Kattenbaktraining voor kittens
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je nieuwe kitten zindelijk maken
Katten zijn van nature erg schoon en je kitten heeft waarschijnlijk al van haar moeder geleerd hoe ze de kattenbak moet gebruiken. Je hoeft alleen maar een plastic kattenbak te kopen die groot genoeg is dat je kitten zich erin kan bewegen. Vul de bak met genoeg vulling om de bodem te bedekken. Als je dezelfde bak gebruikt als de fokker, zal je kitten prijs stellen op de vertrouwde geur en textuur.
Laat je kitten zien waar de kattenbak staat en plaats haar er na elke maaltijd in. Doe dit ook als je ziet dat ze rondsnuffelt, hurkt of zich anderszins gedraagt alsof ze nodig moet '. Ze zal vaak verborgen, donkere en rustige plekken opzoeken, dus houd goed in de gaten waar ze na het eten naartoe sluipt.
Wel en niet doen met de kattenbak
Vergelijk de kattenbak met een openbaar toilet. Wij zouden niet graag naar het toilet gaan op een rumoerige, drukke plek waar iedere voorbijganger ons kan zien. Dit geldt ook voor katten. Plaats de kattenbak op afstand van haar bed en eten en zorg ervoor dat het er rustig is en dat ze privacy heeft. Veel mensen zetten hem in de wasruimte, maar het lawaai daar kan kittens en zelfs volwassen katten angst aanjagen.
Maak de kattenbak regelmatig schoon. Je kitten zal hem niet willen gebruiken als hij vies is. In het ideale geval heb je één kattenbak meer dan het aantal katten dat je hebt. Deze dienen op verschillende plekken te staan, zodat er altijd een schone kattenbak vrij is. Maak de kattenbakken op zijn minst één keer per dag schoon. Sommige ontsmettingsmiddelen en bleek zijn giftig voor katten, dus gebruik alleen heet water en afwasmiddel. Vraag als je zwanger bent iemand anders om de kattenbak schoon te maken of draag rubberen handschoenen en was je handen naderhand. Dit vermindert het risico op toxoplasmose. Hoewel het gelukkig erg zeldzaam is, kan het bij ongeboren baby's tot ernstige problemen leiden.
Wanneer je kitten oud genoeg is om naar buiten te gaan, is de kattenbak misschien niet meer nodig. Zodra ze toegang heeft tot de buitenwereld, wil ze hem misschien helemaal niet meer gebruiken. Gooi hem echter niet te snel weg. De buitenwereld zal in het begin overweldigend zijn voor je kitten, dus zorg ervoor dat ze de mogelijkheid heeft om de kattenbak te gebruiken. Het is ook een goed idee om de kattenbak te behouden voor het geval je gaat verhuizen. In dat geval zal je je kat een aantal weken binnen moeten houden, zodat ze gewend raakt aan het nieuwe huis.
Er kunnen altijd ongelukjes gebeuren
Zelfs de slimste kitten heeft wel eens een ongelukje. Wat er ook gebeurt, straf haar niet. Prijs haar wanneer ze de kattenbak gebruikt en geef haar misschien een kleine beloning. Zo zal ze snel weer het juiste gedrag vertonen. Als je ziet dat ze op de verkeerde plek haar behoefte doet, pak je haar voorzichtig op en zet je haar in de kattenbak voordat ze klaar is. Op deze manier zal ze de krab- en graafactiviteiten die op het toiletbezoek volgen in de kattenbak doen en wordt haar associatie met deze plek versterkt.
Als je kat of kitten plotseling een heleboel ongelukjes in huis heeft en de kattenbak niet lijkt te willen gebruiken, dan kan dit een teken zijn van een onderliggend medisch of gedragsprobleem - vooral als het gaat om een oudere kat. Raadpleeg de dierenarts als je vreemd gedrag opmerkt tijdens het kattenbaktrainingsproces of later in het leven van je kat.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS