Diabetes bij honden: wat goed is om te weten

Published by
minuten leestijd

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus is een aandoening die ontstaat wanneer een hond suiker (glucose) niet efficiënt kan gebruiken en zijn bloedsuikerspiegel niet onder controle kan houden. Insuline, dat in de alvleesklier wordt aangemaakt, is van essentieel belang voor de regulering van het gebruik en de opslag van bloedglucose. Onvoldoende insulineproductie is potentieel levensbedreigend.

Net als bij mensen is suikerziekte bij honden ernstig, maar beheersbaar. Er zijn twee soorten diabetes, en hoewel er geen genezing bestaat, kunnen honden met beide soorten met succes worden behandeld. Dit kan door middel van voeding, lichaamsbeweging en (indien nodig) regelmatige insuline medicatie. Met de juiste voeding en advies van een dierenarts kan een hond met diabetes nog steeds van een gelukkig en actief leven genieten.

Wat veroorzaakt diabetes?

Een vermindering van de insulineproductie wordt meestal veroorzaakt door een beschadiging van de alvleesklier. De alvleesklier is verantwoordelijk voor de productie van de juiste hoeveelheid insuline om de suikerspiegel onder controle te houden. Bij sommige honden kunnen hormonale veranderingen of medicijnen het effect van insuline verminderen. Als de alvleesklier van een hond beschadigd is, kunnen langdurige en mogelijk levensbedreigende symptomen optreden, die moeten worden behandeld.

Factoren die de kans vergroten dat een hond suikerziekte ontwikkelt, zijn onder andere:

 • Lichaamsconditie Honden met overgewicht of obesitas hebben meer kans om diabetes te ontwikkelen.
 • Leeftijd Honden kunnen op elke leeftijd suikerziekte krijgen, maar de gemiddelde leeftijd start rond de acht jaar.
 • Geslacht Teefjes hebben twee keer zoveel kans om diabetes te krijgen.
 • Ras Sommige hondenrassen, zoals de Samojeed, de dwergschnauzer, de dwergpoedel en de bichon frise, hebben meer aanleg voor suikerziekte dan andere rassen.

Andere factoren kunnen slechte voeding, hormonale afwijkingen en stress zijn.

Heeft mijn hond suikerziekte?

De symptomen van diabetes zijn moeilijk te herkennen omdat ze lijken op andere aandoeningen zoals nier ziekte. De Animal Trust benoemd de volgende klassieke vroege signalen van diabetes:

 • Overmatige dorst
 • Meer urineren
 • Gewichtsverlies ondanks normale of toegenomen eetlust

Als de ziekte voortschrijdt, merken ze op dat je symptomen kan zien zoals:

 • Verlies van eetlust
 • Gebrek aan energie
 • Lusteloosheid
 • Braken
 • Problemen met zicht en grauwe staar

Diabetes bij hondenAls je een van deze tekenen opmerkt, neem dan contact op met een dierenarts. De dierenarts zal waarschijnlijk onderzoeken moeten uitvoeren om een nauwkeurige diagnose te stellen.

BELANGRIJK: Zodra de diagnose diabetes is gesteld, is het belangrijk dat een hond regelmatig wordt gecontroleerd. De dierenarts zal de glucosespiegels van een hond controleren en de medicatie aanpassen om de hond stabiel te houden.

Behandeling en het belang van voeding

Hoewel diabetes mellitus niet kan worden genezen, stelt de PDSA wel gerust dat hondendiabetes kan worden beheerst met insuline, lichaamsbeweging en de juiste voeding.

Evenwichtige voeding speelt een essentiële rol bij het beheersen van diabetes en bij de algehele gezondheid en welzijn van een hond. Wanneer eem hond diabetes heeft, is het nog belangrijker om hem consequent het juiste hondenvoer te geven. Als je een door een dierenarts aanbevolen voeding met een consistent voedingsprofiel geeft, blijft de stofwisseling van jouw hond stabiel en blijft hij gezond.

Vezels zijn bijzonder belangrijk bij het beheersen van de ziekte omdat matige tot hoge vezelgehaltes de insulinebehoefte en de bloedglucosespiegel kunnen verlagen. Vezels maken het lichaam ook gevoeliger voor insuline.

Routine is de sleutel, dus eten geven, bewegen en, indien nodig, medicatie toedienen moet elke dag op dezelfde tijdstippen gebeuren. Dit helpt de bloedglucosespiegel stabiel te houden. Jouw dierenarts en het team in de kliniek kunnen je altijd helpen met advies.

 

Vragen over diabetes om aan jouw dierenarts te stellen

 

 1. Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor de gezondheid van mijn hond met diabetes?
 2. Moet voeding een onderdeel zijn van het behandelingsschema van mijn hond en wat zijn de voor- en nadelen van deze aanpak?
 3. Hoe helpt een therapeutische hondenvoeding de gezondheid van mijn hond met diabetes te bevorderen?
 4. Hoe werkt voeding naast andere behandelingsopties?
 5. Zou je een Hill's Prescription Diet hondenvoer aanbevelen voor mijn hond met diabetes?
 6. Hoe lang moet ik het aanbevolen hondenvoer aan mijn hond geven?
 7. Wat als ik meerdere honden heb? Kan ik ze allemaal hetzelfde hondenvoer geven?
 8. Wat is de beste manier (e-mail/telefoon) om jullie te bereiken als ik vragen heb?
 9. Moet ik een vervolgafspraak maken

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten