Mag mijn hond pizza eten?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Oh nee! Heb je net je hond betrapt met zijn snuit in een pizzadoos en maak je je nu zorgen of honden pizza mogen eten? Als je hond pizzabodem eet, wordt hij dan ziek? Mag hij tomatensaus eten? Of je hond nu alleen je overgebleven korstjes heeft opgegeten of een hele pizza inclusief de toppings heeft gebunkerd: dit is wat je moet weten.

Zijn pizza-ingrediënten slecht voor honden?

Kaas

Zelfs bij magere kazen zoals mozzarella, de traditionele pizzatopping, is het nooit goed voor honden om te veel kaas te eten. Kaas bevat doorgaans veel vet en calorieën, waardoor je huisdier te veel calorieën binnenkrijgt.

Saus

Wat als je hond net een grote lik marinara heeft genomen? Het goede nieuws is dat saus vaak wordt gemaakt van rijpe tomaten, die prima door honden kunnen worden gegeten. Het zijn de groene delen, zoals de bladeren en de stengel, die honden ziek maken. Pizzasaus wordt echter niet alleen van tomaten gemaakt. Sommige andere ingrediënten, zoals knoflook en kruiden, kunnen schadelijk zijn voor je hond. Bovendien is aan veel pizzasauzen uit de winkel suiker toegevoegd.Een ongezond dieet kan bijdragen tot overgewicht, waardoor je huisdier een groter risico loopt om diabetes of andere gezondheidsproblemen te krijgen.

Bodem en deeg

Als je hond pizzabodem heeft gegeten, is er reden tot bezorgdheid. De bodem kan ingrediënten bevatten die gevaarlijk zijn voor honden, zoals uien, knoflook en kruiden.

Het eten van rauw pizzadeeg is een urgentere zaak. Als je hond stiekem wat van je ongekookte zelfgemaakte pizza heeft gegeten, ga dan meteen naar de dierenarts of dierenspoedkliniek. Rauw gistdeeg kan in de maag van je huisdier uitzetten, wat ernstige ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt en mogelijk weefselscheuringen.Rauw brooddeeg kan er zelfs voor zorgen dat je hond bewusteloos raakt. Dit komt door het bijproduct ethanol dat gist produceert.

Jong stel (man en vrouw) eet thuis pizza met laptop terwijl een beagle op de grond zit en met grote puppy-ogen naar het eten kijkt.

Mogen honden pizzatoppings eten?

Als je hond een pizza met toppings heeft gegeten, is er reden tot bezorgdheid. Veel gebruikelijke pizzatoppings, zoals uien en knoflook, worden als ongezond beschouwd - en sommige kunnen giftig zijn - voor honden. Bovendien bevatten pepperoni, sardines en worst veel zout en vet, wat onderliggende, reeds bestaande ziekten kan verergeren.

Het komt erop neer dat je nooit pizza aan je hond moet geven, niet als maaltijd maar ook niet als traktatie. Ze kunnen lichte maagklachten krijgen als ze overgevoelig zijn voor zuivel, vanwege het overtollige vet, maar in veel gevallen kunnen honden ertegen. Als je hond een grote hoeveelheid pizza heeft gegeten en je je zorgen maakt, bel dan de dierenarts voor een onderzoek.

Vergeet niet dat zelfs kleine hapjes mensenvoedsel vol zitten met extra calorieën, die na verloop van tijd kunnen leiden tot gewichtsproblemen en een hele reeks andere problemen als gevolg van overgewicht. Dus hou je pizza buiten het bereik van je hond.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebster die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is overal te vinden op het internet en in gedrukte media en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een MFA in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten