Huisdieren met overgewicht: hoe stel je dit vast en wat doe je eraan?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Obesitas en overgewicht zijn tegenwoordig, net zoals bij mensen, een groot probleem bij honden en katten. Sommige mensen denken misschien zelfs dat het niet zoveel uitmaakt. Een huisdier met overgewicht wordt minder oud, dus als je graag zo lang mogelijk wilt genieten van het gezelschap van je huisdier, is het belangrijk dat je goed op hun gewicht let.

Voorkomen

Net zoals bij veel andere dingen, is voorkomen beter dan genezen. Of je nu een huisdier van jongs af aan hebt of een oudere hebt geadopteerd, het is een goed idee om vanaf het begin gelijk op hun gewicht te letten. Als je puppy of kitten groeit, kun je door hun gewicht in de gaten te houden, zien of alles goed gaat met ze. Door volwassen honden en katten te wegen, kun je het snel zien als ze aankomen. Overgewicht of obesitas kan veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte, zoals een probleem met de schildklier of het syndroom van Cushing, maar de meeste huisdieren zijn obees omdat ze simpelweg te veel eten en te weinig bewegen. Het is een goede richtlijn om je huisdier elke maand te wegen.

Naast het gewicht is het ook belangrijk om de BCS (Body Condition Score) en BFI (Body Fat Index) te controleren. Deze schalen worden gebruikt om de hoeveelheid spieren en vet in te schatten. Er is een schaal voor de BCS en BFI van honden en een schaal voor de BCS en BFI van katten. Je dierenarts kan je laten zien hoe je dit kan meten. Te veel mensen denken tegenwoordig dat slanke huisdieren te weinig wegen en dat dikke huisdieren normaal zijn. Dit is een culturele verschuiving die we terug moeten draaien.

Wat moet ik doen als mijn huisdier overgewicht heeft?

Soms is het nu eenmaal zo dat huisdieren een beetje mollig worden, en sommige veranderingen zijn lastig vast te stellen. Het kan zijn dat iemand anders opmerkt dat je huisdier dikker is geworden. Obesitas bij huisdieren leidt tot gewrichtsproblemen, diabetes, een slechte huid en veel andere problemen. Daarom is het belangrijk om hier iets aan te doen, ondanks dat veel baasjes dat lastig vinden. Het goede nieuws is dat jij de volledige controle hebt over wat je huisdier eet en uitvoert. Hier zijn een paar goede tips om wat extra kilo's kwijt te raken.

  • Inname van calorieën. Net als bij mensen is de grootste veroorzaker van gewichtstoename bij huisdieren dat ze meer calorieën binnenkrijgen dan verbranden. Voor een huisdier kunnen zelfs de kleinste snacks of enkele brokjes extra gelijkstaan aan een hamburger per dag voor mensen. Verklein de porties voor je huisdier niet voordat je dit met je dierenarts hebt besproken. Dit kan ertoe leiden dat ze te weinig eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Je kunt beter omschakelen naar een dieet dat bedoeld is om gewicht te verliezen. Zo voelt je huisdier zich voller, krijgen ze gebalanceerde voeding en verliezen ze gewicht op een gezonde manier. Er bestaat dieetvoer dat het metabolisme van obese of te zware dieren kan omzetten van het opslaan van vet naar het verbranden ervan. Zo wordt gewichtstoename in de toekomst beperkt.
  • Verdeel hun porties. Door de dagelijkse porties van je huisdier door de dag heen te verdelen, zorg je ervoor dat ze niet lang honger hebben en voorkom je dat ze gaan bedelen en stelen. Honden profiteren van vier kleine maaltijden per dag en als het praktisch mogelijk is, hebben katten voordeel aan acht maaltijden per dag. Katten zijn zo geëvolueerd dat ze veel kleine maaltijden eten. Voerautomaten met een timer zijn een geweldig hulpmiddel voor als je op je werk bent.
  • Verplaats hun voer. Dit kan een beetje gek klinken, maar als je bij luie katten meerdere schaaltjes voer door het huis heen zet (met verdeelde porties), betekent dit dat ze in ieder geval een beetje in beweging moeten komen. Voerpuzzels werken ook goed omdat ze ervoor zorgen dat gulzige katten en honden niet alles in één keer verorberen.
  • Verbranden van calorieën. Hoe meer je de beweging van je huisdier kan stimuleren, hoe beter (tot op zekere hoogte). Dit kan lastig zijn als ze wat ouder zijn. Bespreek daarom met je dierenarts hoe je hen het beste kan helpen als het niet lukt. Door te spelen en bewegen kunnen huisdieren goed gewicht verliezen en de stimulatie versterkt ook jouw band met hem of haar.

Als dierenarts heb ik het grote verschil in kwaliteit van leven mogen aanschouwen bij huisdieren die gewicht verloren. Als mens heb ik zelf ook gewicht moeten verliezen en weet ik ook dat ik me naderhand veel beter voelde. Voel je dus vooral niet schuldig. De voordelen van het verliezen van gewicht of het behouden van een goed gewicht, wegen veel zwaarder dan de korte voldoening van een snack.

Over de auteur

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten