Jeuk bij honden: mogelijke oorzaken

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een vrolijke Golden Retriever loopt door de tuin met een bal in zijn bek. Zijn baasje rent achter hem aan.

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je hond altijd jeuk heeft en zich steeds maar krabt, is dat niet leuk om te zien. Jeuk is iets dat we allemaal wel eens hebben meegemaakt en iedereen weet hoe gek je ervan wordt. Je kan er echter ook helemaal gek van worden als je hond zich de hele tijd krabt, vooral als jullie 's nachts een slaapkamer delen. Er zijn een heleboel redenen waarom je hond jeuk kan hebben. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende en wat je eraan kan doen.

  1. Parasieten

    Veel mensen schamen zich ervoor als hun hond vlooien heeft, maar het is een onontkoombaar deel van het leven van een hond. Vlooien brengen de meeste tijd door op andere plekken dan op je hond, dus tenzij je hond er heel veel heeft merk je ze misschien niet op. Voor elke vlo die je op je hond ziet, zijn er nog minstens honderd andere in huis! Vlooien brengen de meeste tijd door rond de nek, de kop en de basis van de staart. Als je ziet dat je hond bijt, kauwt of krabt op deze plekken, moet je eerst vlooien uitsluiten.

    Een goede truc om te zien of vlooien het probleem zijn of niet, is om te zoeken naar vlooienuitwerpselen. Haal een witte tissue door de vacht van je hond. Maak het papier nat als je donkere vlekjes ziet. Als het vuil is, zal de kleur niet veranderen, maar als het uitwerpselen van vlooien zijn (vermengd met bloed), zal de tissue rood worden.

    Sommige honden zijn erg gevoelig voor vlooienbeten, omdat ze allergisch zijn voor vlooienspeeksel. In dat geval kunnen je zelfs bij een enkele beet al jeuk krijgen. Praat met de dierenarts over effectieve producten ter preventie van vlooien. Je zal misschien ook je huis moeten behandelen.

    Andere parasieten, zoals mijten, kunnen ook intense jeuk veroorzaken. De meeste mijten kun je met het blote oog niet zien. De dierenarts zal daarom schraapsels van de huid moeten nemen om een diagnose te stellen.

  2. Atopische dermatitis

    Dit wordt ook wel atopie genoemd en is een veelvoorkomende oorzaak van jeuk bij honden. Atopische dermatitis is een allergie voor omgevingsfactoren, zoals pollen, stof, huisstofmijten, gras en allerlei andere dingen. Veel honden met atopie zijn allergisch voor meerdere dingen. Als je hond allergisch is voor pollen en planten, dan heeft hij misschien 's zomers meer jeuk, terwijl andere allergenen het hele jaar door voor jeuk zorgen.

    Sommige hondenrassen zijn vatbaarder voor atopie dan andere. Hieronder vallen Labradors, Golden Retrievers, West Highland White Terriers, Boxers, Buldoggen, Jackrusselterriërs en Poedels, om er een paar te noemen.

    Atopie kan moeilijk vast te stellen zijn en de dierenarts zal eerst een heleboel andere dingen moeten uitsluiten. Hij zal misschien medicatie voorschrijven of testen uitvoeren om specifieke allergenen te identificeren en je hond daar vervolgens minder gevoelig voor te maken.

  3. Infecties

    Bacteriële huidinfecties kunnen jeuk veroorzaken. Het is een beetje een kip-en-eisituatie, want honden die zich veel krabben beschadigen hun huid, wat dan weer tot een infectie kan leiden, nog bovenop de oorspronkelijke oorzaak van de jeuk. In sommige gevallen is het echter gewoon een infectie; de juiste antibioticakuur zal dit oplossen en een einde maken aan de jeuk.

  4. Voedselallergieën

    Negatieve reacties op voedsel kunnen zowel huidaandoeningen als darmproblemen veroorzaken. De meest voorkomende voedselallergieën bij honden zijn rundvlees, kip, zuivelproducten en tarwe. De dierenarts kan een speciaal proefdieet van 8 tot 12 weken voorstellen als hij vermoedt dat een voedselallergie de reden van de jeuk is.

Om over na te denken

Voor honden met een huidprobleem kan een ander voer een groot verschil maken. Bepaalde soorten voer zijn samengesteld om de huid gezond te houden. Voor honden met aandoeningen zoals atopie, waarbij huidbarrière verzwakt is, kan dit een enorm verschil maken.

De exacte behandeling die je hond nodig heeft hangt af van de initiële oorzaak, maar je kan de dierenarts vragen of het zou kunnen helpen om van voer te wisselen. Als je besluit om een verandering aan te brengen, denk er dan aan om het nieuwe voer over een periode van vijf tot zeven dagen te introduceren, zodat je hond geen last van zijn maag krijgt.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA