Mogen honden kaas eten?

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Kijkt jouw hond je ook altijd met 'puppy ogen' aan wanneer je smult van   een gerecht met kaas? Het is dan verleidelijk om je hond ook een hapje te geven. Maar mogen honden eigenlijk wel kaas eten? We vertellen je graag over de voor- en nadelen van het geven van kaas aan je trouwe viervoeter.

De voordelen van kaas

Kaas zit boordevol voedingsstoffen zoals calcium, eiwit, fosfor, zink en vitaminen A en B12. Dat zijn gezonde voedingsstoffen voor mensen, maar jouw voedingsbehoeften zijn anders dan die van je hond.

Toch wil dat niet zeggen dat kaas helemaal geen voordelen heeft voor een hond. Eén voordeel is dat het als een handige trainingshulp kan worden ingezet. Daarnaast kan een blokje kaas ook perfect een pil of medicijn maskeren die je aan je hond probeert te voeren.

Scruffy looking dog with head on table stares at plate with cheese.

Is kaas slecht voor honden?

Dus: mogen honden kaas? Of is dit nooit een goed idee? Hoewel het geven van kaas voordelen kan hebben, kan het ook voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals overgewicht en pancreatitis (alvleesklierontsteking).

De ASPCA zegt hier het volgende over: "Omdat huisdieren niet beschikken over voldoende lactase (het enzym dat lactose in melk afbreekt), kunnen melk en andere zuivelproducten diarree of een andere spijsverteringsaandoening veroorzaken." Kort samengevat: geef je hond geen kaas als onderdeel van zijn normale voedingspatroon of als regelmatig tussendoortje. Hoewel kaas onschuldig lijkt, kan het enorme maagproblemen veroorzaken.

Naast de lactosekwestie is een ander probleem het hoge vetgehalte. Het regelmatig voeren van vet eten kan tot overgewicht of zelfs obesitas leiden, wat weer andere gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Volgens de American Kennel Club kan het eten van kaas alvleesklierontsteking veroorzaken, zeker voor rassen die daar gevoelig voor zijn zoals schnauzers en cocker spaniels. Alvleesklierontsteking is een ernstige aandoening die vaak tot maagpijn, diarree en een pijnlijke buik kan leiden en in sommige, ernstige gevallen zelfs tot overlijden.

Hoe zit het met hüttenkäse en andere kaassoorten?

Niet alle kaassoorten worden op dezelfde manier gemaakt. Kazen met een laag vetgehalte zoals mozzarella, hüttenkäse en zachte geitenkaas zijn gezondere opties voor je hond, dan kaas met een hoger vetgehalte. Als je kaas wil kopen die gezond is voor je hond, kijk dan goed naar de ingrediënten. Sommige kaassoorten bevatten namelijk kruiden en groenten zoals bieslook of knoflook en die kunnen zelfs giftig zijn voor honden.

Vraag je dierenarts om raad als je overweegt je hond af en toe een kaassnack te geven. Die kan helpen om uit te zoeken of het een geschikte snack is en zo ja, welke kaassoort dan het beste is. Onthoud dat elke soort voedsel naast het normale eten van je hond (inclusief hondensnacks) nooit meer dan 10% procent van de dagelijkse calorie-inname mag zijn. Net als bij mensen kunnen teveel calorieën tot gewichtstoename leiden, wat weer andere gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen.

Erin Ollila

GERELATEERDE ARTIKELEN

GERELATEERDE PRODUCTEN