
Zo houd je je pup op een gezond gewicht
Overgewicht bij honden komt vaker voor dan je denkt: ruim 6 van de 10 viervoeters is te zwaar. En deze extra kilo’s kunnen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om je maatje al vanaf jonge leeftijd op een gezond gewicht te houden. Wij helpen je op weg.
Wanneer heeft mijn puppy overgewicht?
Een hond is al te zwaar wanneer hij 10 -15% meer weegt dan zijn ideale gewicht. Omgerekend is dat voor een kleine hond zoals een Chihuahua dus al bij 330 gram! Ook bij grotere honden kan het best snel gaan. Zo heeft een Rottweiler al overgewicht bij 7,5 kilo boven het ideale gewicht.
Toch hebben veel baasjes pas te laat door dat hun hond te zwaar is, omdat de vetopslag zo'n geleidelijk voortschrijdend proces is. Bovendien gaan mensen zelden naar de dierenarts voor klachten die verband kunnen houden met het gewicht van hun huisdier. Reden te meer om hier dus goed op te letten.
Hoe weet ik of mijn hond te dik is?
Als je twijfelt of het zelf in de gaten wil houden, kan je zelf controleren of je hond last heeft van overgewicht. Dat is heel eenvoudig:
Strijk zachtjes over de ribbenkast van je puppy. Voel je de ribben? Dat is een goed teken. Honden met overgewicht hebben meer onderhuids vet, waardoor het moeilijker is om hun ribben te voelen.
Bekijk je hond van bovenaf. Zie je een duidelijke taille? Mooi! Een hond met gezond gewicht heeft een duidelijke, inlopende taille.
- Bekijk je hond tot slot van de zijkant. Loopt de welving van het borstbeen omhoog naar de achterpoten, of is de onderzijde helemaal recht? In het laatste geval is er mogelijk sprake van overgewicht.
Puppy voeden: zo pak je het aan
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Onderstaande richtlijnen kunnen je helpen bij het voedingsplan voor je jonge hond:
Een puppy heeft meer voedingsstoffen nodig dan een volwassen hond, maar kan nog geen grote hoeveelheden verteren. Geef je pup daarom 3 of 4 kleine maaltijden per dag van een goed puppyvoer dat is aangepast aan zijn rasgrootte.
Voer je hond niet als hij erom vraagt, maar geef hem of haar elke dag op vaste tijden eten. Is de bak na 15 minuten nog niet leeg? Haal ‘m dan toch weg. Zo leer je je puppy structuur aan.
Overvoeren is zo gebeurd. Controleer goed of de portiegrootte klopt voor jouw grootte, leeftijd en soort pup. Deze informatie kan je vinden op de verpakking. Op de verpakking staan algemene richtlijnen die je zelf dient aan te passen aan je hond en zijn activiteitenniveau. Heeft hij neiging om te dik te worden, geef dan minder voer.
Sommige rassen hebben aanleg tot overgewicht, zoals bijvoorbeeld Labradors en Beagles. Geef deze honden daarom het liefst een iets kleinere portie. Of vraag je dierenarts om advies.
Gesteriliseerde en gecastreerde honden hebben de neiging om te zwaar te worden omdat hun energiebehoefte vermindert. Hiervoor moet men hem minder voeding of een aangepaste voeding geven.
- Is je puppy een kieskeurige eter? Dan is de kans groot dat je hem stiekem iets te veel hebt verwend. Geef je hond alleen speciaal puppyvoer en voer hem of haar niet de restjes van je lunch of avondeten. Bovendien is ons eten ook veel calorierijker voor honden dan je denkt.
Uiteindelijk is een voedingsrichtlijn op een verpakking niet meer of minder dan een richtlijn. Elke hond is uniek, en zo moet je hem of haar ook behandelen. Je dierenarts kan je altijd advies geven over de juiste aanpak voor jouw nieuwe vriend.
Overgewicht kan ontstaan als een hond teveel energie (via de voeding) krijgt en/of als hij te weinig beweegt. Het is dus ook zeer belangrijk dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt.
Laat het gewicht bijhouden door je dierenarts
In principe laat je het gewicht van je puppy één keer per maand controleren door de dierenarts. Het resultaat wordt bijgehouden in een speciale grafiek die de groeicurve aangeeft. Sommige dierenartsen bieden zelfs gratis gewichtscontroles aan tijdens het eerste levensjaar. Zo weet je zeker dat alles goed zit.
Met deze tips houd je het gewicht van je pup onder controle en maakt je nieuwe maatje een vliegende én gezonde start. Veel geluk samen!