Is het veilig om mijn hond of kat fruit te geven?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er zijn veel voordelen verbonden aan het opnemen van fruit in onze eigen voeding, maar als huisdiereigenaar vraag je jezelf misschien af: mag mijn huisdier ook fruit eten? Als je in de verleiding komt om deze smakelijke traktaties aan je harige vriend te geven, dan zul je blij zijn om te weten dat er een breed scala aan fruit is dat je veilig in de snackroutine van je huisdier kunt opnemen. Lees verder om uit te vinden welke vruchten veilig zijn voor je kat of hond.

Bruine hond ligt in het gras en eet een plak watermeloen

Mogen honden fruit eten?

Het antwoord is ja, honden mogen fruit eten. Maar alleen bepaalde soorten fruit en in kleine hoeveelheden. Fruit moet met mate in de maaltijden van je hond worden opgenomen, want overmatige inname van fruit (zelfs veilig fruit) kan darmirritatie, diarree of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Zorg er bovendien voor dat je alle dingen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren, zoals bolvormige stukjes fruit, pitten en stengels, verwijdert. Aangezien sommige hiervan giftig kunnen zijn.

Hier zijn enkele veilige fruitsoorten voor honden, inclusief aanbevolen portiegroottes. De PDSA raadt aan om deze vruchten in hapklare stukken te snijden, om verstikking te voorkomen. Ook adviseren zij om te kiezen voor de pure varianten, om de suikerinname laag te houden. Alle onderstaande voedingsmiddelen moeten met je dierenarts worden besproken voordat je ze aan je hond geeft.

  • Appels (1-2 schijfjes): deze vrucht is rijk aan vezels en eiwitten en is een geweldige bron van vitamine A en C. Voer je hond niet de kern, want de zaden bevatten een stof die cyanide kan afgeven.
  • Abrikozen (1 schijfje): het is een heerlijke, zoete traktatie, maar verwijder voorzichtig en volledig de bladeren, stengel en pit voordat je ze serveert, want deze zijn giftig voor honden, katten en paarden.
  • Bananen (1-2 stukjes): deze zijn rijk aan kalium en koolhydraten, maar ook rijk aan suiker, dus geef ze in zeer kleine hoeveelheden aan je hond.
  • Bramen (2-3 bessen): deze bes zit boordevol antioxidanten en vezels en bevat ook vitamine A, C, K en E.
  • Blauwe bessen ( 2-3 bessen): deze bes heeft sterke antioxiderende eigenschappen en wordt beschouwd als een superfood voor mens en hond.
  • Cantaloupe (1 stuk): deze meloen bevat bètacaroteen, een pigment dat de meloen oranje maakt en helpt bij het verbeteren van het gezichtsvermogen.
  • Veenbessen (1-2 eetlepels): kook deze bes in water (en zonder andere ingrediënten) voordat je hem aan je hond serveert.
  • Kiwi's (1-2 schijfjes): naast vezels leveren kiwi's ook vitamine A en kalium.
  • Mango (1-2 schijfjes): voordat je deze exotische vrucht aan je huisdier serveert, moet je hem schillen en de pit verwijderen, om problemen met de spijsvertering te voorkomen. De pit is giftig.
  • Perziken (2-3 stukjes): sla de ingeblikte versie over (te veel suiker) en kies voor vers fruit, met de giftige pit zorgvuldig verwijderd, voor een traktatie die rijk is aan vitamine A.
  • Peren (2-3 stukjes): peren zijn rijk aan vezels en koper. Kies stukken van de hele vrucht en verwijder het klokhuis en de pitten, die zijn namelijk giftig.
  • Ananas (2-3 stukjes): rauwe, verse ananas is een heerlijke zoete traktatie. Snijd de stekelige schil eraf voordat je je huisdier een stukje geeft.
  • Aardbeien (1/2 stuks): deze lekkere vrucht bevat vitamine B1 en B6, die nuttig zijn voor de spieren van je hond.
  • Watermeloen (1 plak, pitloos): omdat deze meloen voor 92% uit water bestaat, helpt hij uitdroging te voorkomen en is hij ideaal voor mensen en honden wanneer de temperaturen stijgen.

Mogen katten fruit eten?

Witte kat kijkt naar een fruitschaal op een rode tafel
De Animal Trust zegt dat katten kunnen genieten van sommige fruitsoorten als tussendoortje of snack. Op warme dagen kunnen kunnen gekoelde stukjes fruit uit de koelkast je kat helpen om af te koelen en gehydrateerd te blijven. Denk eraan om het fruit in kleine, gemakkelijk te eten stukjes te snijden, om verstikking te voorkomen.

De volgende vruchten zijn veilig voor katten en moeten op dezelfde wijze worden bereid als die voor honden:

  • Appels (geschilde appels zijn mogelijk makkelijker te verteren)
  • Bananen
  • Bosbessen
  • Aardbeien
  • Cantaloupe
  • Watermeloen zonder pitten

Welk fruit te vermijden bij honden en katten

Sommige fruitsoorten kunnen giftig zijn voor je huisdier en ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, dus het is heel belangrijk om je dierenarts te raadplegen voordat je je fruitsalade deelt. De volgende vruchten mogen niet aan je hond of kat worden gegeven:

  • Kersen: de kersenpit bevat cyanide, wat giftig is voor honden en dodelijk kan zijn.
  • Druiven en rozijnen: deze voedingsmiddelen kunnen ernstige spijsverteringsproblemen bij je huisdier veroorzaken, waaronder diarree, braken en lethargie. Ze kunnen zelfs acuut nierfalen veroorzaken bij katten en honden, merkt The Animal Trust op, dus het is belangrijk om ze uit de buurt van je kleine harige vrienden te houden.
  • Groene tomaten (ja, we beschouwen ze als fruit!): rode rijpe tomaten zijn meestal gezond voor huisdieren, maar sommige groene tomaten bevatten giftige stoffen die huisdieren ziek kunnen maken. Het is dus altijd het beste om eerst je dierenarts te raadplegen.

Onthoud dat het heel belangrijk is om rekening te houden met de algehele voeding van je huisdier. Aanbevolen wordt dat voedsel buiten de primaire voeding van je hond, waaronder fruit, niet meer dan 10% van zijn totale calorie-inname mag uitmaken. Als je hond of kat al een evenwichtige voeding heeft, zorg er dan voor dat je niet overdrijft met het voeren van fruit, ook al is het een voedzame traktatie.

Kunnen honden watermeloen eten? Kunnen katten fruit eten? Absoluut - als het een veilige vrucht is en met mate gegeten wordt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige fruitsoorten niet gezond zijn voor honden en katten met bepaalde medische aandoeningen, dus het is essentieel om navraag te doen bij je dierenarts voordat je nieuwe voedingsmiddelen in de voeding van je huisdier opneemt.

Als je op zoek bent naar afwisseling in de snacks voor je huisdier, kun je kiezen uit vele veilige opties. Net als bij het zoeken naar het juiste honden- of kattenvoer, moet je je huisdier goed in de gaten houden wanneer je hem nieuw voedsel geeft en contact opnemen met je dierenarts als je vragen hebt.

Bon appétit!

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al lang katteneigenaar. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

  • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

    Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
  • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

    <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

    <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>