Huisdieren meenemen op reis naar het buitenland

Geschreven door Emma Milne
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Mensen zijn dol op reizen, en daarnaast ook op tijd doorbrengen samen met hun katten en honden. Het idee om een hond of kat op reis mee te nemen is daarom logisch. Maar houden huisdieren eigenlijk wel net zo van reizen als wij?

Mijn honden, Pan en Badger, waren eigenlijk altijd bij me. Zowel op het werk als thuis en zelfs in een cafe na een lange werkdag!  Net als veel andere mensen namen wij ze ook mee op vakantie. Dit ging echter niet zo makkelijk als we gedacht hadden. Om jou te helpen bij dit vraagstuk vind je hieronder wat informatie die ik met mijn kennis als dierenarts heb verzameld.

Wanneer mensen mij om advies vragen over hun huisdieren, begin ik altijd bij de vijf basisbehoeften. Zo heb je alle belangrijke zaken in ieder geval geregeld. Deze vijf basisbehoeften zijn als volgt:

  • Voer en water.
  • De juiste omgeving.
  • De aan- of afwezigheid van andere dieren.
  • Het vertonen van normaal gedrag.
  • Bescherming tegen pijn, letsel en ziektes.

Dit klinkt misschien logisch, maar het is een goede checklist ter voorbereiding van jouw vakantie. In dit artikel richt ik me op honden, maar hetzelfde advies is ook van toepassing op katten.

Voer en water.

Water is het belangrijkst om als eerste aan te denken. Indien mogelijk, moeten katten en honden altijd water tot hun beschikking hebben. Als je langer onderweg bent, moet je regelmatig een pauze inlassen om water te kunnen geven als ze dat niet in de auto kunnen krijgen. Houd er rekening mee dat de kofferbak ook in een auto met airco erg warm kan worden. Ik heb honden in mijn praktijk gehad met een zonnesteek omdat hun baasjes niet doorhadden hoe warm het in de kofferbak werd. Je moet er ook voor zorgen dat het water op je bestemming veilig is om te drinken voor jou en je huisdier.

Neem ook genoeg voer mee voor de reis, en een beetje extra voor het geval je vertraging oploopt. Hoewel je misschien ook gewoon voer op locatie kunt kopen, kan ander voer ervoor zorgen dat je huisdier last van zijn buik krijgt. Dat is niet echt iets waar je op vakantie op zit te wachten natuurlijk. Dit is vooral belangrijk wanneer je hond of kat speciaal dieetvoer van je dierenarts krijgt voorgeschreven.

Omgeving.

De omgeving kan misschien lijken op je eigen thuisomgeving, maar het klimaat verschilt meestal wel behoorlijk. Hier kan je huisdier last van hebben. Verwacht niet van hem dat hij tijdens de warme perioden van de dag heel actief is. Laat hem een plekje met schaduw opzoeken om uit te rusten wanneer hij daar behoefte aan heeft. Als je hond erg harig is, zou je hem een knipbeurt kunnen geven voordat je vertrekt. Dit kan ervoor zorgen dat hij zich veel comfortabeler voelt.

Andere huisdieren.

Wat reizen betreft, gaat dit meer over het tegenkomen van andere honden en katten in het buitenland. Vergeet niet om je dierenarts te vragen over ziektes die je huisdier op je vakantiebestemming kan oplopen. Dit is belangrijk omdat je zo voorkomt dat je ziektes naar eigen land mee terugneemt en natuurlijk ook voor de gezondheid van jouw eigen huisdier. 

Normaal gedrag.

Veel huisdieren raken gestrest als er veranderingen in hun routine plaatsvinden, dus het is belangrijk om hier zo weinig mogelijk aan te veranderen. Voor het mentale welzijn van honden en katten is het, net zoals bij andere dieren, noodzakelijk dat ze zichzelf kunnen zijn. Voor honden betekent dit dat ze moeten kunnen spelen, rondrennen, graven, enz. Hoewel jij misschien enkel ontspanning zoekt op vakantie, heeft je hond nog steeds stimulatie nodig. Waarschijnlijk heeft hij niet zo veel zin om de hele dag op het strand te hangen.

Pijn, letsel en ziektes.

Niemand denkt hier graag aan, maar ongelukken kunnen gebeuren en warme klimaten kunnen allerlei subtropische ziektes en parasieten huisvesten waar je hond of kat aan kan worden blootgesteld. Leishmaniasis wordt bijvoorbeeld verspreid door zandmuggen, kan moeilijk vast te stellen zijn en kan leiden tot ernstige ziektebeelden of zelfs de dood. Andere voorbeelden zijn dirofilaria (ook wel hartwormziekte genoemd) en echinococcus. Deze ziektes kunnen ook gevaarlijk voor mensen zijn.

Zorg ervoor dat je onderzoekt welke vaccinaties en behandelingen voor parasieten je nodig hebt voordat je vertrekt. Vraag je dierenarts ook over de aanbevelingen naast degene die sowieso verplicht zijn. Neem een eerstehulpdoos voor huisdieren mee met essentiële items zoals verband, tekenverwijderaars, steriel water voor het spoelen van ogen, pincetten, enz. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar en ze zijn ook handig om in huis te hebben. Als je huisdier medicatie krijgt voorgeschreven, plan dan goed van tevoren om er zeker van te zijn dat je genoeg hebt om de vakantie door te komen. Je kunt de medicatie wellicht niet in het buitenland krijgen.  En zoals we al eerder aangaven zijn er een heel aantal 'subtropische verrassingen' die zich pas lang nadat je weer terugbent kunnen manifesteren. Als je huisdier dus ziek wordt nadat je weer thuis bent gekomen, breng dan een bezoek aan je dierenarts en vergeet daarbij niet te zeggen dat je in het buitenland bent geweest.

En tot slot ...

We hebben mooie tijden beleefd met onze 'jongens', maar het ging niet altijd van een leien dakje. Als ze een ziekte hadden opgelopen, weet ik niet of ik mezelf wel had kunnen vergeven. Denk er goed over na voordat je een huisdier meeneemt naar het buitenland. Het kan een lastige opgave zijn, zowel voor jou als voor je huisdier, en je loopt het risico op ziektes, waar je ook heengaat. Met name katten vinden reizen en vreemde plekken erg stressvol, maar ook verlegen honden vinden het geen pretje.

Als je iemand hebt die je vertrouwd om op je huisdier te passen, is het misschien minder stressvol voor hem om thuis te blijven en is jouw vakantie een stuk ontspannender. Wat je ook besluit, een veilige reis gewenst!

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

  • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

    Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
  • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

    <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

    <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>