Waar denkt mijn hond aan?

Gepubliceerd door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je ooit honden in een hondenpark zien spelen, schijnbaar lachend, springend en elkaar met hun poten om de hals gooiend en je afgevraagd: "Waar denken honden aan?" of "Hoe denken honden?". Misschien keek je naar je hond die verlangend uit het raam staarde en vroeg je je af welke gedachten door zijn hoofd gingen. Of praatte je met je hond voordat je ging werken en voelde je absoluut zeker dat hij alles begreep van wat je net zei. Maar doen ze dat? Ga je er gewoon vanuit dat je hond je begrijpt omdat zijn non-verbale communicatie, zoals oogcontact en zelfs verbale communicatie zoals blaffen, doet lijken alsof hij echt begrijpt wat je zegt?

Je afvragen hoe het brein van een hond werkt is niet nieuw. Mensen denken al eeuwen over deze vraag na. Zie dit citaat van Jeremy Bentham, dat helemaal teruggaat tot 1789, "... De vraag is niet, kunnen zij redeneren? Noch, kunnen ze praten? Maar, kunnen ze lijden?" Alle liefhebbende hondeneigenaren denken graag dat hun lieve huisdier met hen kan communiceren. Velen geloven zelfs dat hun honden een breed scala aan emoties ervaren en maken zich zorgen over het geluk en het emotionele welzijn van hun huisdier. Daarom willen huisdiereigenaren geloven dat honden communiceren, zelfs als er een taalbarrière is.

Hoewel honden misschien niet dezelfde taal spreken als jij, zijn ze wel in staat de wereld om zich heen te begrijpen. De sleutel is om te begrijpen hoe hun hersenen werken, om te zien wat ze denken en hun communicatiesignalen beter te begrijpen.

Denken honden hetzelfde als mensen?

Vrouwtjesbeagle ligt op een zwarte leren bank.

Er zijn talrijke studies over hoe het menselijk brein taal verwerkt, maar hoe denken honden? Neurowetenschappers van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest voltooiden een studie, gepubliceerd in Science, waarin zij de hersenen van dertien gezinshonden met een MRI scanden. Terwijl ze in de scanner zaten, luisterden de honden naar de stem van hun trainer die verschillende zinnen uitsprak, zoals "goed gedaan", wat als een betekenisvolle zin werd beschouwd en "alsof", een betekenisloze zin. Beiden werden gezegd op zowel een lovende als op een emotioneel neutrale toon. De bevindingen toonden aan dat de betekenisvolle zinnen werden verwerkt in de linker hersenhelft, ongeacht de intonatie, wat vergelijkbaar is met de menselijke verwerking, maar de betekenisloze zinnen werden niet geregistreerd." Het toont aan dat deze woorden betekenis hebben voor honden," zegt Attila Andics, een neurowetenschapper die deel uitmaakte van het onderzoeksteam.

In deze studie speelde intonatie een rol in het begrip van de honden en werd het verwerkt in de rechter hersenhelft van de hersenen van de honden. Spraak die op lof leek, verlichtte bijvoorbeeld het gebied van het beloningssysteem in de hersenen. De bevindingen van deze studie wijzen erop dat de betekenis van zinnen en de toon waarop ze worden uitgesproken afzonderlijk worden verwerkt, om honden te helpen identificeren wat er specifiek tegen hen is gezegd.

Hebben honden een goed geheugen?

Als je ooit geprobeerd hebt een puppy te trainen, weet je dat consequent oefenen je hond leert de commando's te onthouden waaraan je samen hebt gewerkt. Je hond kan in feite waarschijnlijk al zitten, staan, liggen, pootje geven, omrollen en nog veel meer leuke trucjes. Sommige honden zijn zelfs zo geconditioneerd dat zij hun baasjes laten weten wanneer zij naar buiten moeten om hun behoefte te doen; door met een bel op de deur te tikken of door te blaffen en bij een uitgang te gaan zitten.

Een recente studie, gepubliceerd in Current Biology, suggereert dat niet alleen het geheugen van een hond kan worden getraind om taken uit te voeren, maar dat ze ook meer onthouden over je handelingen dan je misschien denkt. Het onderzoeksteam ging na of honden toegang hebben tot episodisch geheugen, wat inhoudt dat ze zich momenten herinneren die zijn voorgevallen, maar zonder conditionering om te verwachten dat deze momenten zich opnieuw kunnen voordoen. De resultaten toonden aan dat de honden in staat waren om ongeconditioneerde episodes op te roepen nadat een bepaalde tijd was verstreken, vergelijkbaar met de menselijke ervaring. Dit betekent dat honden mensen, plaatsen en vooral zinnen onthouden, zonder dat ze voor hun gedrag hoeven te worden beloond. Het helpt hen beter te leren hoe mensen met hen communiceren en hoe ze het meest effectief met ons kunnen communiceren.

Dus wanhoop niet als je puppy moeite lijkt te hebben om je trainingsprogramma te volgen. Het is niet dat ze niet getraind kunnen worden. Je huisdier is per slot van rekening zeer intelligent. Het kan gewoon betekenen dat ze jong zijn, plezier hebben en afgeleid worden door alle ongelooflijke en nieuwe ervaringen in de wereld, zoals vlinders najagen of op de riem kauwen. Als je nog steeds problemen hebt met de training, neem dan contact op met een professional in je omgeving of vraag je dierenarts om aanbevelingen voor trainingsprogramma's.

Dus, waar denken honden aan?

Hoewel onderzoek naar het hondenbrein zeker nuttig is, om te begrijpen dat honden communicatie kunnen begrijpen, verlang je misschien naar meer details over wat er precies in hun hoofd omgaat. Heb je je ooit afgevraagd hoe ze echt dachten over die zelfgemaakte hondensnoepjes die je maakte? Ja, je hond heeft ze snel opgegeten, maar dat kan van alles betekenen. Misschien hadden ze honger of wilden ze je gevoelens niet kwetsen. Of, misschien vonden ze de traktaties lekker en wachten ze geduldig tot je meer maakt. De waarheid is, is dat er geen concrete manier is om zekerheid te hebben over deze gedachten van minuut tot minuut. Het is aan jou om de signalen te ontcijferen en je de gedetailleerde gedachten voor te stellen. Je hond is tenslotte je beste vriend!

Heb je je ooit afgevraagd, "Waar denken honden aan?" Hoewel je misschien niet precies kunt zeggen wat je hond op een bepaald moment denkt, kun je wel zijn persoonlijkheid en gedragingen leren kennen, wat je zal helpen te interpreteren wat hij in de loop van de dag denkt of voelt. Het is aan jou en je verbeelding om de details te verzinnen!

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten