Het voeren van vis aan katten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Uw moeder heeft u dit waarschijnlijk al ontelbare keren verteld: vis is goed voor u. Maar is het Voeren van vis aan katten een goed idee? Recent onderzoek suggereert dat dit waarschijnlijk het geval is. En dat is geweldig nieuws voor katten, want de meeste katten zijn dol op de smaak van vis.

Zijn alle vissen hetzelfde?

 

U bent misschien geneigd om te denken dat als vis zo geweldig is, u gewoon een kleine tong kan voorschotelen, lichtjes gestoomd of gepocheerd in melk. Maar als u echt wil dat uw kat kan profiteren van de maximale voedingswaarde van vis, lees dan verder…

Net als elk ander ingrediënt moet vis gegeven worden als onderdeel van een evenwichtige voeding. En dan is er nog het bewijs dat laat zien dat u veel baat kan hebben bij het eten van enkele bijzondere voedingscomponenten van vis.

Allereerst is vis een belangrijke bron van eiwitten, of u nu een kat bent of een kattenbezitter. Dat betekent dat het pond voor pond een goede hoeveelheid eiwitten oplevert dat zeer bruikbaar is voor de organen van katten. Het bevat de goede aminozuren - de onderdelen van het eiwit - in de verhoudingen die we nodig hebben, al zal het niet de exacte match zijn.

De negatieve kant is dat sommige soorten vis ook bepaalde vitaminen kunnen vernietigen. Dus het voeren van vis aan een kat vereist een beetje vaardigheid om zo een evenwichtige voedingswaarde te bereiken. Een ander probleem voor kattenbezitters is dat kattenvoer dat veel vis bevat afschuwelijk ruikt en deze geur kan blijven hangen!

Technologie

Gelukkig kan de technologie hier een helpende hand bij bieden. Door de beste voedingsstoffen uit de vis te halen en deze toe te voegen aan kattenvoer, profiteert uw kat van de nuttige gezonde voordelen terwijl ze hun favoriete kip-, rund- of lamsoorten eten.

Zelfs als u niet beschikt over een diploma in het verkopen van vis, zou u waarschijnlijk wel vermoeden dat witte vis, zoals tong en kabeljauw, zal verschillen van vette vis, zoals makreel en tonijn. Als we één 'supervoedingsstof' zouden moeten afzonderen die in vis kan worden gevonden, dan is het wel visolie.

Uw natuurlijke neiging kan ervoor zorgen dat u voor witte vis kiest, maar deze bevatten weinig van deze waardevolle oliën, dus in het vervolg moet vette vis uw eerste keus zijn.

De Gezonde Keus

De studies die wetenschappers publiceren over de voordelen van visolie zijn gewoonweg verbijsterend. Wilt u dat uw kat goede ogen heeft? Probeer visolie. Heeft uw oude kat last van verstijvingen? Probeer visolie. Wou u dat uw kat iets intelligenter was? Probeer visolie.

Libby Sheridan, dierenarts bij Hill's Pet Nutrition legt het als volgt uit: "Er is een bijzonder soort visolie genaamd DHA, een omega-3-vetzuur, waarvan we weten dat deze betrokken is bij de neurologische ontwikkeling - dat is de ontwikkeling van de hersenen en zijn verbindingen. Alhoewel sommige van die ontwikkelingen optreden wanneer de kitten zich nog steeds in de baarmoeder van de moeder bevindt, is het duidelijk dat er nog steeds een aantal veranderingen plaatsvindt na de geboorte.

Dat is logisch, want de hersenen moeten voor een tijdje 'kneedbaar' blijven om alle informatie uit de omgeving van het dier zoals zien, horen, voelen en het ervaren van nieuwe dingen te verwerken. We vullen nu al ons kattenvoer aan met DHA, de voedingsstof die helpt om deze voortgaande ontwikkeling te stimuleren. Iedereen kan een wat alertere en flexibelere kat hebben door hun kitten tijdens de eerste paar maanden goed te voeren.

Een kwestie van evenwicht

Er is een evenwichtsoefening gaande in het lichaam met betrekking tot deze bijzondere vetzuren. Er zijn twee algemene soorten, de zogenaamde omega-6 en de omega-3.

Er zijn een aantal waardevolle vormen van omega-3's te vinden in sommige plantaardige oliën, zoals lijnzaad (vlas) en vis, vooral vette vis. Elke groep beheerst, tot op zekere hoogte, de effecten van de andere groep. Dus door het geven van een grotere hoeveelheid van het ene en wat minder van het andere kunnen er verschillende effecten worden waargenomen. Er wordt over het algemeen gedacht dat voeding die rijk is aan dierlijke vetten zal resulteren in meer omega-6 vergeleken met omega-3 en dat er wellicht ruimte is voor huisdieren (en mogelijkerwijs mensen) om meer omega-3 te eten en gezond te blijven.

Een kleine waarschuwing is dat u echter niet in de verleiding moet komen om extra visolie aan uw kat te geven. Teveel van één bepaalde voedingsstof kan het lichaam uit balans brengen en problemen veroorzaken. Vraag uw dierenarts om advies voordat u een aanvulling geeft op de voeding, vooral als uw kat ziek is. In de meeste gevallen zal er een correct samengesteld supplement zijn dat uw dierenarts kan voorschrijven, of speciale voeding die ervoor zorgt dat uw huisdier alle voedingsstoffen binnenkrijgt die ze nodig heeft en tegelijkertijd is afgestemd op de medische conditie.

Voor de bezitters van gezonde katten heeft Libby Sheridan nog een waardevol advies: "Laat u niet afleiden door de mooie kat die op het etiket staat wanneer u kattenvoer koopt. Kijk naar labels die aangeven dat er visolie aan het voer is toegevoegd: we zijn zo overtuigd van de geldigheid van dit onderzoek dat we de beslissing hebben gemaakt om visolie toe te voegen aan al ons droge kattenvoer. En koop altijd een gerenommeerd merk waarvan uw weet dat de juiste oliën zijn gebruikt die afkomstig zijn van de goede soorten vis uit schone en niet-verontreinigende wateren.

Zoals uw moeder u al vertelde: vis is een gezonde keus!

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>