Alles over voeding voor je geadopteerde hond of kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Allereerst: gefeliciteerd met je nieuwe maatje! Het is voor jou en je nieuwe huisdier een spannende tijd met veel verandering. Voeding speelt in deze periode een belangrijke rol. Hoe dat zit? Daar lees je alles over in deze blog.

Voeding kan adoptiestress helpen beperken

Het adoptieproces zorgt voor een hoop onrust bij je nieuwe huisdier. Langdurige stress kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de impact van grote veranderingen die bij het adoptieproces horen zo veel mogelijk te beperken. Een belangrijke consistente factor die je kunt bieden, is voeding.

Als je je geadopteerde huisdier het voer geeft waar ze al aan gewend is, kan dat maagklachten helpen voorkomen (ook al kan je dit in geval extreme stress nooit helemaal uitsluiten). De verleiding is vaak groot om direct nieuw voer te kopen. Toch is het beste advies om haar/hem - in ieder geval de eerste paar dagen - het voer te geven dat ze kreeg in het asiel of bij het pleeggezin.

Ontdek de eetgewoonten van je nieuwe huisdier

Om te zorgen dat de eerste fase van gewenning zo soepel mogelijk verloopt, is het belangrijk dat je een goed beeld krijgt van het totale eetgedrag van je nieuwe maatje. Denk daarbij aan de volgende vragen:

  • Wat is zijn of haar favoriete voer?
  • Op welk tijdstip van de dag at ze meestal?
  • Hoe vaak en hoeveel kreeg je nieuwe hond of kat te eten?
  • Is je nieuwe vriend een kieskeurige eter?
  • Zijn er voedselallergieën bekend?

Ook als je je asieldier al in huis hebt, kan je altijd contact opnemen met het asiel of pleeggezin om deze info alsnog op te vragen.

honden eten

Zorg voor een goede voedselvoorraad

Een goede voorraad is essentieel. We raden aan om voor minimaal 2 weken voer in huis te hebben. Als je weet hoeveel je nieuwe hond of kat eet, kan je eenvoudig berekenen welke hoeveelheid je achter de hand moet hebben. Soms krijg je een zak voer mee van het opvangcentrum of pleeggezin. Check goed of dit écht het geval is voordat je huisdier ophaalt: je wil natuurlijk niet met lege handen thuiskomen.

Overstappen naar ander voer? Zo pak je het aan

Na de eerste periode kan je prima overstappen op ander voer. Doe dit wel altijd in overleg met je dierenarts. En introduceer het nieuwe voer geleidelijk, zodat je hond of kat eraan kan wennen. Je mengt dan gedurende een week stapsgewijs het nieuwe voer met de oude voeding. Hiervoor kan je onderstaand schema volgen:

  • Dag 1 en 2: 75% oud voer, 25% nieuw voer
  • Dag 3 en 4: 50% oud voer, 50% nieuw voer
  • Dag 5 en 6: 75% nieuw voer, 25% oud voer
  • Dag 7 en daarna: 100% nieuw voer

Stap dus niet pas over wanneer het oude voer op is! Zorg dat je nog minimaal 3 dagen oud voer over hebt, voordat je start met de introductie van de nieuwe voeding.

Wil je weten wat je nog meer kan doen? Je vindt alle tips voor de komst van je geadopteerde kat of hond op onze website. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten