Gezien de persoonlijkheidskenmerken van de Jack Russell Terriër is dit ras niet voor iedereen geschikt. De energieke Jack Russell Terriër heeft veel beweging nodig, is luidruchtig en vanwege zijn jachtinstinct heeft hij een ontdekkingsdrang die kan leiden tot een neiging om te gaan zwerven.

 

De Jack Russell Terriër in een notendop
The Jack Russell Terrier Dog Breed

Training kan het jachtinstinct van de Jack Russell niet uitschakelen. Deze hond ziet instinctief de kat of hamster van het gezin als prooi.

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 13-15 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: hoog Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

Vossenjacht

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: dubbellaagse, platte, harde vacht
Kleuren: wit, wit met zwarte of geelbruine aftekeningen
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Jack Russell Terriër komt voor met drie verschillende typen vacht: glad, gebroken en ruw (grof, langer steil haar). Alle vachten hebben de neiging te verharen. Jack Russells zijn wit met zwarte en geelbruine aftekeningen.

Het ras heeft een compact en gespierd lichaam. Honden groeien tot een hoogte van 20-30 cm. Ze wegen meestal tussen de 7 en 12 kg.

Persoonlijkheid:

De Jack Russell Terriër is een vrolijke, energieke hond die heel graag aan het werk gaat. Dit ras is het gelukkigst als het gezelschap en een bezigheid heeft. Graven is normaal voor een Jack Russell, vooral als hij besluit dat het zijn taak is om uw erf van ratten en muizen te ontdoen. Jagen is een tweede natuur voor hen. Het verlangen om te jagen samen met een hoog energieniveau maakt training een must voor de Jack Russell. Je zult nooit een machtsstrijd winnen van een Jack Russell.

Omdat hij een blaffende terriër is, kan de Jack Russell luidruchtig zijn. Deze honden zijn echter alert en goede waakhonden. Het ras is van nature assertief en tolereert mogelijk geen jonge kinderen of andere dieren in huis. Ze kunnen vooral agressief zijn tegen andere honden.

Verzorging:

Gezien het karakter van de Jack Russell, is dit ras niet voor iedereen geschikt. Het jachtinstinct kan er niet uitgetraind worden bij dit ras. Deze honden zien de kat of hamster van het gezin instinctief als prooi. Sommige kunnen leren opschieten met andere huisdieren als ze als pup erbij worden gezet, maar een potentiële eigenaar moet de mogelijkheden van te voren inschatten.

De Jack Russell Terriër heeft veel beweging nodig en een huis met een grote, omheinde tuin is het beste. De Jack Russell heeft een drang tot ontdekken en jagen en blijft niet altijd bij u in de buurt; vele hebben dagen klem gezeten in riolen en holen. Als ze binnen worden gehouden, dan zijn dagelijkse flinke wandelingen een must!

De Jack Russell vindt het ook leuk om mee te gaan op een trektocht of langdurig te apporteren. Dit ras is niet voor u geschikt als u de voorkeur geeft aan een hond die de hele dag rustig op de bank zit.

Geschiedenis:

De Jack Russell Terriër is een echte werkterriër. Het ras dankt zijn naam aan dominee John Russell, die een van de meest verfijnde soorten terriërs fokte om achter de vossen aan te gaan in Engeland. De Jack Russell is een blafterriër, wat betekent dat de hond de vos met zijn constante geblaf uit zijn hol moet lokken maar zijn prooi nooit mag doden. De Jack Russell is vanaf het begin van de vroege 19e eeuw strikt gefokt voor de jacht.

Vanwege hun brede genetische samenstelling, is er wat variatie in de standaard van Jack Russell Terriër. Onenigheid over de pootlengte heeft er zelfs toe geleid dat het ras in Engeland in verschillende rassen is onderverdeeld, waarbij de honden met langere poten Parson Jack Russell Terriërs worden genoemd en de honden met kortere poten eenvoudig Jack Russell Terriërs.

Ondanks de grotere populariteit van de honden met kortere poten, worden in Amerika de honden met langere poten officieel erkend als Jack Russell Terriërs. Het ras is al jaren populair in de paardengemeenschap.

Media-aandacht, vooral de populariteit van 'Moose', de terriër die 'Eddie' speelt in de tv-serie 'Frasier', en 'Soccer' die speelt in de kindershow 'Wishbone' heeft de populariteit van dit ras naar grote hoogte gebracht.

De Jack Russell Terriër is een recenter lid van de AKC-categorie terriërs, maar dat lidmaatschap kwam onder protest van liefhebbers die vreesden dat AKC-erkenning niet goed was voor het ras. Dit resulteerde in twee landelijke organisaties voor het ras. De originele Amerikaanse Jack Russell Terriër Club en de nieuwere AKC erkende Amerikaanse Jack Russell Terriër Vereniging.

Gerelateerde artikelen

 • Portugese Waterhond

  Dogs running Honden van dit ras zijn actief, van gemiddelde grootte en intelligent. Een Portugese Waterhond heeft veel beweging nodig en zoekt dan ook een sportief baasje met wie hij veel tijd kan doorbrengen.
 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Australische Herder

  129878303 Australische Herders zijn zeer intelligente, actieve, maar vriendelijke honden die graag met kinderen spelen.
 • Bichon Frisé

  Dogs running De Bichon Frisé is een kleine, speelse, maar zachtaardige hond, die niet veel ruimte nodig heeft om te stoeien en die goed in een appartement kan wonen.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Noorse Elandhond

  Dogs running De Noorse Elandhond is een hond van gemiddelde grootte, sterk en vierkant gebouwd. Hij kent geen angst, is betrouwbaar, energiek en een enorm loyale kameraad.