Hoe kun je de spijsvertering van je kat ondersteunen

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Spijsverteringsproblemen zijn nooit aangenaam voor je kat of voor jou, en kunnen zeer verontrustende tijden opleveren. Er is een hele serie dingen die mis kunnen gaan in het maag-darmkanaal, van overgeven tot zachte ontlasting tot heuse diarree. In dit artikel bespreken we hoe je de spijsvertering van je kat het beste kunt ondersteunen om die in uitstekende gezondheid te houden en hopelijk deze problemen in de eerste plaats te voorkomen.

In welk opzicht zijn katten anders als het gaat om eetpatroon en spijsvertering?

Men vermoedt dat katten zijn geëvolueerd uit de Afrikaanse wilde kat, die oorspronkelijk in droge gebieden leefde. Ze leiden voornamelijk solitaire levens, behalve wanneer ze elkaar opzoeken om een partner te vinden. Vergeleken met sommige dieren hebben katten een relatief eenvoudig maag-darmkanaal en zijn geëvolueerd tot het eten van kleine, frequente maaltijden met vlees. In het wild levende katten besteden veel tijd aan jagen en eten gewoonlijk 10 tot 20 kleine maaltijden per dag. Ze zijn wat men noemt gedwongen vleeseters, wat betekent dat ze vlees in hun dieet moeten hebben, ze kunnen bepaalde essentiële voedingsstoffen niet zelf produceren, zoals sommige aminozuren, die alleen in vlees voorkomen.

De spijsvertering van je kat ondersteunen: wat en hoe moet je haar voeren en hoe moet je stress vermijden

Wat moet je je kat voeren

De grondregel is, je kat heeft kattenvoer nodig! Dit klinkt misschien dwaas, maar omdat het gedwongen vleeseters zijn, zul misschien niet voldoen aan al hun behoeften aan voedingsstoffen, als je ze zoiets geeft als hondenvoer. Geef je kat altijd compleet en evenwichtig kattenvoer dat geschikt is voor de fase in haar leven. Dat betekent kittenvoer voor kittens, volwassen voer voor volwassen katten en senior voer voor oudere katten. Als je kat is gesteriliseerd of de neiging heeft binnen rond te hangen, moet je haar misschien voer met minder calorieën geven dan je aan een actievere, naar buiten gaande kat zou geven.

Vraag aan je dierenarts of je kat een ideaal gewicht heeft en geef je kat altijd voer voor het gewicht dat ze moet hebben. Als ze overgewicht of ondergewicht heeft, zal dat afwijken van haar huidige gewicht. 

Als je kat nooit spijsverteringsproblemen heeft gehad, dan zou een hoogwaardig, compleet en evenwichtig kattenvoer prima moeten voldoen. Maar als je kat snel last heeft van spijsverteringsproblemen, dan raad je dierenarts misschien een zeer goed verteerbaar voer of dieetvoer aan voor de individuele problemen van je kat.

Probeer je kat als je kunt altijd een combinatie van nat en droog voer te geven. Katten raken zeer gehecht aan de structuur van het voer, dus als je ze vanaf het begin gevarieerd voer geeft, en je eens een keer een bepaald voer moet geven, dan zal je kat veel eerder geneigd zijn om de verandering te accepteren. Nat voer is ook goed om te zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt.

De beste manier om je kat te voeren

Katten hebben een eenvoudig, vrij kort maag-darmkanaal, dus ze zijn het best geschikt om kleine frequente maaltijden te eten, en niet een of twee grote. het geven van meerdere kleine maaltijden per dag houdt je kat geïnteresseerd, helpt hem zich de hele dag voller te voelen en kan bijdragen tot een goede spijsvertering omdat hun maag-darmkanaal zich op die manier heeft ontwikkeld. De ideale hoeveelheid is om 4 tot 6 maaltijden per dag te geven.

Als je overdag weg bent, dan zijn voederautomaat met timer misschien zeer nuttig om maaltijden te spreiden. En omdat katten vaak de hele dag en nacht actief zijn, kun je de voederautomaat zelfs programmeren om haar 's nachts een maaltijd te geven, dat is beter dan 's nachts gewekt te worden door je hongerige kat!

Stress bij je kat vermijden

Katten zijn subtiele, gevoelige dieren die gemakkelijk gestrest raken door een aantal dingen leven met andere katten, ofwel in hetzelfde huis of in de nabije omgeving; binnen gehouden worden; bezoekers krijgen; een baby of klein kind in het huis; of als hun eigenaar op vakantie gaat. Stress is één van de grootste te voorkomen oorzaken van spijsverteringsproblemen bij onze katten. Als je denkt dat dit een probleem kan vormen zijn er vele kleine veranderingen die je in huis kunt doorvoeren om stress te verlichten.

Kan het eiwitgehalte te hoog zijn voor je kat?

Omdat katten gedwongen vleeseters zijn, zeggen sommige mensen dat ze zeer hoge eiwitgehaltes in hun eetpatroon moeten hebben. Hoewel katten een hoger eiwitgehalte nodig hebben dan honden, is aangetoond dat te veel eiwit een negatief effect heeft op hun microbioom en op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid van hun darmen.

Als je je ooit zorgen maakt, praat dan met je dierenarts of dierenartsassistente over wat je zou kunnen doen om de geest en het lichaam – en dus het maag-darmkanaal van je kat – gezond te houden!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA