> <p>Revolutionaire voeding, bewezen om volwassen katten te helpen in een optimale conditie en gezondheid te blijven na castratie/sterilisatie. Met gecontroleerde gehaltes aan mineralen om gezonde urinewegen te ondersteunen. </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p> Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Young Adult  is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen antioxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.</p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult Kattenvoer met Eend

  Unieke samenstelling voor gewichtscontrole om gecastreerde/gesteriliseerde katten slank te helpen houden
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult Kattenvoer met Kip

  <p> Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.</p><p> </p>