De ongelooflijke wetenschap achter het microbioom van je huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Wist je dat er veel meer micro-organismen in en op je lichaam leven dan cellen van je eigen lichaam? Hetzelfde geldt voor onze huisdieren. De wetenschap toont aan dat de gemeenschap microben (het honden- en kattenmicrobioom) een wederzijds voordelige relatie met het lichaam van ons huisdier onderhoudt. Met andere woorden, het zijn goede partners die samenwerken voor de algehele gezondheid en het welzijn van onze honden en katten.
Wat is een microbioom precies?
Micro betekent ontzettend klein, en bioom wil zeggen een natuurlijke gemeenschap van levende organismen die een ecosysteem bewonen. De eenvoudigste manier om een honden- of kattenmicrobioom voor te stellen is een microscopische bevolking van miljarden bacteriën, virussen, schimmels en protozoën die leven en gedijen in hun ecosysteem: het lichaam.
Het bijzondere mengsel van de soorten bacteriën, virussen, schimmels en protozoën is voor elke hond of kat uniek. Een recent artikel in Nature verklaarde dat samenlevende mensen en huisdieren hun microben met elkaar uitwisselen en delen. Een interessante vondst van Nature Communications is dat ondanks dat deze micro-organismen verschillen per individu, ze toch dezelfde dingen doen en hetzelfde functioneren, zoals bij metabolische functies.
Hoewel je vaak hoort over het darmmicrobioom, leven er ook microben op de huid, in de mondholte, het vrouwelijke voortplantingssysteem en in de luchtwegen. Elke plaats in of op het lichaam is anders, en dat is hetzelfde voor de soorten microben die in die gebieden wonen. Daardoor heeft elk gebied hun eigen microbioom.
Er bevindt zich een een levendig darmmicrobioom binnen het ecosysteem van het spijsverteringskanaal. De meerderheid van de darmmicroben leven in de dikke darm, maar er leven ook microben in andere delen zoals de maag, dunne darm en het bovenste gedeelte van de dikke darm.
De ontwikkeling van het microbioom in huisdieren
Honden en katten worden niet geboren met een microbioom. Puppy's en kittens beginnen onmiddellijk na de geboorte er een te ontwikkelen. Ze krijgen hun microben van hun moeder, van de mensen uit hun gezin en uit de omgeving. Het microbioom van je huisdier wordt opgebouwd aan de hand van verschillende dingen waar ze elke dag mee in aanraking komen, van speelgoed tot voer en van binnen- tot buitenomgevingen. En inderdaad, ook van jou!
Bij het groeien van puppy's en kittens veranderen en groeien hun microbiomen mee. Bij de meeste volwassen honden en katten blijft het microbioom stabiel, tenzij ze ziek worden of ongeschikte voeding krijgen.
De invloed van het microbioom op de gezondheid van je huisdier
Darmbacteriën helpen niet alleen bij het verteren, maar ze synthetiseren ook vitaminen en aminozuren, voorkomen infecties, versterken het immuunsysteem en ondersteunen de algehele gezondheid en het welzijn volgens de onderzoekers van het Texas A&M Gastrointestinal Laboratory. Het microbioom van gezonde honden en katten verandert niet veel, tenzij ze van voer wisselen of last krijgen van een ziekte die de hoeveelheid en het type darmmicroben verstoort. Er worden veel ziekten geassocieerd met darmdysbiose, wat betekent dat er wijzigingen ontstaan in de samenstelling van het darmmicrobioom die het functioneren ervan beïnvloeden. Wat ook goed is om te weten is dat antibioticabehandelingen schadelijk kunnen zijn voor het darmmicrobioom. Het microbioom kan vrijwel elk orgaan in het lichaam van je huisdier beïnvloeden, wat betekent dat een gebalanceerd microbioom essentieel is voor de algehele gezondheid.
De invloed van voeding op het microbioom
Voedsel heeft een grote invloed op de gezondheid en populatie van het honden- en kattenmicrobioom. Zelfs iets ogenschijnlijk onschuldigs als het wijzigen van het voer voor je hond of kat kan hun microbioom veranderen. Verschillende niveaus aan eitwit, vet, koolhydraten, oplosbare en onoplosbare vezels kunnen de balans van het microbioom van je hond of kat verstoren. Zelfs het voeren van restjes van je eigen eten of een huisdier dat dingen uit de keukenafvalbak eet kan ervoor zorgen dat hun buik overstuur raakt doordat hun microbioom wordt verstoord.
Als verschillende soorten voer de dikke darm binnengaan, worden ook de darmbacteriën beïvloed, waarbij overtollige gassen met stinkende samenstellingen worden geproduceerd. Daarnaast kan het ook van invloed zijn op de kwaliteit van de ontlasting. Daarom kun je beter je huisdieren langzaam laten wennen aan hun nieuwe voer, zodat de darmbacteriën zich aan kunnen passen en in balans blijven.
Als je je huisdier voert, voer je ook hun microbioom. Er valt nog veel te onderzoeken, maar er vinden voortdurend nieuwe ontdekkingen plaats die aanduiden dat het voeren van het microbioom van je huisdieren belangrijk is voor hun algehele gezondheid.
In het Hill's Global Pet Nutrition Center zijn er gezelschapsdierwetenschappers en voedingsdeskundigen bezig om de effecten van bepaalde voedingsstoffen te koppelen aan het microbioom en de cellen van je huisdier. Het begrijpen van de relatie tussen deze voedingsstoffen en bacteriën helpt bij het formuleren van voer dat gezonde microbiomen bevordert. De micro-organismen die in onze huisdieren leven, moeten juist zijn balanceerd om zo hun gezondheid en welzijn te bevorderen. Het voer dat je je huisdieren geeft, ondersteunt en onderhoudt de gezondheid van hun microbioom, wat essentieel is voor hun algehele welzijn.
Over de auteur
Dr. Sarah Wooten
Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie, en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën, duiken en neemt graag deel aan triatlons.