Vrij van haarballen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wat zijn haarballen eigenlijk?

Katten zijn erg schone wezens en uw kitten zal ongeveer vijf uur per dag besteden aan persoonlijke verzorging door haar vacht te likken. Hierbij krijgt ze losse haren binnen. Deze zijn lastig om uit te spugen, dus ze de meeste haren slikt ze gewoon door. In de meeste gevallen levert dit geen problemen op en raakt ze de haren via de ontlasting weer kwijt. Maar soms blijven er haren achter in de maag en wordt er een haarbal gevormd.

Hoe komt die haarbal naar buiten?

Normaal gesproken braakt de kat een haarbal uit, nadat deze een bepaalde grootte heeft bereikt (let maar eens op de worstvormige haarballetjes), maar sommige komen terecht in de ontlasting. In beide gevallen heeft ze er weinig last van. Toch kost het zo nu en dan wel wat moeite en moet een kitten meermaals kokhalzen of braken voordat ze de haarbal uit kan spugen. Als u bezorgd bent, aarzel dan niet om de dierenarts te bellen.

Heel zelden gebeurt het dat een kat de haarbal niet op een natuurlijke manier kwijt kan. Deze moet dan operatief worden verwijderd. Gelukkig komt dit maar heel weinig voor.

 

Hoe kunt u haarballen voorkomen?

Eén van de beste manieren om haarballen te voorkomen is om uw kitten regelmatig te borstelen. Maak hier al vroeg een gewoonte van, zodat ze eraan gewend raakt.

 

Als je haar maar goed zit

Het is belangrijk om te letten op het soort borstel dat u gebruikt. Uw dierenarts kan u adviseren welke het beste is voor uw kitten. Veel mensen met een kortharige kitten geven de voorkeur aan een rubberen borstel. Ze zijn zacht genoeg, doen geen pijn en ideaal om losse haren te verwijderen. Als u een langharige kitten hebt, moet u wat voorzichtiger zijn bij het borstelen. Een metalen kam met lange tanden is dan waarschijnlijk een goede keuze. U moet uw kitten in het voorjaar en de zomer vaker borstelen, want dan is ze in de rui en verliest ze meer haar dan gewoonlijk. Het borstelen hoeft echt geen vervelend karweitje te zijn. Eigenlijk is het een prima manier om uw onderlinge band te verstevigen. Even lekker knuffelen of een spelletje doen is een goede manier om een borstelbeurt af te ronden.

 

Kan de voeding een rol spelen bij het voorkomen van haarballen?

Het is bewezen dat vezelrijk voer, zoals Hill's Science Plan Feline Hairball Control, kan helpen om de vorming van haarballen in het maag- en darmkanaal te verminderen. Vraag uw dierenarts om meer informatie.

 

Onthoud dat haarballen misschien niet zo leuk zijn, maar dat ze zelden aanleiding geven voor ongerustheid

Het is niet leuk om te zien wanneer uw kitten worstelt met een haarbal, maar het is belangrijk om te weten dat de meeste katten er zo nu en dan mee te maken hebben. Het is bijna nooit nodig om u echt zorgen te maken.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten