Wat is het beste voer voor kleine hondenrassen?

Gepubliceerd door DR. EMMA MILNE BVSC FRCVS
minuten leestijd

Een kleine witte hond staat op zijn achterpoten terwijl hem een bak met droge brokjes voorgeschoteld wordt. De hond ziet er blij en enthousiast uit, met heldere ogen en een brede bek

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Voordat we het hebben over het beste voer voor kleine honden, moeten we eerst weten wat we eigenlijk bedoelen met kleine hondenrassen? Kleine hondenrassen wegen niet meer dan 12-15 kg wanneer ze volwassen zijn. Voorbeelden zijn Jackrussellterriërs, Yorkshireterriërs, Lhasa Apso en Cockerspaniëls. De allerkleinste rassen, zoals de Chihuahua of de Dwergkeeshond, noemen we soms ook miniatuur- of speelgoedrassen. 

Wat betreft voeding horen al deze honden bij dezelfde groep: klein en mini. Maar honden zijn toch gewoon honden? Waarom zou je ze ander voer geven? Als je bijvoorbeeld de grootte, het gewicht, de spijsvertering en de levensverwachting van een Ierse Wolfshond vergelijkt met een van de bovengenoemde minirassen, dan kan je je wel voorstellen dat er verschillen zijn.

Belangrijke verschillen tussen kleine en minihonden en grotere rassen

  • Langere levensverwachting dan gemiddeld. In het algemeen leven kleine honden langer dan grotere honden. Daarom hebben ze baat bij meer antioxidanten om de veroudering van cellen tegen te gaan.

  • Snellere spijsvertering. Kleinere honden hebben een snellere spijsvertering dan grotere honden. Ze raken sneller warmte kwijt en verbranden meer calorieën per kilo lichaamsgewicht. Dit betekent dat ze soms moeite hebben om op gewicht te blijven.

     

  • Ze kunnen makkelijker gestrest raken dan grotere hondenrassen. Je kan je wel voorstellen dat de wereld en de dieren en mensen die daarin leven overweldigend kunnen zijn als je zelf heel klein bent.

  • Groei en voedingsbehoeften. Grote en reuzenrassen groeien langzamer dan kleine honden. Daarom hebben de twee groepen een andere balans van mineralen nodig, zodat hun skelet en spieren op een gezonde wijze kunnen groeien en in topvorm kunnen blijven.

  • Kleine bek. Het ligt misschien voor de hand, maar sommige kleine honden hebben een kleine bek. Daarom hebben ze kleinere brokjes nodig dan grotere honden.

Wat is het beste voer voor een kleine of minihond?

Er is niet één antwoord op deze vraag, want het is afhankelijk van waar je hond van houdt en of je liever droogvoer, natvoer of een combinatie van beide geeft. Het enige wat het voer van je kleine hond altijd moet zijn, is compleet en gebalanceerd. Dit betekent dat het alle voedingsstoffen bevat, in de juiste verhoudingen, afhankelijk van de levensfase van je hond. Als je graag een combinatie van natvoer en droogvoer geeft - waar veel kleine honden dol op zijn - zorg er dan voor dat ze allebei compleet en gebalanceerd zijn. Je kan dan zelf de verhouding bepalen.

Met het oog op zijn hogere energiebehoefte en kleinere tanden is het een goed idee om het met de dierenarts te hebben over geschikte opties voor jouw hond en hoeveel voer je moet geven. Het is erg belangrijk om honden hun hele leven slank te houden, maar het kan goed zijn dat meerdere kleine maaltijden per dag beter passen bij jouw kleine hond dan één of twee grote maaltijden. Zo kan je hem helpen op gewicht te blijven.

Zoals vermeld raken kleinere honden makkelijker gestrest. Praat er vanaf het prille begin met de dierenarts of iemand uit zijn team over hoe je een kalme, goed aangepaste puppy uit kan kiezen en hoe je hem op een goede manier kan socialiseren en laten kennismaken met de buitenwereld. Doe dit op een positieve manier, met veel geduld. Als je toch een hond neemt die snel gestrest raakt, dan is er voer verkrijgbaar voor kleine honden, met natuurlijke ingrediënten die angst reduceren en de tekenen van stress tegengaan. Als je je hond het juiste voer geeft en hem slank houdt, leg je de basis voor een prachtige lange vriendschap.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA