Haarballen bij je kat: oorzaken en behandeling

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bijna alle katteneigenaren hebben wel eens een haarbal gezien of het storende geluid dat hun kat maakt bij het ophoesten ervan gehoord. Haarballen zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze de onderscheidende vorm van cilindrische (buisvormige) massa's haar hebben. Soms wordt een haarbal vergezeld van gal of etensresten.

Wat zijn haarballen?

Haarballen worden in de maag van je kat gevormd door haar dat ze ingeslikt heeft tijdens het wassen. Een kat is niet in staat het haar uit te spugen, omdat hun tong bedekt is met honderden naar achter wijzende weerhaakjes. Deze zorgen ervoor dat het haar niet meer uit de mond van de kat kan. Een andere reden waardoor haarballen voorkomen, is omdat katten niet in staat zijn haar te verteren.

Haarballen bij je kat: moet je je zorgen maken

Meestal is het doorslikken van haar geen probleem voor katten, maar soms worden de haren in de maag verzameld en vormen ze een haarbal. Vooral langharige rassen zijn hier gevoelig voor. Als je kat af en toe een haarbal heeft hoef je je geen zorgen te maken. Krijgt ze deze echter regelmatig of lijkt ze er problemen mee te hebben, dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Haarballen bij je kat: moet je je zorgen maken

Haarballen kunnen problemen veroorzaken als ze uitharden in de maag en de kat niet in staat is deze uit te scheiden. Tekenen dat je kat problemen ondervindt van een haarbal zijn:

  • constipatie
  • harde ontlasting met sporen van haar
  • hoesten of overgeven, met name na het eten
  • gebrek aan interesse in voedsel

Hoe kan je haarballen bij je kat voorkomen?

Het beste wat je kunt doen om de vorming van haarballen te stoppen is om je kat regelmatig te verzorgen. Bij langharige katten is dit een must. Het borstelen van je kat zal dode haren uit haar vacht verwijderen waardoor het veel minder waarschijnlijk is dat ze losse haren zal inslikken.

De meeste katten houden ervan om geborsteld te worden, dus dit is een uitstekende manier om een band op te bouwen met je kat. Wees extra zorgvuldig met borstelen in de lente, wanneer je  kat haar wintervacht verliest.

Er zijn naast borstelen ook nog een aantal andere aanvullende methodes. Er zijn bijvoorbeeld verschillende voedingsmiddelen en supplementen die haarballen kunnen beheersen. Deze zorgen ervoor dat je kat op een simpele manier het haar door haar lichaam kan laten gaan, als onderdeel van de spijsvertering. Voeding met geavanceerde vezeltechnologie, zoals Science Plan Hairball Indoor, kan helpen haarballen te reduceren. Overleg met je dierenarts; hij / zij kan je de beste oplossing aanbevelen. 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten