Mijn hond slaapt de hele dag: is dat normaal?

Gepubliceerd door Chrissie Klinger
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je wel eens gedacht "Mijn hond slaapt de hele dag, ik wou dat ik dat ook kon!"? Honden slapen meer dan mensen en hoewel we soms wel eens een beetje jaloers zijn op de vijfurige dutjes van ze, is het belangrijk om te begrijpen waarom honden zo veel slapen en hoe overmatig slapen er bij honden uit ziet.

Hoeveel slaap heeft mijn hond echt nodig?

Als je met andere baasjes van huisdieren praat, ben je misschien nieuwsgierig of hun hond ook de hele dag slaapt. Helaas is het vergelijken van de gewoonten van jouw hond met die van andere honden niet de beste manier om te bepalen wat normaal is. Hoeveel slaap jouw hond nodig heeft, hangt af van veel factoren: leeftijd, ras, activiteitsniveau en omgevingsfactoren.

Als je hond over het algemeen tussen de 12-14 uur per dag slaapt, hoef je je volgens de American Kennel Club (AKC) waarschijnlijk geen zorgen te maken. Als je hond echter meer dan 15 uur per dag slaapt, moet je goed opletten hoe je hond zich gedraagt als hij wakker is. Als hij lusteloos lijkt of geen contact lijkt te hebben met mensen of andere huisdieren, is het tijd om je dierenarts te bezoeken.

Let op veranderingen in de omgeving als het lijkt alsof je hond meer slaapt dan normaal. Kleine veranderingen in het leven van je hond kunnen leiden tot grote veranderingen in zijn slaapgewoonten.

 • Nieuwe huisdieren: als er plotseling een onstuimige kat in huis is, is je hond misschien op zoek naar een eigen rustige plek om te rusten.
 • Warm weer: als je hond slaperig wordt in de zomer, let dan op tekenen van uitputting door hitte, zoals lusteloosheid, overmatig kwijlen of braken.
 • Een verandering in schema: ben je onlangs met een nieuwe baan begonnen of is je werkschema veranderd? Een hond die lange tijd alleen thuis is, kan zich vervelen of eenzaam voelen.
 • De speeltijd is toegenomen: gaat je hond sinds kort naar een nieuwe hondenopvang? Trainen jullie met zijn tweeën voor een hardloopwedstrijd? Als je hond meer speelt of beweegt, kan het gewoon zijn dat hij uitgeput is en dat het even duurt voordat hij aan het nieuwe bewegingsniveau is gewend en weer zijn normale slaappatroon heeft aangenomen.

Golden Retriever-puppy die slaapt op een rode flanellen deken.

Puppy's: veel spelen, veel slapen is het motto

Leeftijd is een belangrijke factor als het gaat om de hoeveelheid slaap die een hond nodig heeft. Net zoals mensenbaby's veel slaap nodig hebben, merkt de PDSA op dat sommige puppy's 18-20 uur per dag kunnen slapen. Deze belangrijke rust helpt bij een goede ontwikkeling van hun centrale zenuwstelsel, immuunsysteem en spieren. Veel puppy's krijgen de slaap die ze nodig hebben door in de loop van de dag dutjes te doen. Moedig je hond aan om op dezelfde rustige, comfortabele plek een dutje te doen, zodat je een routine begint. Probeer te voorkomen dat kinderen of andere huisdieren je pup storen.

Erg jonge puppy's kunnen ook hulp nodig hebben bij het vaststellen van een regelmatige bedtijd. Doe alle lichten en geluiden uit, zoals de tv elke avond rond dezelfde tijd, om je puppy ervan te overtuigen dat hij tegelijk met jou naar bed moet gaan.

Slaap en ouder worden

Oudere honden hebben vaak meer slaap nodig dan jonge of volwassen honden, en doen er vaak langer over om te herstellen als ze zich hebben ingespannen. De PDSA meldt dat oudere honden soms minder actief worden als gevolg van gewrichtspijn. Als je hond niet alleen meer slaapt, maar ook moeite heeft met staan en lopen, kan het zijn dat hij artrose ontwikkelt.

Door je hond door je dierenarts te laten onderzoeken, kun je erachter komen waarom je hond meer slaapt. Als artrose bij je hond is vastgesteld, kan je dierenarts adviseren het hondenbed naar een warmere plek te verplaatsen en er extra vulling aan toe te voegen. Ook moet je mogelijk op het gewicht van je hond letten om extra belasting van de gewrichten te voorkomen.

Twee hondenneuzen die onder een deken uitsteken

Mijn hond slaapt de hele dag: andere factoren

Grote honden hebben de neiging om vaker te slapen dan hun kleinere soortgenoten. Newfoundlands, Sint Bernards, Mastiffs en Pyrenese berghonden staan er vooral om bekend dat het liefdevolle en trouwe vloermatten zijn. Als je een enorme hond hebt die van slapen houdt, kan het zijn dat zijn voorouders ook gewoon erg ontspannen waren.

Een beetje extra slaap hier en daar is waarschijnlijk niet iets om je zorgen over te maken, maar als de extra slaap van je hond gepaard gaat met een verandering in het eetpatroon, ongewone dorst of erg vaak urineren, is het tijd om de dierenarts te bezoeken. Deze combinatie kan soms wijzen op diabetes of nierziekte.

Het kan ook een goed idee zijn om te kijken hoe je hond zich gedraagt terwijl hij slaapt. Hoewel de meeste hondenbaasjes hun hond wel eens zien rennen in zijn slaap, kunnen andere bewegingen duiden op een onderliggend probleem. Een hond die stopt met ademen of snurkt, loopt het risico op ademhalingsproblemen. Een hond die zo vast slaapt dat hij zelfs de deurbel niet hoort, is misschien doof aan het worden.

Als je je zorgen maakt over het slaappatroon van je huisdier, hou dan zijn eet-, speel- en toiletgedrag in de gaten, samen met het ongewone slaapgedrag. Zeggen dat je hond de hele dag slaapt, is niet genoeg om een mogelijk probleem te achterhalen. Zorg er daarom voor dat je je dierenarts voldoende details kunt geven.

Slaap lekker

Als het op hondenslaappatronen aankomt, is er geen eenvoudig antwoord op de vraag of je hond te veel of te weinig slaapt. De beste manier om het zeker te weten, is door een typische dag voor je hond bij te houden en dit te delen bij de reguliere dierenartscontroles. Je dierenarts kan bevestigen of de slaappatronen normaal lijken voor je hond. Als ze niet normaal zijn, kan hij of zij aanbevelingen doen voor het maken van aanpassingen. Ook kan hij je testen aanbevelen die je zou kunnen overwegen uit te laten voeren. Als je eenmaal weet dat het slaappatroon van je hond normaal is, kun je zelf ook rustig slapen, in de wetenschap dat je hond gezond en wel is.

Auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Light Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is samengesteld om het ideale gewicht te helpen behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten en L-carnitine om vet te helpen omzetten in energie.</p>
 • Hill's Science Plan Perfect Weight Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • Hill's Science Plan Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • Hill's Science Plan Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.