Hoe kan je je kitten leren op de kattenbak te gaan?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je laat je nieuwe kitten relatief makkelijk wennen aan de kattenbak. Katten zijn van nature namelijk erg schoon. De kans is bovendien groot dat je kitten al van de moeder heeft geleerd om de kattenbak te gebruiken. Nu bij jou thuis nog! Zo pak je het aan.

Goede voorbereiding is het halve werk

Met onderstaande tips bereid je je zo goed mogelijk voor:

 • Koop een kattenbak waarin je kitten voldoende ruimte heeft om te bewegen.
 • Bedek de bodem met kattengrit. Als je hetzelfde merk als de fokker gebruikt, herkent je kitten de geur en het materiaal. Handig!
 • Laat je kitten zien waar de kattenbak staat en zet je maatje na het eten in de bak. Let daarbij op snuffelen, graafbewegingen of andere manieren waarop je kitten aangeeft dat hij of zij 'moet'.

using the litter box

Kattenbaktraining: praktische tips

Om te zorgen dat de kattenbak een fijne plek is én blijft, zijn een aantal dingen belangrijk:

 • Kies de juiste plek
  Zet de kattenbak ver weg van het bed en de voerbak van je kitten en kies een plek die enigszins privé (en in ieder geval rustig) is.
 • Leeg de kattenbak regelmatig
  Je kitten zal de kattenbak vermijden als deze 'vies' is. Houd de bak dus dagelijks bij en vervang regelmatig het kattengrit.
 • Maak de kattenbak goed schoon (met de juiste middelen)
  Wanneer je het kattengrit vervangt, maak dan gelijk de gehele bak goed schoon. Draag daarbij rubberen handschoenen en gebruik het liefst alleen heet water en afwasmiddel: bleek en sommige ontsmettingsmiddelen zijn giftig voor huisdieren. Was je handen goed na het verschonen.

Ben je zwanger? Vraag dan iemand anders om de kattenbak schoon te maken. Zo verklein je het risico op besmetting met toxoplasmose, een parasiet die ernstige afwijkingen bij ongeboren baby's kan veroorzaken. Gebeurt gelukkig niet vaak, maar voorkomen is natuurlijk het beste.

Ongelukjes gebeuren

Zelfs de slimste kitten kan een ongelukje overkomen. Straffen helpt niet; prijs je kitten liever wanneer hij of zij de kattenbak wel gebruikt. Geef eventueel iets lekkers als beloning en je zal zien dat het vanzelf weer goed gaat.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Zijn katten te trainen?

  Met het juiste begrip en geduld kunnen katten worden getraind. Leer hoe je je nieuwe kat of kitten kunt trainen, met deze gemakkelijk te volgen tips.
 • Kat en baby

  Leer hoe het gedrag van je kat kan veranderen als je een pasgeboren baby in huis haalt en hoe je zowel je baby als je kat veilig kunt houden.
 • Kennismaken met de dierenarts

  U wilt ongetwijfeld het allerbeste voor uw kitten en één van de belangrijkste dingen die u moet doen is het vinden van een uitstekende dierenartspraktijk.
 • Het gedrag van je kat begrijpen

  Katten laten je duidelijk merken wat ze willen, met hun stem of met hun lichaam. Je zal snel begrijpen wat je kat je probeert te vertellen.

Gerelateerde Producten