Hoeveel hoort je kat te wegen? Een gezond gewicht voor katten

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is bewezen dat slank blijven zowel mensen als dieren helpt om langer te leven en dat het vele gunstige effecten op de gezondheid heeft. Veel baasjes vragen zich dan ook af: "Hoeveel hoort mijn kat te wegen?" Wat is een gezond gewicht voor mijn kat?" Het antwoord hangt af van meerdere factoren, zoals leeftijd en ras. Het gaat er niet zozeer om hoeveel je kat precies weegt, maar meer om het in de gaten houden van haar gewicht met behulp van de body condition score (BCS).

Body condition score (BCS)

Katten hebben niet dezelfde variatie in grootte als honden, maar toch zijn er bepaalde verschillen. Je hoort vaak dat de 'gemiddelde' kat vier kilo weegt, maar er is tegenwoordig veel variatie. Voor sommige katten betekent vier kilo obesitas, maar voor een volwassen Maine Coone betekent het ondergewicht.

Om te bepalen of je kat een gezond gewicht heeft, kan je het best kijken naar haar body condition score. Voor de BCS wordt een schaal van 5 of 9 punten gebruikt. Onze schaal gaat van 1 tot 5: 

  • 5 is obesitas. Het is heel moeilijk de ribben van je kat te vinden vanwege de dikke laag vet. Gebieden met veel botten, zoals de knieën, zijn bedekt met een matige tot dunne laag vet.

     

  • 4 is overgewicht. De ribben en de gebieden met veel botten zijn moeilijk te voelen, vanwege de dikke laag vet.

  • 3 is ideaal. Je kan de ribben van je kat makkelijk voelen, maar ze worden bedekt door een dunne laag vet. Uitstekende botten kunnen een dunne laag vet hebben.

  • 2 is ondergewicht. De ribben worden slechts door een hele dunne laag vet bedekt en je kan ze zien zonder je kat aan te raken.

  • 1 is heel erg mager. Er zit geen vet op de ribben van je kat en ze zijn goed zichtbaar. Uitstekende botten zijn ook zichtbaar en er zit geen vet op.

Vraag de dierenarts of je kat een ideale BCS heeft; zo ja, dan heeft ze ook een ideaal gewicht. Wanneer je wat ervaring hebt met het bepalen van de BCS, zal je merken dat je het onbewust doet wanneer je je kat aait. Er is misschien niet één ideaal gewicht voor alle katten, maar het is belangrijk om het gewicht in de gaten te houden.

Waarom een gezond gewicht zo belangrijk is voor je kat

Gedurende het hele leven van een kat is het belangrijk om het gewicht en de BCS in de gaten te houden. Gewichtstoename en -verlies kunnen allebei tekenen van ziekte zijn. Soms zijn het de eerste symptomen die je opmerkt. 

Als je een kitten hebt, is het een goed idee haar elke paar weken te wegen. Zo weten jij en de dierenarts of ze goed en gezond groeit. De rest van haar leven kan je haar elke maand wegen. Zo kan je tendensen in beide richtingen opmerken voor ze uit de hand lopen.

Na de castratie of wanneer je kat ouder wordt kan het gewicht makkelijk oplopen. Omdat dit meestal geleidelijk gaat, merk je het misschien niet op als je je kat niet regelmatig weegt. Het is veel makkelijker om gewichtstoename te voorkomen dan om af te vallen, dus het is goed om het gewicht in de gaten te houden en de porties voer aan te passen indien nodig.

Aan de andere kant kan gewichtsverlies, zoals vermeld, een belangrijk waarschuwingssignaal zijn voor gezondheidsproblemen, zoals nier- en hartziektes, kanker of diabetes. Sommige ziektes kunnen al ver gevorderd zijn tegen de tijd dat je kat klinische symptomen heeft, dus als je gewichtsverlies vroeg opmerkt en hulp zoekt, kan dat van levensbelang zijn.

De belangrijkste boodschap is: er is niet één correct gewicht voor alle katten. Praat met de dierenarts over het juiste gewicht en de juiste BCS voor jouw kat en probeer haar op dat gewicht te houden. Als je je kat slank houdt, blijft ze zo gezond en gelukkig mogelijk, zodat je zo lang mogelijk samen kan zijn met je geweldige maatje.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA