Voordelen van sterilisatie of castratie van je hond

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Sterilisatie of castratie van je hond is op veel plaatsen heel gebruikelijk. Veel experts beschouwen het 'laten helpen' van je hond als een deel van verantwoord hondenbezit, zeker wanneer je niet wilt fokken met je hond.

Wat houdt sterilisatie of castratie in?

Sterilisatie (meestal zo genoemd bij teven) en castratie (meestal zo genoemd bij reuen) zijn operatieve ingrepen waardoor je hond zich niet meer kan voortplanten. Bij een sterilisatie van de teef worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. In het geval van castratie van een reu worden de testikels verwijderd. 

Er bestaan nog enkele alternatieven, zoals een vasectomie voor reuen (dit is het onderbreken van de zaadleiders), maar deze behandelingen worden relatief weinig uitgevoerd. Deze ingrepen worden altijd onder volledige narcose uitgevoerd en daarna heeft de hond een korte periode speciale zorg nodig om te herstellen. 

Wanneer een mannetjes hond steriel wordt gemaakt, wordt dit castratie genoemd. Wanneer een vrouwtjes hond dezelfde behandeling krijgt, wordt dit ‘in de volksmond’ sterilisatie genoemd. Echter kun je beide procedures officieel castratie noemen, omdat in beide gevallen (een deel van) de geslachtsorganen worden weggehaald. Een sterilisatie is aanzienlijk anders; hierbij worden de eileiders of zaadleiders afgebonden, zodat er geen vruchtbaarheid meer is. De productie en werking van de geslachtshormonen blijven hierbij onveranderd.

Hond laten steriliseren of castreren: overwegingen

Sterilisatie of castratie is een belangrijke beslissing. De meeste eigenaren zullen de voor- en nadelen tegen elkaar willen afwegen voordat ze beslissen. Je dierenarts kan je het beste adviseren over wat de juiste beslissing is voor je hond en je leefstijl. Als je hond bijvoorbeeld vaak in gezelschap van andere honden verkeert, vrij door een hondenpark rent of naar de dagopvang voor honden gaat, is het misschien het beste om hem/haar te laten castreren of steriliseren om een ongewenst nestje te voorkomen.

Naast de belangrijkste reden om je hond te castreren of steriliseren, namelijk dat hij/zij zich niet meer kan voortplanten, zijn er een aantal bijwerkingen die kunnen optreden de behandeling. Wij lichten de voordelen en mogelijke (gedrags)veranderingen die je opmerkt bij je hond aan je toe!

Voordelen van het steriliseren van een teefje

Er zijn aanzienlijke voordelen verbonden aan het steriliseren van teven, vooral vóór de eerste of tweede loopsheid (oestrus):

  • het sluit het risico op een ongeplande of ongewenste dracht uit
  • de kans op melkkliertumoren (borstkanker) is bij gesteriliseerde honden aanzienlijk lager
  • volledige verwijdering van de baarmoeder sluit het risico op de levensgevaarlijke infectie pyometra en baarmoederkankers uit

Dierenasiels zitten overvol en puppies van ongeplande nestjes belanden uiteindelijk meestal ook in het asiel. Gezien deze situatie is het het beste om het fokken over te laten aan fokkers met een vergunning die ervoor zorgen dat de puppies uit geplande nestjes een levenslang en liefdevol thuis krijgen voordat ze een teef laten dekken.

Je reu steriliseren of castreren: voordelen

Voor reuen zijn er ook voordelen:

  • Bij reuen is de leeftijd een minder belangrijke factor, maar gecastreerde reuen hebben minder kans op aandoeningen van de testikels of de prostaat.
  • Veel intacte reuen vertonen ongewenst gedrag als gevolg van hun hormonen, zoals ongepast 'rijden' en ronddwalen, wat gevaarlijk kan zijn als ze langs wegen zwerven of ver weg van huis gaan op zoek naar een teef.

“Wist je dat… wordt aangeraden om angstige honden niet te castreren?”

Verandert mijn hond na een castratie of sterilisatie?

Zoals je dierenarts je ook zal vertellen, treden er na de castratie verschillende veranderingen op in het lichaam van je hond. Deze veranderingen kunnen bij reuen meer uitgesproken zijn dan bij teven.

Sterilisatie of castratie zorgt niet voor een verandering in de persoonlijkheid van je hond, maar zal meer het gedrag veranderen dat te maken heeft met zijn/haar geslachtshormonen. Een andere verandering die veel hondeneigenaren melden is dat hun hond na de sterilisatie of castratie rustiger is.

Hill’s voer voor je gesteriliseerde of gecastreerde hond

Naast de bovengenoemde hormonale veranderingen kunnen er ook veranderingen in de stofwisseling optreden. Door een tragere stofwisseling kan je hond na de sterilisatie of castratie makkelijk(er) aankomen. Hierdoor is het belangrijk om speciale aandacht aan de voedingsbehoeften van je hond te besteden, om overgewicht te voorkomen.

Geadviseerd wordt om na de behandeling over te schakelen op voer dat speciaal is samengesteld voor gesteriliseerde of gecastreerde honden.

Belangrijk: overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je overstapt op ander (dieet)voer.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten