Het verzorgen van de vacht van uw puppy

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Uw puppy borstelen en dichter bij elkaar komen

Elke puppy moet dagelijks worden geborsteld en niet alleen voor een betere huid en vacht. Door te borstelen leert uw puppy te accepteren dat mensen aan hem zitten en het verstevigt de band tussen u beiden. En door uw puppy regelmatig vast te houden leert u zijn lichaam kennen. Dit is vooral handig omdat het u helpt eventuele gezondheidsklachten van uw puppy in een vroeg stadium op te sporen

Beginnen met borstelen

Uw puppy moet elke dag worden geborsteld, ongeacht of hij een kort- of langharige vacht heeft. Het is overigens geen zware opgave, want de meeste honden vinden het fijn om te worden geborsteld en geaaid, vooral als u er vroeg mee begint.

Borstel uw puppy met zijn eigen speciale borstel in korte sessies, net lang genoeg om zijn hele lijf een keer aan te raken. Voer de lengte van de sessies langzaam op en als hij accepteert wat u doet en een tijd lang stil heeft gestaan, houd er dan mee op en beloon hem. Dit kunt u doen door met hem te gaan wandelen, een spelletje te spelen of hem te eten te geven. Zo begrijpt uw puppy dat hij een beloning krijgt door stil te blijven staan en dat maakt het borstelen makkelijker en prettiger voor zowel u als uw hond.

Borstelen op tafel: Als u uw puppy zo nu en dan op tafel borstelt, raakt hij aan die positie gewend, wat weer handig kan zijn als u de dierenarts of een trimsalon bezoekt.

Gevoelige gebieden: De kop van uw puppy is erg gevoelig, dus wees extra voorzichtig wanneer u daar borstelt. En als u afscheiding ontdekt in de ogen of oren, raadpleeg dan uw dierenarts.

Als uw puppy tegenstribbelt, houd hem dan met beide handen stevig vast tot hij ermee stopt. Praat tegen hem en prijs hem als hij stil blijft staan.

Het trimmen van uw puppy

Af en toe moet u de vacht van uw puppy trimmen, vooral het haar rond de ogen, oren en poten. Dit kunt u uitstekend zelf doen, maar als uw hond tot een ras behoort dat op een bijzondere manier moet worden geknipt of getrimd om er goed uit te zien, vraag dan advies aan een professionele hondentrimmer.

Nagels: De nagels van uw puppy moeten regelmatig worden nagekeken en op de juiste manier geknipt om te voorkomen dat hij dingen beschadigt of iemand pijn doet door te krabben. Ook dit is iets dat u zelf zou kunnen doen, maar als u niet zeker genoeg bent van uzelf kan de dierenarts of een professionele trimmer het voor u doen.

Als u besluit om de nagels zelf te knippen, maak ze dan niet te kort. De nagels van een hond zijn bij de aanzet gevoelig en kunnen gaan bloeden of pijn doen.

Het in bad doen van uw puppy

Het aantal badproducten dat tegenwoordig verkrijgbaar is voor honden, is bijna even groot als voor mensen. Hondenshampoos zijn geschikter voor de huid van uw hond dan een shampoo voor mensen. Kies er één die het meest geschikt is voor het soort haar van uw hond. (Bij langharige rassen raakt het haar eerder in de klit en wordt het sneller en vaker vies. Langharige honden moeten daarom vaker in bad.) Let er op dat er geen shampoo in de ogen van uw puppy komt tijdens het wassen.

Veilig in bad: Als u een rubberen antislipmat koopt en die op de bodem van het bad legt, loopt uw puppy minder risico dat hij uitglijdt of valt en voelt hij zich zekerder tijdens het baden.

Hebt u een trimmer nodig?

Bij het merendeel van de honden kunt u het borstelen meestal zelf doen - het is een plezierige bezigheid, het brengt u en uw huisdier dichter bij elkaar en u zult het leuk vinden om er tijd voor te maken.

Maar zodra uw puppy opgroeit tot een volwassen hond met een dikke vacht, heeft hij meer onderhoud nodig. Het knippen en trimmen van het haar kan het beste worden uitgevoerd door een professionele trimmer. Natuurlijk kiest u een trimmer die uw puppy op een aangename manier knipt en borstelt. Vraag de trimmer naar zijn of haar ervaring en opleiding en kijk eens naar andere honden die hij of zij heeft getrimd.

Als u op zoek bent naar een professionele trimmer voor uw puppy, kan uw dierenarts u advies geven en iemand aanbevelen.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Tandheelkundige zorg voor honden

  Goede tandverzorging is cruciaal voor de algehele gezondheid van je hond. Ontdek wat je kunt doen om tandproblemen te voorkomen.
 • Honden die bang zijn voor onweer

  Dogs running Is je hond bang voor onweer? Wij geven je tips wat je kunt doen om je hond gerust te stellen bij onweer en hoe je hem van zijn angst af kunt helpen.
 • Zomerse warmte

  Een hittegolf of warme periode op komst? Met onze tips bescherm je je hond tegen de zon en help je hem genieten van het warme weer.
 • Alles wat u moet weten over steriliseren en castreren

  Lees meer over de voordelen van het steriliseren of castreren van jouw pup, inclusief vragen over de operatie en wat je kunt verwachten na de behandeling.

Gerelateerde Producten