De Cymric is een lieve, van nature staartloze kat. Ze vindt het leuk om te spelen en haar dubbellaagse vacht heeft dagelijkse verzorging nodig.

 

De Cymric in een notendop
The Cymric Cat Breed

De Cymric heeft een opmerkelijke tred en lijkt net op een bowlingbal wanneer ze door de kamer rent.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

amber, koper, groen, goud, hazelnoot, oranje, geel

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: hoog

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: steil
Kleuren: wit, blauw, zwart, rood, crème, zilver, schildpad, blauw-crème, bruin
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, gespikkeld, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: zeldzaam

De Cymric is een kat van gemiddelde lengte die gedrongen is en zwaar gebouwd. De Cymric kan groter overkomen dan ze is. Mogelijk realiseer je je niet hoe zwaar ze kan worden als ze volledig volgroeid is.

De Cymric heeft ronde vormen: een ronde kop, ronde ogen, ronde lijnen bij de inplant van de snorharen en een rond lijf. Van achteren gezien vormen de oren een gebogen lijn. Haar achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Dit is goed zichtbaar als ze staat.

Niet iedere Cymric is compleet staartloos. Op een volledig staartloze Cymric is geen uitsteeksel te voelen. Deze katten worden Rumpies genoemd (van 'rump', romp). Sommige Cymrics worden Stumpies genoemd, omdat ze een klein staartstompje hebben. Andere worden Rumpy Risers genoemd. Wanneer je hand langs de romp glijdt, gaat het kleine staartje omhoog. Als een Rumpy Riser ouder wordt, dan wordt het kleine staartje mogelijk met een vetlaagje bedekt. Het gaat dan niet meer omhoog wanneer u de kat aait. Sommige Cymric kittens worden geboren met een hele staart en sommige met een half staartje.

De Cymric heeft lang haar en een dubbellaagse vacht, waardoor deze dik en compact is.

Persoonlijkheid:

Cymrics zijn rustige, lieve katten. Ze raken niet snel van streek over iets wat er in hun leventje gebeurt. Ze zijn liefdevol gezelschap en aanbidden mensen.

Verzorging:

Cymrics hebben uitgebalanceerde voeding nodig om ze in goede conditie te houden. Ze hebben vaak een geweldige eetlust en kunnen redelijk snel te zwaar worden.

Hoewel ze een rustig karakter hebben, houden Cymics wel van rennen en spelen. Ze hebben een opmerkelijke tred en lijken net een bowlingbal als ze door de kamer rennen.

De dubbellaagse vacht moet dagelijks verzorgd worden. Het is belangrijk om goed te borstelen om de gladde vacht in goede conditie te houden. De onderlaag gaat klitten als er niet voldoende geborsteld wordt. Tijdens het rui-seizoen moet er extra aandacht aan de verzorging van de vacht worden besteed, omdat deze zo dik is.

Geschiedenis:

De Cymric is een langharige Manx. De Manx is een van de oudste kattenrassen. Er bestaan vele schitterende legendes over de oorsprong van dit ras. De interessantste, maar tegelijkertijd genetisch ook de minst juiste, luidt dat de Manx een tukje aan het doen was op het moment dat Noah alle dieren naar de ark riep. De kat werd pas wakker toen Noah de deur van de ark aan het sluiten was. Ze kon nog net op tijd in de ark komen, maar haar staart kwam per ongeluk tussen de deur, waardoor ze deze volledig verloor. Een andere legende vertelt dat de kat van een van de schepen van de Spaanse Armada afkomstig was. Het schip zonk voor de kust van de Isle of Man in 1588.

De werkelijke herkomst van de Manx hangt waarschijnlijk meer samen met handelsschepen die van Fenicië naar Japan voeren. Deze zeelieden hebben mogelijk een aantal Japanse stompstaartkatten meegenomen op hun schip. Eerder met de bedoeling om muizen te vangen dan om een nieuw kattenras te importeren.

De eerste Manxkampioen heette Bonhaki. Deze zilverkleurige, cyperse Manx kreeg de titel rond 1900 in Londen. De Manx wordt sinds de vroege jaren dertig in Amerika gefokt en de eerste Amerikaanse Manx is in 1951 tot kampioen uitgeroepen.

In de jaren zestig zijn de eerste Cymrics in Canada geregistreerd. Sommige registers noemen ze nog steeds langharige Manxen; andere hebben hen een aparte rasnaam gegeven: Cymric, dat afkomstig is van het Keltische woord voor Welsh.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.