Waarom je je hond zou moeten trainen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Net als bij mensen hebben steeds meer honden last van obesitas. Volgens het LICG heeft zo'n 46 procent van de honden nu overgewicht of obesitas. Honden met een paar kilo extra lopen meer risico op aandoeningen zoals artrose, hetgeen een lagere kwaliteit van leven met zich meebrengt. Daarom is lichaamsbeweging voor honden niet alleen een leuke bezigheid, maar eerder een noodzakelijke activiteit om gezond te blijven.

Een hond in beweging is een gelukkige hond! Honden die regelmatig bewegen kunnen zo hun energie kwijt, die ze anders zouden omzetten in destructief gedrag. Denk maar aan kauwen op en krabben aan je meubels, onophoudelijk blaffen en zelfs bijten. Door samen met je hond actief te zijn, versterk je natuurlijk ook de band met elkaar.

Ben je er klaar voor om jouw hond de nodige aandacht te geven met de allerleukste activiteiten? Dan zetten we hier een aantal oefeningen die jullie samen kunnen doen op een rijtje.

Bewegingsbehoeften van honden in verschillende levensfasen

Long-haired black dashchund running in a park with all four paws in the air.

De hoeveelheid beweging die een puppy nodig heeft, is natuurlijk beduidend groter dan die van een oudere hond. Puppy's zijn over het algemeen bijzonder dol op apporteerspelletjes en genieten er enorm van om zorgeloos te kunnen rondrennen in het park of de kids speels na te jagen op een zonnige middag in de tuin. Dit betekent niet dat je je puppy gewoon maar moet laten rennen tot hij uitgeput raakt. Groeiende lichamen zijn ontvankelijk voor verwondingen, voor als ze zich te veel inspannen. Vraag dus de dierenarts om advies over de beste hoeveelheid beweging voor je opgroeiende puppy.

Een oudere hond verkiest dan weer een aangename wandeling in het park boven de uitdagende fysieke inspanning waar ze voordien zo dol op waren. Maar een oudere hond heeft ook beweging nodig. Net als oudere mensen hebben ook oudere honden voldoende fysieke en mentale stimulatie nodig om ze in goede gezondheid te houden. Door fysieke inspanningen te leveren wordt ook hun gewicht en beweeglijkheid op peil gehouden. Houd er rekening mee welke impact fysieke activiteit kan hebben op een oudere hond, vooral als hij last heeft van gewrichtspijn of artrose. Praat er in dat geval met de dierenarts over hoe je zijn ongemak bij het bewegen kan minimaliseren.

10 eenvoudige oefeningen om je hond gezond en gelukkig te houden

Je wilt samen met je hond in beweging zijn, maar wat kan je eigenlijk allemaal doen? Hier volgen enkele eenvoudige ideeën om samen met je hond actief te zijn:

  1. Elke dag de hond uitlaten. Elke hond houdt ervan om uitgelaten te worden, maar het is vooral een goede oefening voor oudere honden, honden met overgewicht en honden met gewrichtspijn. Probeer je hond op zijn minst één keer per dag 20 tot 30 minuten uit te laten. Als je daar geen tijd voor hebt, probeer dan een uitlaatapp te gebruiken om een betrouwbare hondenuitlater te vinden.
  2. Zwemmen is een andere goede oefening om je hond in beweging te houden, met minimaal risico op gewrichtspijn.
  3. Joggen met je hond is een goede manier voor jullie allebei om actief te zijn. Dit is echter misschien niet zo geschikt voor oudere honden of honden met gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen of gewrichtspijn. Als je je hond meeneemt bij het joggen, bouw zijn conditie dan langzaam op. Houd in de gaten hoe goed hij het volhoudt en neem een pauze indien nodig. Neem ook genoeg water mee om hem goed gehydrateerd te houden. Aangezien joggen een intense cardio-oefening is, is het niet geschikt voor honden met een korte snuit, zoals Franse Buldoggen, Staffordshireterriërs, Mopshonden, Bostonterriërs en Pekingezen. Het risico op oververhitting is te groot, ongeacht het weer.
  4. Behendigheidstraining. Behendigheidsoefeningen zijn uiterst geschikt om je hond fysiek en mentaal scherp te houden. Probeer nieuwe trucjes te oefenen in het park of het bos of leg een hindernisbaan aan in de tuin.
  5. Apporteren. Een eenvoudig maar geliefd spelletje voor honden en een leuke manier om je hond in beweging te krijgen. Gooi een bal of een speeltje in de tuin of neem je hond mee naar een hondenpark om daar rond te rennen. Vraag je hond om te zitten of een pootje te geven voordat je het speeltje gooit. Zo houd je hem aandachtig en leert hij zijn impulsen onder controle te houden.
  6. Touwtrekken is een ander spelletje waar honden niet aan kunnen weerstaan. Omdat er heel weinig rennen of jagen bij komt kijken, is het misschien een betere optie voor honden die niet meer zo behendig zijn als vroeger.
  7. Hiken met je hond is een geweldige manier om samen van de natuur te genieten. Neem genoeg water mee voor jullie allebei en let op tekenen dat je hond rust nodig heeft. Je hond loopt meer risico op parasieten tijdens een hike, dus zorg ervoor dat zijn teken- en vlooienpreventie op orde is.
  8. Spelen met andere honden is belangrijk voor de socialisatie en geeft honden van alle leeftijden een mentale stimulans. Maak een speelafspraakje of ga naar een hondenpark, zodat je hond plezier kan maken met andere honden. Rennen, jagen en worstelen is goed voor hem!
  9. Frisbeeën. Tijdens een spelletje frisbeeën zal je hond sprinten, springen en vangen – allemaal goede manieren om actief en fit te blijven.
  10. Voerspeeltjes. Als je niet zo vaak met je hond naar buiten kan als je zou willen, zijn voerspeeltjes een goed alternatief om hem binnenshuis actief te houden. Niet alleen is het oplossen van problemen een goede mentale stimulans, ook is het manipuleren van het speeltje met poten en bek een goede manier om hem actief te houden, vooral als je hond ouder is of artrose heeft.

Ken de behoeften en beperkingen van je hond

Hoeveel beweging heeft een hond per dag nodig? Hoeveel beweging een hond nodig heeft is afhankelijk van het ras en de grootte. Het Hondencentrum geeft een overzicht over hoeveel beweging verschillende rassen nodig hebben. Houd er rekening mee dat sommige oefeningen en activiteiten niet geschikt zijn voor bepaalde rassen vanwege hun unieke kenmerken. Hier volgen enkele voorbeelden om rekening mee te houden...

De beste oefeningen voor honden met een korte snuit

Honden met een korte snuit, zoals de Pekingees en bulldogs, kunnen niet al teveel fysieke uitdagingen aan en raken bovendien al snel oververhit — in zulke mate zelfs dat te grote fysieke inspanningen tot de dood zou kunnen leiden. Deze hondenrassen halen hun lichaamsbeweging uit gematigde oefeningen, dus samen een wandeling maken, is ruim voldoende. Honden met kortere snuit staan ook niet bepaald bekend als fervente of goede zwemmers.

De beste oefeningen voor honden met een lange rug en korte poten

Rugklachten zijn relatief vaak voorkomende problemen bij honden met een lange rug en korte poten, zoals corgi's en teckels. Apporteerspelletjes met frisbees zijn daarom niet geschikt voor dit soort hondenrassen. Aangezien elk ras vatbaar is voor specifieke lichamelijke problemen, stem je het beste de activiteiten af op de achtergrond en specifieke raskenmerken van jouw hond.

Oefeningen voor verschillende hondenrassen

Het is zinvol om na te gaan uit welke oefeningen jouw specifieke hondenras plezier haalt. Retrievers staan bekend als een mensgericht hondenras. Ook zwemmen, apporteren en behendigheid vindt deze hond geweldig. Zo weet je al op voorhand dat hij urenlang plezier zal beleven bij een meer of met apporteerspelletjes. De greyhound doet, naar zijn oorspronkelijke functie en taken, dan weer uitstekend dienst als renhond en als jachthond. Ze zijn bijzonder dol op rennen, maar na een korte, intense training zullen ze waarschijnlijk wel een dutje willen doen. Herdershonden zijn van oorsprong gefokt om vee te hoeden. Hou deze unieke bewegingstactiek in het achterhoofd wanneer je leuke oefeningen voor je hond bedenkt.

Oefeningen per type vacht

Hoe lang en dik is de vacht van je hond? Een hond met een dikke vacht, zoals een Akita of Duitse herder, kan in de zomer sneller oververhit raken dan een hond met een korte dunne vacht. Een hond met een korte, dunne vacht, zoals een Bostonterriër of een Boxer, zal echter minder goed bestand zijn tegen koud weer.

Kies het juiste hondenvoer

Net als bij de mens, bepaalt het soort voer dat jouw hond binnenkrijgt zijn energieniveau. Elke hond heeft complete en gebalanceerde voeding nodig. Sommige honden kunnen baat hebben bij een dieet dat is afgestemd op hun specifieke levensfase. Honden met bepaalde gezondheidsproblemen die hun bewegingsmogelijkheden beperken, kunnen ook baat hebben bij een dieet dat speciaal is samengesteld voor deze problemen. Vraag de dierenarts om advies welk voer het beste is voor je hond, nu en op de lange termijn.

Let ook op het gewicht van je hond; met de jaren kan je hond de neiging tot overgewicht gaan vertonen. Obesitas of overgewicht kan fysieke problemen verergeren en zelfs de levensduur van een hond verkorten. Als je hond een paar kilo's moet afvallen, denk dan aan hondenvoer dat minder calorieën bevat en speciaal samengesteld is om het gewicht onder controle te houden.

Beweging en hydratatie

Aangezien honden hun lichaamstemperatuur op peil houden door te hijgen en niet door te zweten, is het cruciaal om je hond gehydrateerd te houden. Zo raakt hij niet oververhit, vooral bij warm weer.

Start langzaam en bouw het op

Als je aan een nieuw trainingsschema begint met je hond, zorg er dan voor dat je niet overdrijft. Net als mensen hebben ook honden tijd nodig om uithoudingsvermogen op te bouwen. Praat met de dierenarts voordat je met een nieuw trainingsschema begint. Hij zal je advies geven over hoe je kan beginnen en wat voor soort voeding je hond nodig heeft. Hou in de gaten hoe jouw hond zich voelt en gedraagt tijdens en na de training. Houd ook het weer in de gaten; beton en asfalt kunnen de poten van een hond verbranden.

Lichaamsbeweging voor honden heeft meteen een gunstig effect dat ook op de lange termijn aanhoudt. Goed zorgen voor je hond betekent dat je hem in topconditie houdt, zodat hij een lang, gelukkig en vooral gezond leven kan leiden. Neem alvast de halsband in de hand, vergeet het poepzakje niet en neem voldoende water mee — klaar om samen een ommetje te maken!

Veelgestelde vragen over beweging voor honden

Wat zijn de beste oefeningen voor oudere honden?

Geriatrische honden zijn niet meer zo energiek en behendig als vroeger en zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen, zoals gewrichtspijn en artrose. Met dit in gedachten zijn de beste oefeningen voor oudere honden dingen die niet zo zwaar zijn, zoals uitlaten en zwemmen. Vermijd meer inspannende, langdurige en zware oefeningen, zoals joggen of hiken.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik bij warm/koud weer met mijn hond aan lichaamsbeweging doe? 

Denk eraan dat beton of asfalt bij warm weer heel heet kan zijn en de poten van je hond kan verbranden. Probeer op de koelste momenten van de dag aan beweging te doen en vermijd deze hete oppervlakken. Zorg er ook voor dat je hond gehydrateerd blijft en wacht met meer inspannende oefeningen tot het weer weer wat koeler wordt. 

Tijdens koud weer is het beter dat kleinere honden, honden met een korte vacht en honden met gezondheidsproblemen buiten een jas dragen. 

Hoe kan ik met een nieuw trainingsschema voor mijn hond beginnen?

Wanneer je samen met je hond met een nieuw trainingsschema begint, is het belangrijk om langzaam te beginnen en het dan op te bouwen. Let erop welke oefeningen je hond leuk vindt en houd in de gaten dat hij geen tekenen van ongemak of overmatige inspanning vertoont. Als je hond gezondheidsproblemen heeft, vraag dan de dierenarts naar de beste oefeningen en hoe je deze veilig kan doen. 

Waarom is het belangrijk om het trainingsschema van mijn hond af te stemmen op zijn ras?

Elk ras heeft unieke fysieke eigenschappen die het voor bepaalde activiteiten beter geschikt maken dan voor andere. In sommige gevallen kan de keuze voor een ongeschikte oefening leiden tot verwondingen bij je hond. Teckels hebben bijvoorbeeld korte poten en een lange rug, zodat ze vatbaarder zijn voor verwondingen aan de ruggengraat als ze oefening doen met een hoge impact op het lichaam, zoals frisbeeën. Als je het trainingsschema van je hond afstemt op zijn ras, help je hem om zo veilig mogelijk aan lichaamsbeweging te doen.

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy werkt als freelance tekstschrijver vanuit haar thuisbasis in Erie, Pennsylvania (VS). Ze heeft een Goldendoodle genaamd Maddie, die overal oude knuffels in haar bek mee naartoe neemt.