Kunnen katten in het donker zien?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Hardnekkige kattenfabels

Als je een nieuwe kat hebt, worden alle verhalen die je de afgelopen jaren over katten hebt gehoord belangrijker. Het is misschien niet altijd even duidelijk of je deze verhalen nu moet geloven of dat ze fabels zijn. Wij hebben de meest gehoorde fabels over katten voor je op een rij gezet.

Komen katten altijd op hun pootjes terecht?

Helaas moeten we deze vraag met een ondubbelzinnig 'nee' beantwoorden. Katten zijn behoorlijk lenig en hebben de instinctieve neiging om met hun poten naar beneden te vallen, maar elk jaar zijn er veel katten die zich verwonden of zelfs om het leven komen na een val. Bescherm je kat door veiligheidsschermen te plaatsen voor ramen en om balkons. En laat je beslist niet verleiden om de proef op de som te nemen!

Niets is beter voor een kat dan een schoteltje met melk

Ook dit is niet waar. Als je je kat goed te eten geeft met een complete voeding, hoeft ze alleen water te drinken. Het is zelfs zo dat, hoewel katten melk lekker vinden, te veel ervan niet goed voor hen is. Voor veel katten is de lactose in koeienmelk moeilijk te verteren en daardoor kunnen ze diarree krijgen.

Als je boter onder de pootjes van een kat smeert, vindt ze de weg naar huis gemakkelijker terug wanneer ze is verdwaald

Als je zin hebt in vettige pootafdrukken op je meubilair, ga dan gerust je gang en smeer boter onder de poten van je kat. Maar als je er echt zeker van wilt zijn dat ze altijd weer thuis komt, zorg dan dat ze gechipt wordt. Door de microchip uit te lezen kan de dierenarts of het asiel waar ze naartoe wordt gebracht haar gegevens controleren, mocht ze toch een keer onverhoopt verdwaald zijn geraakt. Je kunt haar dan ophalen en veilig mee naar huis nemen.

Katten kunnen in het donker zien

Als het volledig donker is, kan je kat niets zien. Dit fabeltje is waarschijnlijk ontstaan doordat katten wel kunnen zien bij heel weinig licht. Dat komt doordat hun pupillen zich enorm kunnen verwijden om al het beschikbare licht op te vangen.

Zwangere vrouwen moeten elk contact met katten vermijden

Sommige katten kunnen besmet zijn met een ziekte die toxoplasmose heet. Deze ziekte kan soms worden overgedragen op mensen via de uitwerpselen in de kattenbak of tuin. Hierdoor kunnen ernstige afwijkingen ontstaan bij ongeboren baby's. Zwangere vrouwen hoeven contact met katten niet te vermijden, maar ze moeten wel verstandig zijn en een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Als je in verwachting bent moet je niet de kattenbakn schoonmaken, maar dat door iemand anders uit het gezin laten doen. Als het niet anders kan en je het toch zelf moet doen, draag dan rubberen handschoenen en was je handen daarna grondig. Werk niet in de tuin als je kat (of andere katten in de buurt) haar behoefte daar doet en let er op dat je zelfgeteelde groente goed wast.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten