Wat is het beste dieet voor een kat met hyperthyreoïdie?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een Balinees ligt op de vloer en kijkt alert in de camera met ogen en oren naar voren gericht

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten van middelbare leeftijd en oudere katten is hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier). De schildklier bevindt zich in de hals, vóór de luchtpijp. Hij regelt de snelheid van de spijsvertering, oftewel hoe snel het lichaam energie produceert. Het is als het ware de thermostaat van het lichaam, die indien nodig de verwarming aanzet.

Bij hyperthyreoïdie versnelt de schildklier de spijsvertering, ook als het lichaam helemaal geen extra energie nodig heeft. Om de vergelijking met de thermostaat te gebruiken: alsof de verwarming aangaat op een zonnige dag in juli!

Wanneer dit gebeurt, wordt het lichaam van je kat in de hoogste versnelling gezet. De meest gebruikelijke tekenen zijn rusteloosheid, te veel honger, gewichtsverlies ondanks dat ze de hele tijd eet en in sommige gevallen agressie. Katten met hyperthyreoïdie zijn er ook vaak onverzorgd uit, met een vacht die er slecht uitziet.

Hoogwaardige voeding is altijd belangrijk voor een goede gezondheid, maar het is nóg belangrijker voor katten met hyperthyreoïdie. De reden hiervoor is de volgende:

 

  • Ze hebben meer moeite om op een gezond gewicht te blijven en hun spiermassa te behouden. Om de maximale hoeveelheid voedingsstoffen uit elke hap te kunnen halen, moet hun voer zeer goed verteerbaar zijn en gemaakt zijn met ingrediënten van de beste kwaliteit.

  • Meestal gaat het om oudere katten. Katten van middelbare leeftijd en oudere katten hebben vaak ook andere gezondheidsproblemen, zoals nierziektes, dus hun voer moet een bepaald gehalte aan eiwitten, mineralen en ander voedingsstoffen bevatten dat hier rekening mee houdt. De eiwitten in hun voer moeten ook van zeer hoogwaardige bronnen komen.

Zorg ervoor dat je je kat een hoogwaardig, compleet en gebalanceerd voer geeft dat past bij haar levensfase. Als je kat ook andere gezondheidsproblemen heeft, kan de dierenarts een dieetvoer aanraden dat daarbij helpt. Houd er rekening mee dat een kat met hyperthyreoïdie meer voer dan normaal nodig heeft - in ieder geval meer dan wat er op de verpakking voor haar gewicht aanbevolen wordt. Je kan haar gedurende de dag extra te eten geven als ze de hele tijd honger heeft en toch gewicht verliest. Je kan haar ook 4 tot 6 maaltijden per dag geven om er zeker van te zijn dat ze genoeg te eten krijgt. Voerautomaten met een timer zijn erg nuttig als je lang weg van huis bent.

Voer als behandeloptie voor een kat met hyperthyreoïdie

Katten met een overactieve schildklier lopen risico op ondervoeding, hoge bloeddruk, beschadiging van het netvlies en orgaanschade (bijv. hartproblemen), dus je moet altijd proberen om het probleem onder controle te krijgen. Er zijn meerdere behandelopties beschikbaar, waaronder medicatie, een operatie, radioactief jodium en een speciaal dieetvoer - allemaal met hun eigen voor- en nadelen. 

Het zal je misschien verbazen dat voer een behandeloptie is, maar er is speciaal dieetvoer beschikbaar om hyperthyreoïdie onder controle te krijgen. Het is niet alleen zeer goed verteerbaar, compleet en gebalanceerd, maar het bevat ook minder jodium. De schildklier heeft jodium nodig om te functioneren, dus minder jodium kan de overproductie van het schildklierhormoon vertragen, zodat de symptomen van je kat na een paar weken verdwijnen. Het voer lost echter het onderliggende probleem met de schildklier niet op, dus je kat zal haar leven lang dit voer moeten blijven eten. De dierenarts kan je de verschillende opties voorleggen en je helpen de optie te kiezen die het beste past bij de levensstijl van je kat, haar andere medische condities en jouw budget.

Samengevat

Als je kat de diagnose hyperthyreoïdie heeft, kan je de dierenarts vragen welke behandelopties er zijn en of het voer dat je kat nu krijgt ideaal is. Vergeet niet om haar grotere porties te geven totdat haar gewicht stabiel is en haar schildklierproblemen onder controle zijn. Overweeg ook voer als behandeloptie. Vraag de dierenarts naar dieetvoer als je denkt dat dit een goede optie voor je kat is. Onthoud wel dat je je kat nooit een speciaal dieetvoer moet geven zonder dit eerst met de dierenarts te bespreken.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA