Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Als katten alleen de verpakking van kaas al horen ritselen rennen ze razendsnel naar de keuken opzoek naar deze heerlijke snack. Maar mogen katten eigenlijk wel kaas eten? Hieronder leggen we uit of katten en kaas een goede combinatie is.
Katten en kaas: kan dat?
Mogen katten kaas? Volgens de experts: ja, maar wel met mate. Mocht je jouw kat kaas geven, geef dan heel af en toe een klein stukje: ter grootte van een dobbelsteen. Bijvoorbeeld om je kat om de tuin leiden door een pil in een blokje kaas te verstoppen, zodat het geven van medicijnen niet zo'n opgave is.
Veel katten kunnen kleine porties kaas prima verdragen, maar als je kat lactose-intolerant is of een melkallergie heeft, kan zelfs het kleinste stukje kaas al spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Katten met zuivelintolerantie en een zuivelallergie
Ondanks de mythe dat katten dol zijn op een kommetje melk of room, kunnen de meeste katten geen zuivel verteren. De Cornell University College of Veterinary Medicine benadrukt dat veel katten lactose-intolerant zijn en spijsverteringsproblemen kunnen krijgen, zoals ontsteking, diarree, constipatie en braken, als ze iets van zuivel eten.
Katten met een zuivelallergie kunnen zelfs op het kleinste stukje kaas slecht reageren. (Katten hebben over het algemeen weinig voedselallergieën, maar zuivel is naast vis en rood vlees de meest voorkomende.) Als je kat een zuivelallergie heeft, kan het eten van kaas spijsverteringsproblemen veroorzaken en zelfs het immuunsysteem aantasten, net als bij katten met lactose-intolerantie.
Hieronder staan de meest voorkomende verschijnselen bij een kat met een zuivelallergie na het eten van lactoseproducten:
- Braken
- Diarree
- Winderigheid
- Jeukende en/of rode huidplekken
- Haaruitval
Als je kat deze of andere ongebruikelijke verschijnselen vertoont, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts voor een controle.
Wanneer kaas geen goed idee is
Volgens het Cummings Veterinary Medical Center van de Tufts University, moet je katten geen kaas geven als ze hun zoutinname moeten verlagen of een hartaandoening hebben. Katten op een zoutarm dieet moeten behalve kaas ook vleeswaren, fastfood, chips en brood vermijden.
Focus op calorieën
Niet meer dan 8 tot 10 procent van de dagelijkse calorie-inname mag afkomstig zijn van snacks of voedsel dat niet is aanbevolen door een dierenarts. Kaas is een voorbeeld van een populaire snack voor mensen die voor dieren vaak veel te veel calorieën bevat. Het voeren van één blokje cheddar aan een kat van vier kilo is voor de mens te vergelijken met 2,5 cheeseburger.
De beste aanpak? Vermijd de extra snacks en geef in plaats daarvan een beetje extra liefde.
Soorten kaas: goed versus slecht
Als je jouw kat wél trakteert op een kaassnack, zijn sommige kaassoorten beter dan andere:
- Cheddar: cheddar is een van de populairste kaassoorten en is een semi-harde kaas met weinig lactose. Dit betekent echter niet dat je kat grote hoeveelheden cheddar moet eten, omdat dit tot maagproblemen kan leiden.
- Zwitserse kaas: Zwitserse kaas is populair als broodbeleg en wordt als een gezonde kaassoort voor mensen beschouwd omdat het rijk is aan eiwitten, maar weinig zout en vet bevat. Net als cheddar bevat deze kaas weinig lactose, maar kan deze nog steeds spijsverteringsproblemen geven.
- Mozzarella: heel wat mensen hebben hun kat weleens in een pizzadoos betrapt, maar is al die kaas wel goed voor je kat? Niet echt. Zachte kazen zoals mozzarella, verhit of onverhit, vormen een gezondheidsrisico voor katten omdat ze veel lactose bevatten. Hüttenkäse en roomkaas vormen een gelijksoortig risico en moeten dus worden vermeden.
- Brie: deze populaire zachte kaas is gemaakt van rauwe melk en bevat mogelijk salmonella en listeria: pathogenen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Andere rauwe zachte kazen die je moet vermijden, zijn blauwe kaas en camembert.
- Blauwe kaas: weet je wat kaas blauw maakt? Schimmel. Deze kaassoort, waaronder stilton, is gemaakt met culturen van de penicilline-schimmel, die giftig kan zijn voor huisdieren. Om deze reden is het verstandig je kat geen schimmelkaas te geven.
Kortom
Je kat af en toe een stukje kaas geven kan geen kwaad, maar overleg eerst met je dierenarts of het een gezonde optie voor jouw kat is. Als je jouw kat wel kaas geeft, doe het dan af en toe en in kleine hoeveelheden. Dan houd je je kat tevreden en gezond!
Christine O'Brien