Zijn katten goed met kinderen?

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Denk je erover om een kat te adopteren, maar vraag je je af hoe goed katten zijn met kinderen? Gelukkig zijn de meeste katten geweldig met kinderen. Hieronder vind je een aantal overwegingen als je op zoek bent naar een kindvriendelijke kat om in je gezin te verwelkomen.

Katten en kinderen

Als je jezelf afvraagt of katten goed zijn met kinderen, dan heb je waarschijnlijk een kind in huis of misschien verwelkom je een nieuw kind in huis. Katten en jonge kinderen kunnen absoluut veilig en gelukkig samenleven als je een kat met het juiste temperament adopteert en de omgeving op de juiste manier beheert. De beste katten voor kinderen zijn zachtaardig, vriendelijk en geduldig. Het gerucht gaat dat veel katten chagrijnig zijn, maar dat komt vaak omdat ze verkeerd begrepen worden. In werkelijkheid zijn de meeste katten liefdevolle huisdieren.

Volgens de Universiteit van Edinburgh kan het hebben van een huisdier zoals een kat een positieve invloed hebben op de fysieke en emotionele gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn van een kind. Huisdieren zijn een grote bron van troost voor kinderen en het is aangetoond dat ze helpen stress en angst te verminderen. Een sterkere band met een huisdier wordt ook in verband gebracht met een betere communicatie tussen pubers en hun ouders en vrienden.

Een moeder stelt een roodbruine kat voor aan een kleine jongen

Persoonlijkheidstest

Om een kat te vinden die zich het beste aan je gezin zal aanpassen, is het verstandig om rekening te houden met de leeftijd en persoonlijkheid van je kinderen.

Schichtige katten passen meestal niet goed in huizen met jonge kinderen. Zoals het Battersea Cats' Home uitlegt, kunnen schuwe katten deze drukke, vaak onvoorspelbare omgeving als zeer stressvol ervaren. In deze gevallen kan je kat zich verstoppen of problemen ontwikkelen zoals urineren buiten de kattenbak. Kies in plaats daarvan voor een kat die sociaal en zelfverzekerd is en die zich niet stoort aan harde geluiden.

Hoewel een kitten leuk, speels en energiek is, is dit meestal niet de beste keuze als je een baby of een peuter hebt. Net als hun menselijke tegenhangers, hebben kittens veel training nodig. Zoals de Kattenbescherming uitlegt, zijn kittens nog aan het leren hoe ze hun klauwen kunnen gebruiken en kunnen ze ruw spelen, wat kan leiden tot een verwonding bij je kleintje. Kittens kunnen ook schrikken van het onvoorspelbare of luide gedrag van een peuter, die nog niet begrijpt dat een kitten geen pluizige knuffel is!

Zowel jonge als volwassen katten met een pittig karakter zijn zeer geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, maar niet voor kinderen van drie jaar en jonger. Energieke volwassen katten kunnen de capriolen van zeer jonge kinderen niet verdragen en kunnen uitvallen als het kind hun rust verstoort of hen onopzettelijk in de val lokt, terwijl ze proberen ermee in contact te komen.

Sluit het adopteren van een oudere kat niet uit. Oudere katten kunnen geweldig gezelschap zijn voor iets oudere kinderen, die het verlangen van de kat om op een warme schoot te kruipen zullen waarderen en in staat zijn om de specifieke behoeften van een oudere kat te begrijpen en erop in te spelen.

Adoptietips

Betrek je kinderen bij het adoptieproces, te beginnen met het samen bekijken van de website van je plaatselijke opvangcentrum en de pagina's van de sociale media. Maar neem eerst, voordat je beslist over een kat, het hele gezin mee om samen een dierenasiel te bezoeken. Het is belangrijk om te zien hoe je kinderen en de kat op elkaar reageren.

Stel medewerkers en vrijwilligers van het asiel veel vragen over de katten waarin je geïnteresseerd bent. Enkele vragen die je zou kunnen stellen zijn:

  • Hoe gaat de kat om met mensen?
  • Is ze sociaal of verlegen?
  • Is de kat eerder met kinderen omgegaan?
  • Vertoont ze tekenen van agressie, angst of overmatige opgewondenheid?

Specificeer de levensstijl van je gezin - rustig en stil, onstuimig en luidruchtig of iets ertussenin - zodat het personeel van het asiel je kan helpen de beste kat voor je gezin te vinden.

Wees niet verbaasd als het asiel je ook een hoop vragen stelt. Vergeet niet dat ze begaan zijn met het welzijn van de katten die ze onder hun hoede hebben en dat ze er zeker van willen zijn dat jouw gezin de juiste keuze is. Per slot van rekening wil geen van jullie beiden in de trieste situatie verkeren dat je de kat moet terugsturen naar het asiel omdat ze niet geschikt is voor je gezin.

De beste katten voor kinderen

Hier volgen een paar van de vriendelijkste kattenrassen die passen bij een gezin met jonge kinderen:

  • De Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) zegt dat Siamese katten luidruchtig, vriendelijk en extrovert zijn. Deze gezellige katten maken graag deel uit van het gezin, zijn ongelooflijk trouw aan hun eigenaren en spelen graag spelletjes met de kinderen.
  • Ragdoll: dit ras is bekend om hun gemoedelijke aard, houden van hun menselijke families en gedijen op interactief spel. Omdat ze zo actief zijn, zijn ze goed voor gezinnen met iets oudere kinderen. Ze kunnen zich ook goed aanpassen aan veranderingen.
  • Heilige Birmaan: dit ras is zo zacht en vriendelijk als het maar kan. De GCCF beschrijft Birmanen als "prachtige metgezellen die veel liefde te geven hebben". Ze houden van spelen en zijn geduldig en verdraagzaam met kinderen, waardoor ze geweldige huisdieren zijn voor gezinnen. Een bijkomend voordeel is dat Birmanen een zacht, stil miauwtje hebben, waardoor ze je kind minder snel wakker maken voor het slapengaan.

Hoewel deze lijst je een goede indicatie geeft van temperamenten op basis van rassen, moet je weten dat er ook geweldige katten te vinden zijn in een plaatselijk asiel. Zelfs als je het exacte ras van een kat niet kent, betekent dat niet dat je geen goed idee kunt krijgen van hun persoonlijkheid terwijl jij en je kinderen het asiel bezoeken.

Je kat naar huis brengen

We hebben dus al vastgesteld dat sommige katten geweldige metgezellen kunnen zijn voor gezinnen met kinderen, maar het is ook belangrijk om jezelf voor te bereiden voordat je je kat mee naar huis neemt. Je kinderen leren hoe ze veilig met de kat kunnen omgaan is uiterst belangrijk. Geef je kat de tijd om aan haar nieuwe omgeving te wennen. Als je kat super sociaal is, geweldig! Als ze in het begin onzeker lijkt, geef haar dan alle ruimte en ook een eigen schuilplaats. Laat je kat langzaam vertrouwd raken met haar nieuwe huisgenoten, om haar overgang makkelijker te maken.

Aanpassen aan een nieuwe omgeving kan stressvol zijn voor katten en als gevolg daarvan kunnen zij spijsverteringsstoornissen of urineproblemen krijgen als zij bij je thuiskomen. Als je merkt dat je kat deze problemen ervaart, praat dan met je dierenarts om te zien of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die aangepakt moeten worden en of er behandelingen zijn die kunnen helpen.

De tijd die je besteedt aan onderzoek naar de beste katten voor kinderen en hoe je je gezin kunt voorbereiden op een kat, zal zich dubbel en dwars terugbetalen wanneer je je kind en kat een liefdevolle, duurzame band ziet vormen.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en langdurig katteneigenaar. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten