Kattenvoerpuzzels: De voordelen voor je kat

Gepubliceerd door CHRISTINE O'BRIEN
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Kattenbaasjes zijn zich ervan bewust dat hoewel hun pluizige vriendjes van routine houden, ze ook vrij snel verveeld kunnen raken. Dat kan tot allerlei kattekwaad leiden. Voerpuzzels voor katten kunnen de ideale oplossing zijn! Voor deze puzzels moet je kat haar hersenen gebruiken en in beweging komen.

Wat is een kattenvoerpuzzel?

Puzzels voor kattenvoer zijn meestal kunststof bakken die in verschillende kleuren, vormen en afmetingen verkrijgbaar zijn. Het Cummings Veterinary Medical Centre van Tufts University legt uit dat ze zijn ontworpen om huisdieren te laten 'werken' voor hun voer. Voerpuzzels voor katten bieden een milieuverrijkingsactiviteit. Ze kunnen van allerlei materialen en voorwerpen worden gemaakt waar je veilig etenswaren in kunt stoppen.

Katten kunnen (niet geheel verrassend) heel kieskeurig zijn over het soort puzzel dat ze interessant vinden, dus als jouw huisdier niet gelijk staat te springen, probeer dan eens een andere puzzel waar ze misschien wel enthousiast van wordt. Het belangrijkste is om een puzzel te kiezen die haar zintuigen en instinct prikkelt.

Soorten kattenvoerpuzzels

De meeste in de winkel verkrijgbare kattenvoerpuzzels zijn bedoeld voor brokken, maar je kunt ze ook uitproberen met natvoer. Bij het kiezen van het kattenvoer voor je puzzel, kan het slim zijn om rekening te houden met het achteraf schoonmaken ervan.

Bij sommige puzzels moet je kat doorzichtige plastics bekers omhoogtillen, laatjes eruittrekken met haar pootje of brokjes uit een doolhof vissen. Voor andere moet ze haar bekje gebruiken om het voer eruit te krijgen. Sommige kattenvoerpuzzels zijn op een stevig onderstel bevestigd, terwijl andere plat op de grond liggen.

Voerpuzzels voor katten hoeven niet duur te zijn. Er zijn veel opties te vinden in de winkel, maar je kunt ook je eigen kattenvoerpuzzel maken door veelgebruikte huishoudartikelen te gebruiken, zoals:

  • Kartonnen kokers
  • Lege plastic waterflessen
  • Kartonnen eierdozen
  • Plastic bekers
  • Plastic ijsblokjesvorm

Mobiele voerpuzzels zijn bijzonder leuk omdat je kat deze over de vloer kan rollen, waardoor je een extra jaagelement aan het spel toevoegt. Zorg er wel voor dat je kat het voer eruit kan krijgen. Het idee achter deze puzzels is niet dat je kat gefrustreerd raakt, maar dat ze bezig is met een taak waarmee ze een beloning kan verdienen.

Zorg er zoals altijd voor dat het veilig is voor je kat, dus voorkom scherpe randen, kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden of scherpe puzzeldelen waar je kat zichzelf mee kan bezeren.

Voordelen van kattenvoerpuzzels

Voerpuzzels zijn op de volgende manier goed voor het instinctieve gedrag van je kat:

Goed tegen verveling

Hoewel het waar is dat katten veel slapen, hebben ze wel stimulatie nodig wanneer ze wakker zijn, omdat ze anders je huis overhoop kunnen halen. Volgens Grijs-witte kat snuffelt aan een plastic waterfles die als kattenvoerpuzzel wordt gebruikt en waar droogvoer in zit.Battersea Dogs and Cats Home hebben katten nog steeds een sterk instinct om te sluipen en jagen, en door ze een voerpuzzel te geven kunnen ze gehoor aan dat instinct geven door hun hersenen en lichaam te gebruiken.

Door actief naar eten te zoeken, worden huiskatten beloond met een echt verrijkende ervaring. "Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als jagen, maar als je het met andere soorten verrijking zoals interactief spelen gebruikt, kunnen puzzels je katten voorzien van beweging en uitdagingen waar ze echt blijer van worden", aldus Delgado.

Voer regulieren en gewicht controleren

Net als bij kattenspeeltjes met traktaties, kun je voerpuzzels gebruiken om de volledige portie kattenvoer te verstrekken. International Cat Care legt uit dat omdat voerpuzzels mentale en fysieke stimulatie aanmoedigen, ze een goede optie vormen om katten te voeren die normaal gesproken niet erg actief zijn.

Minder voeren in de nacht

De hele nacht doorslapen zonder op te moeten staan om je kat te voeren klinkt voor sommige huisdiereigenaren als een utopie. Met een voerpuzzel kan die utopie echter werkelijkheid worden, omdat het je kat voorziet in haar nachtelijke maaltijden. Daarnaast zorgen de puzzels ervoor dat je kat niet in één keer haar volledige maaltijd naar binnen kan proppen.

Misschien is het een goed idee om voor 's nachts een puzzel te geven die niet verplaatst kan worden, of om mobiele kattenvoerpuzzels uit de buurt van je slaapkamer te houden zodat je niet wakker wordt van de herrie.

De perfecte kattenvoerpuzzel voor je pluizige vriendje houdt haar bezig met het volledige proces van het besluipen van een prooi, het jagen erop en het vangen ervan. Misschien duurt het even voordat ze enthousiast wordt over haar nieuwe speeltje, maar zodra ze dat is, heb je een gelukkige jager in huis.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA), een STEAM-opvoeder en een toegewijde katteneigenares. Ze schrijft over huisdieren, onderwijs, de gezondheid van vrouwen en STEM-achtige dingen. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten