Huisdierenhaar in huis verwijderen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je een hond of kat hebt, weet je maar al te goed hoe lastig het is om haren uit vreemde plekken te verwijderen. Het verwijderen van honden- en kattenharen lijkt wel een eeuwigdurende strijd. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij deze strijd tegen de haren in je huis.

Tapijt en bekleding

Rubberen handschoen die haren van een kat verwijdert.

Gebruik een rubberen handschoen (zoals die voor het afwassen) voor het verwijderen van hondenhaar. Bevochtig de handschoen en wrijf de rubberen palm over het oppervlak van je meubels om haar op te nemen. Deze truc werkt ook voor het verwijderen van kattenhaar. Als je geen rubberen handschoenen hebt, stelt Apartment Therapy voor om een vochtige spons voorzichtig over je bekleding te wrijven. Op deze manier kun je ook overtollige haren van het lichaam van je huisdier verwijderen. Gebruik de rubberen handschoen (of handschoenen die specifiek zijn ontwikkeld voor het verwijderen van huisdierenhaar) op het lichaam van je hond of kat waarna het haar statisch wordt en aan je handschoen blijft kleven in plaats van aan je huisdier.

Op tapijt kun je een bezem proberen met rubberen borstelharen om huisdierenhaar uit het tapijt te verwijderen en ze op een hoop te vegen. Volgens Bob Vila kun je hetzelfde bereiken met een raamwisser als je niet zo'n bezem hebt.

Lastige plekken zoals de favoriete luierplek van je kat kun je vanuit verschillende hoeken meerdere keren stofzuigen om zo vastzittend kattenhaar los te halen. Als je kunt investeren in een luxe stofzuiger, probeer er dan eentje die specifiek is ontworpen voor mensen met huisdieren. Deze stofzuigers kunnen vaak worden uitgerust met krachtige hulpstukken die speciaal zijn ontworpen voor het verwijderen van huisdierenhaar uit tapijt.

Harde oppervlakken

Spuit een zachte doek nat met meubelwas of anti-stofspray voor je je meubels afneemt. De spray helpt niet alleen met het aantrekken van losse haren, maar vermindert ook het statische effect dat huisdierenhaar aantrekt.

Een andere manier om statische effecten te verminderen en te voorkomen dat huisdierenhaar ergens aan blijft zitten, is het afnemen van plinten en andere harde oppervlakken met droogdoekjes. Dit kan ook werken op bekleding. Test voordat je begint eerst een klein gebied, omdat droogdoekjes soms een glanzend laagje kunnen achterlaten. Gebruik een microvezel dweil voor de grond. Deze is meestal statisch geladen en daardoor beter in het aantrekken en vasthouden van haar dan een standaard dweil.

Robotstofzuigers zijn in de laatste jaren ook steeds populairder geworden. Deze werken zowel op hard als zacht tapijt. Ze zijn meestal duurder dan de meeste traditionele stofzuigers, en kunnen alleen kleine hoeveelheden vacht opzuigen. Daarentegen kunnen ze wel worden geprogrammeerd, waardoor ze je veel tijd kunnen besparen.

Kleding en beddengoed

Als je weinig tijd hebt, kun je met een kleefroller je kleding en beddengoed afnemen. Er zijn ook soorten die je kunt wassen om opnieuw te gebruiken als je graag aan het milieu denkt. Een zijden stofroller werkt ook goed en vaak zelfs beter op bekleding dan een normale. Je kunt ook de plakzijde van plakband of tape gebruiken en zo ongewenste haren wegplukken.

Als je de tijd hebt, of als je met veel haar te maken hebt, kan het makkelijker zijn om je kleren voor 10 minuten in de droogtrommel te stoppen. Doe er een droogdoekje of een set herbruikbare droogballen bij om de statische elektriciteit te verminderen en het haar los te halen van de stof. Het huisdierenhaar blijft aan het droogdoekje of de droogbal kleven en je kleding komt er haarvrij weer uit.

Er wordt een malamute verzorgd in een professionele hondensalon

Verharende huisdieren

Borstel en verzorg je huisdieren regelmatig om haren te vangen voordat ze een probleem beginnen te vormen. Voor honden met dikke ondervachten is een borstel of kam ideaal die specifiek is ontworpen om deze haren vast te pakken, voordat ze de kans krijgen om zichzelf uit de vacht te bevrijden. Je kat kan ongetwijfeld een verzorgingskam met lange tanden die haar rug krabben bij het kammen wel waarderen. Een extra bonus hierbij is dat je zo minder haarballen krijgt.

Als je huisdier niet van borstelen houdt, probeer dan een verzorgingshandschoen die speciaal is gemaakt voor het vastpakken van loszittend haar. Draag deze om je kat of hond te aaien zonder dat ze ergens erg in hebben. Vergeet niet je brave jongen of meid met een gezonde snack of knuffel te belonen als je klaar bent.

Verwijderen van honden- en kattenhaar uit de lucht

Zichtbaar huisdierenhaar op kleding en oppervlakken is niet het enige probleem met verharende dieren. Huisdierenhaar en -schilfers zweven ook in de lucht, wat allergieën kan prikkelen en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Een luchtreiniger kan huisdierenhaar en -schilfers uit de lucht vissen, waardoor er minder terechtkomt op je vloeren en meubels. Neem er eentje waar je een filter op kunt gebruiken die specifiek is ontworpen om huisdierenschilfers, -haar en andere aan huisdieren gerelateerde allergenen op te vangen. Het is ook een goed idee om het luchtfilter op je verwarming-, koeling- en ventilatie-systeem regelmatig te vervangen om zo de ongewenste huisdierendeeltjes te verwijderen.

Een verharende hond of kat is normaal, maar bezoek je dierenarts als je huisdier plotseling meer dan gebruikelijk begint te verharen of kale plekken krijgt. Overtollig verharen kan een teken zijn van stress of een ander gezondheidsprobleem.

Natuurlijk kan huisdierenhaar vervelend zijn, maar het is een kleine prijs die je betaalt voor de liefde en het plezier van een huisdier.

Auteur

Jean Marie Bauhaus

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten